Pensioenen: wat is het drievoudige slot en hoe werkt het?

Pensioenen: wat is het drievoudige slot en hoe werkt het?

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd15 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeeldingsbronGetty Images

Er wordt steeds meer gespeculeerd over een beleidswijziging die de volgende verhoging van de AOW bepaalt.

Tijdens de zomer liet kanselier Rishi Sunak doorschemeren dat de regering bereid was de drievoudige vergrendeling te doorbreken – een manifestbelofte voor de verhoging van de staatspensioenen – vanwege de unieke situatie die de pandemie heeft veroorzaakt.

Nu heeft het Treasury Committee aan de kanselier benadrukt dat “de triple lock onhoudbaar is in zijn huidige vorm”.

Wat is het drievoudige slot en hoe werkt het?

Op dit moment stijgt het staatspensioen elk jaar in lijn met de stijgende kosten van levensonderhoud die worden gezien in de index van de consumptieprijzen (CPI) voor inflatie, stijgende gemiddelde lonen, of 2,5%, afhankelijk van wat het hoogst is.

Dit staat bekend als de drievoudige sluis, en het is een conservatief manifest voor de vijf jaar van dit Parlement.

Officiële prognoses suggereren dat de stijging van het gemiddelde inkomen de grootste van deze drie zal zijn, met een aanzienlijke marge.

Mannen en vrouwen hebben momenteel recht op AOW op 66-jarige leeftijd, maar de leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor de uitkeringen gaat omhoog.

Welke impact heeft Covid gehad op de triple lock?

Als mensen met verlof gaan en terugkeren naar het volledige loon, wordt dit geregistreerd als een grote stijging van het gemiddelde inkomen. Het banenverlies heeft ook gevolgen voor degenen met laagbetaald werk.

Dit leidt tot een unieke situatie, die economen omschrijven als een anomalie.

Voorspellingen van de Bank of England suggereren dat het jaarlijkse gemiddelde inkomen voor de periode die relevant is voor de triple lock met 8% zou kunnen stijgen, wat normaal gesproken zou leiden tot een gelijkwaardige stijging van het staatspensioen.

Dat is aanzienlijk hoger dan de stijgingen onder de drievoudige sluis in het afgelopen decennium.

Kan de drievoudige vergrendeling veranderen?

Het is een belofte van een manifest, maar de kanselier heeft laten doorschemeren dat de drievoudige vergrendeling kan worden doorbroken om “eerlijkheid voor gepensioneerden en belastingbetalers” te garanderen. In een brief aan de Treasury Committee zegt hij op de hoogte te zijn van “legitieme zorgen” over mogelijk kunstmatig hoge winstcijfers die leiden tot een forse stijging van het staatspensioen, maar dat de voorspellingen onzeker blijven.

Er is geen wettelijke reden waarom de kanselier de manier waarop inkomsten worden beoordeeld in het triple lock-systeem niet kan veranderen. Hij kan ook in de verleiding komen om elke verandering te verpakken met een verhoging van de National Insurance die is bestemd om te betalen voor sociale zorg.

De triple lock-garantie is ingevoerd door de conservatief-liberaal-democratische coalitie om ervoor te zorgen dat gepensioneerden geen stijging van hun AOW zien die wordt ingehaald door de stijgende kosten van levensonderhoud, noch dat de beroepsbevolking een veel grotere inkomensstijging zou zien dan zij elk jaar. Het is een zeer dure polis gebleken.

Momenteel:

Het volledige, nieuwe forfaitaire staatspensioen (voor degenen die de AOW-leeftijd na april 2016 hebben bereikt) is £ 179,60 per week. Het volledige, oude basispensioen (voor degenen die de AOW-gerechtigde leeftijd vóór april 2016 hebben bereikt) is £ 137,60 per week. Zij kunnen ook een aanvulling Pensioenkrediet krijgen.

Veel liefdadigheidsinstellingen die ouderen vertegenwoordigen, stellen dat het AOW nog steeds relatief weinig is om van te leven en nog steeds laag is in vergelijking met internationale vergelijkingen.

Voor sommige gepensioneerden, met name vrouwen, is het misschien hun enige bron van inkomsten omdat ze weinig of geen mogelijkheid hadden om een ​​eigen pensioen op te bouwen.

afbeeldingsbronGetty ImagesWat gebeurt er daarna?

De officiële cijfers over stijgende lonen, die over het algemeen dat deel van de drievoudige sluis beheersen, worden medio september gepubliceerd.

Het kabinet kan besluiten eerder beleid bekend te maken over de berekening van de AOW-verhoging van aanstaande april.

.