M&S waarschuwt voor nieuwe voedselvoorzieningsdreiging als Brexit-regels veranderen

M&S waarschuwt voor nieuwe bedreiging van de voedselvoorziening als de Brexit-regels veranderen Gepubliceerd6 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenVerwante onderwerpenEU-VK post-Brexit handelsovereenkomst afbeeldingsbronGetty Images

Marks & Spencer heeft gewaarschuwd voor een reeks dreigende problemen voor de voedselvoorziening als de Brexit-regels volgende maand veranderen.

De retailer heeft leveranciers geschreven dat de regeringen van het VK en de EU niet klaar zijn voor de nieuwe golf van bureaucratie die zal ontstaan ​​wanneer een respijtperiode voor cheques afloopt.

Nieuwe regels betekenen dat vrachtwagenchauffeurs die goederen importeren zo’n 700 pagina’s aan documenten nodig hebben.

De veranderingen zijn de nieuwste potentiële bedreiging voor toeleveringsketens die al onder druk staan ​​door tekorten aan vrachtwagenchauffeurs en ander personeel.

In een brief aan leveranciers, voor het eerst gerapporteerd door de Times, schetste M&S een breed scala aan problemen, waaronder een gebrek aan dierenartsen voor essentiële controles, de onvoorbereidheid van regeringen – in sommige gevallen omdat ze de regels niet in de lokale talen hadden vertaald, terwijl sommige autoriteiten “lijken niet te weten wat er nodig is”.

Het zegt ook dat ambtenaren in sommige EU-lidstaten alleen standaard kantooruren werken van maandag tot en met vrijdag, die niet in staat zijn om gelijke tred te houden met het 24/7 tempo van grensoverschrijdende handel.

M&S zegt dat de EU-markten meer dan 25% van alle Britse voedselinvoer vertegenwoordigen, en voegt eraan toe: “Als we geen meer op gezond verstand gebaseerde benadering van naleving zien, zal dit alle betrokkenen schaden”.

Er zijn berichten dat de Britse regering naar verwachting deze week verdere vertragingen zal aankondigen voor sommige van de grenscontroles aan de Ierse Zee.

afbeeldingsbronReuters

Marks en Spencer zegt dat, tenzij de zaken worden vereenvoudigd, er een “reëel gevaar van verstoring en vertraging aan de grens tussen de EU en het VK bestaat, wat zal leiden tot aanzienlijke voedselverspilling in de hele sector, vermindering van het bereik en de beschikbaarheid, en inflatoire druk”.

Evenals de EU-lidstaten die importeren in Groot-Brittannië, zal het probleem duidelijk gevolgen hebben voor goederen die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan.

Momenteel worden supermarkten die producten vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland sturen, slechts met lichte controles geconfronteerd, onder een zogenaamde “respijtperiode” die een aantal van de nieuwe post-Brexit-processen vertraagde.

Het Noord-Ierse Protocol helpt de noodzaak van controles aan de binnengrens van het eiland Ierland te voorkomen.

M&S waarschuwde in juli dat het kerstproducten in Noord-Ierland al had verlaagd vanwege zorgen over de aanstaande post-Brexit-douanecontroles.

De voorzitter, voormalig parlementslid van de conservatieve partij, de heer Norman, zei dat zodra de lichte exportcontroles eindigen, er “gaten in de schappen” zouden zijn.

.