Personeelstekorten kunnen twee jaar duren, zegt CBI

Personeelstekorten kunnen twee jaar duren, zegt CBIGepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenBrexitafbeeldingsbronGetty Images

Het tekort aan arbeidskrachten dat de toeleveringsketens in heel Groot-Brittannië beïnvloedt, kan tot twee jaar aanhouden, aldus het bedrijfsorgaan, de Confederation of British Industry.

Industrieën, van varkenshouderij tot fastfood, hebben gezegd dat het gebrek aan geschoold personeel hun bedrijf verstoort.

Het CBI zei dat de tekorten het economische herstel van het VK zouden schaden.

Het zei dat de regering een flexibeler immigratiebeleid zou moeten voeren om het probleem aan te pakken.

De verstoring heeft bedrijven, waaronder McDonald’s, Wetherspoons, Ikea en supermarkt Iceland, er al toe aangezet om te zeggen dat ze te weinig voorraden hebben. Sommige bedrijven vertelden het CBI dat ze dachten dat het twee jaar zou duren voordat de tekorten waren weggewerkt.

“Het CBI heeft gehoord van bedrijven die actief in capaciteit snijden omdat ze niet aan de vraag kunnen voldoen, zoals de hoteliers die het aantal te boeken kamers beperken omdat ze niet genoeg huishoudelijk personeel hebben en het linnengoed niet kunnen laten wassen”, zegt CBI-directeur-generaal Tony Danker.

“Ondertussen moesten sommige restauranteigenaren kiezen tussen lunch- en avonddiensten als ze het beste uit de zomer wilden halen.”

De problemen zijn te wijten aan de verlofregeling die een deel van het personeel buiten de omloop houdt, de pandemie in het algemeen en EU-werknemers die het VK verlaten na de Brexit.

Voedselproductie in VK in gevaar, waarschuwt industrie Bestuurderstekort: ‘Ik heb van de ene op de andere dag een forse loonsverhoging gekregen’ Hoe ernstig is het tekort aan vrachtwagenchauffeurs?

Het CBI zei dat de lijst met “tekortberoepen”, die bepaalt of buitenlandse werknemers een werkvisum krijgen, moet worden uitgebreid met vrachtwagenchauffeurs en andere gebieden waar de leden tekorten hebben geconstateerd, waaronder lassers, slagers en metselaars.

“De regering beloofde een immigratiesysteem dat zich zou concentreren op de vaardigheden die we nodig hebben in plaats van onbeperkte toegang tot overzeese arbeidskrachten”, zei de heer Danker. “Toch hebben we hier voor de hand liggende en op korte termijn geschoolde behoefte, maar een systeem dat niet lijkt te reageren.”

Het CBI zei dat leden ook tekorten aan fruit- en bloemenplukkers, voedsel- en vleesverwerkende arbeiders, vee- en akkerbouwarbeiders, fabrieksassemblagearbeiders, steigerbouwers, timmerlieden, koks, schoonmakers en huishoudsters noemden.

De minister van Handel, Kwasi Kwarteng, heeft echter eerder oproepen om de immigratieregels te versoepelen afgewezen, en stelde voor dat bedrijven Britse werknemers in dienst zouden nemen en opleiden om de leemten in het wegvervoer op te vullen. Hij zei dat hij wilde dat bedrijven langetermijninvesteringen zouden doen in de binnenlandse arbeidskrachten van het VK in plaats van te vertrouwen op arbeidskrachten uit het buitenland.

afbeelding bijschriftMetselaars zijn schaars, zegt het CBI

Het CBI zei dat het de plannen van de regering om “een meer innovatieve economie op te bouwen” toejuicht, maar dat het tijd zou vergen. Het zei dat de economie zowel kortetermijnoplossingen als langetermijnstrategieën nodig heeft om de huidige leveringsproblemen op te lossen, vooral in de aanloop naar Kerstmis.

“De ambitie van de regering om de Britse economie hoger opgeleid en productiever te maken, is terecht. Maar impliceren dat dit van de ene op de andere dag kan worden bereikt, is gewoon verkeerd. En een weigering om tijdelijke en gerichte interventies in te zetten om economisch herstel mogelijk te maken, is zelfvernietigend.

Het einde van de regeling voor baanbehoud of verlof later deze maand zou meer mensen terug op de arbeidsmarkt brengen, aldus het CBI. Het voegde er echter aan toe dat dit waarschijnlijk geen oplossing zou bieden voor de problemen die bedrijven ondervonden, omdat de meeste van degenen die met verlof waren al een baan hadden om naar terug te keren, of zich in enge geografische gebieden bevonden, zoals rond luchthavens.

“Verlofbeëindiging is niet het wondermiddel waarvan sommige mensen denken dat het de lacunes in het arbeidsaanbod op magische wijze zal opvullen”, zei de heer Danker.

.