TCS: Wat betekent het nieuwe werkmodel van de IT-gigant voor India?

TCS: Wat betekent het nieuwe werkmodel van de IT-gigant voor India?

Door Nikhil Inamdar
BBC Business Correspondent, Mumbai

Gepubliceerd22 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty ImagesafbeeldingsonderschriftHybride of flexibele werkmodellen zijn er om te blijven

Toen India vorig jaar een lockdown oplegde om de verspreiding van Covid in te dammen, sloot IT-gigant Tata Consultancy Services (TCS), die meer dan 500.000 mensen in dienst heeft, zijn kantoren van de ene op de andere dag.

Nu, na 18 maanden werken op afstand, maakt de grootste particuliere werkgever van het land zich op om terug te keren naar kantoor. Het is tijd om het sociale kapitaal dat een kantooromgeving bevordert, te “aanvullen”, vertelde Chief Operating Officer NG Subramaniam aan de BBC.

Ongeveer 90% van het personeel van het bedrijf in India heeft tot nu toe ten minste één dosis van de Covid-prik gekregen. India’s streven naar vaccins is de afgelopen maand toegenomen – de helft van de in aanmerking komende bevolking van het land is gedeeltelijk gevaccineerd.

“De overkoepelende feedback die we hebben, is dat ongeveer 50% van de mensen denkt dat ze naar hun werk kunnen komen”, zei de heer Subramaniam.

Nu Covid-gevallen afnemen en de beperkingen worden versoepeld, hopen verschillende grote IT-bedrijven, waaronder Infosys en Wipro, werknemers terug naar kantoor te halen. Ze weten niet allemaal hoe dit zal verlopen.

Maar TCS is van plan om 80-90% van zijn werknemers te vragen om terug te keren, in ieder geval in eerste instantie, alvorens over te schakelen naar een hybride werkmodel, waarbij slechts 25% van zijn personeel tegen 2025 vanuit kantoor zal werken.

Gaat Big Tech op afstand werken?

Veel zal afhangen van of India een derde Covid-golf ziet. Maar één ding is duidelijk: hybride of flexibele werkmodellen zijn niet meer weg te denken. Het is nog steeds een los gedefinieerde term die bedrijven kunnen aanpassen aan hun vereisten, maar het kan mensen effectief in staat stellen om vanaf verschillende locaties en zelfs op verschillende uren te werken.

Dit zal verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen voor de Indiase IT-bedrijven, maar ook voor de industrieën die hen ondersteunen, van onroerend goed tot horeca.

Het domino-effect

De Indiase IT-industrie biedt werk aan een kwart van de 12-13 miljoen mensen in de georganiseerde particuliere beroepsbevolking. En het is een motor geweest voor economische groei in steden als Bengaluru, Hyderabad en Pune, waar TCS, Infosys, Wipro en anderen enorme campussen hebben gebouwd voor hun kantoren.

Alleen TCS heeft kantoren op 250 locaties in 50 landen. Het bedrijf zegt dat het de logistiek van hybride werk nog moet onderzoeken – wat er gebeurt met de fysieke activa zoals kantoorgebouwen, of zal het, net als Google, loonsverlagingen invoeren voor personeel dat ervoor kiest om permanent thuis te werken.

image sourceGetty Imagesimage captionIndiase IT-bedrijven zoals Infosys hebben uitgestrekte campussen gebouwd in grote steden

Maar werken op afstand vormt waarschijnlijk een groot risico voor bedrijven zoals commercieel onroerend goed.

De IT-dienstensector is goed voor 40% van de kantoorhuur in India, en de trend van werken op afstand zal leiden tot een daling van de vraag naar nieuwe commerciële ruimte, volgens analysebureau India Ratings & Research.

Hoewel maar weinig bedrijven hun huurovereenkomsten hebben opgezegd, zal de vraag naar nieuwe kantoorruimte in de komende jaren waarschijnlijk 40% onder het niveau van vóór de pandemie liggen, aangezien bedrijven hun langetermijnstrategieën evalueren, aldus India Ratings.

En aangezien bedrijven hun werkplekken sluiten, zullen ook bedrijven die afhankelijk zijn van de kantooreconomie – eten en drinken, horeca, detailhandel en onderhoud – eronder lijden. De software-industrie zorgde voor enorme indirecte werkgelegenheid in al deze sectoren.

Hoe de Indiase economie zijn glans verloor onder ModiIndia ziet kansen in de anti-Chinese reactie

“Ik verwacht een omzetdaling van 50%”, vertelde Rahul Bohra, Managing Partner bij Rama Hospitality, aan de BBC. Bohra leidde foodcourts in IT-parken in de westelijke staat Maharashtra totdat de pandemie zijn bedrijf sloot.

Voordat Covid toesloeg, had het kleinste IT-park waar Bohra zaken deed tot 40.000 mensen in zijn kantoren, zei hij.

“Maar nu, zelfs als de medewerkers terugkomen, zal dat twee tot drie dagen per week roulerend zijn.”

‘De toekomst is cloud-shoring’

De pandemie brengt ook fundamentele veranderingen teweeg in de rol van India als offshore-bestemming.

In de jaren negentig en 2000 verschoven wereldwijde bedrijven hun backoffice-functies naar steden als Bengaluru om te profiteren van een overvloed aan goedkope techwerkers.

Maar met de verschuiving naar werken op afstand gelooft de heer Subramaniam van TCS dat de toekomst van softwarediensten niet zal berusten op offshoring maar op ‘cloud-shoring’.

Covid heeft het bedrijf gedwongen manieren te vinden om grensoverschrijdend talent aan te boren en in te zetten voor projecten over de hele wereld.

Het bedrijf is nu van plan om ’s werelds grootste gedistribueerde talentmarktplaats in de cloud te bouwen, waardoor personeel virtueel met banen wordt verbonden – overal en altijd.

“We hebben het over een vervangbare talentenpool over de hele wereld en om deze te definiëren als een talentwolk”, zei de heer Subramaniam.

image sourceGetty Imagesimage captionDe ongekende lockdown van India vorig jaar heeft bedrijven gedwongen om opnieuw te evalueren

“Er zijn bepaalde aspecten van het werk die nog steeds op één locatie zullen worden gedaan, maar het meeste werk zou kunnen worden gedaan zonder mensen bij elkaar te brengen”, voegde hij eraan toe.

Maar TCS zegt dat het zal blijven investeren in en mensen fysiek zal aannemen in zijn grootste markten.

Het bedrijf heeft meer dan 18.000 mensen in dienst in het VK en beweert dit jaar het grootste IT-servicebedrijf van het land te zijn geworden. Het heeft plannen om dit jaar meer dan 1.500 mensen in het VK aan te nemen, waaronder 500 afgestudeerden van lokale universiteiten.

Het bedrijf zei ook dat het 5.000 banen zal creëren in de VS, met extra investeringen die later dit jaar worden verwacht.

De heer Subramaniam zei dat zijn bedrijf zich inzet voor elke markt waarin ze actief zijn.

“Je kunt niet zomaar ergens in de cloud zitten … je moet lokaal aanwezig en lokaal zichtbaar zijn”, zei hij.

mediabijschrift Werken vanaf de stranden en bergen van India tijdens een pandemie.