Kun je gecoacht worden om gelukkig te zijn?

Kun je gecoacht worden om gelukkig te zijn?

Door Lorelei Mihala
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd30 septemberDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie Afbeeldingsbron, Sadie Mills Afbeeldingsonderschrift, Sadie Mills zegt dat haar gelukscoach echt heeft geholpen

Een trend die wordt aangewakkerd door de pandemie is de groeiende populariteit van gelukscoaches, maar wat doen ze precies en werkt het?

Toen een lachend gezicht met een “geluksreset” op haar Instagram-feed verscheen, was Sadie Mills geïntrigeerd.

De 45-jarige Britse expat runt een vastgoedbeheerbedrijf op het Spaanse eiland Ibiza.

Zoals velen van ons, ontdekte ze dat ze op het hoogtepunt van het coronavirus “in een staat van alarm verkeerde” en dat haar “angstniveaus door het dak gingen”.

“Ik voelde me vastgelopen en een beetje verloren… het was een zorgwekkende tijd”, zegt mevrouw Mills.

Dus reageerde ze op de Instagram-advertentie en huurde een gelukscoach in, waarbij sessies via Zoom plaatsvonden. Ze zijn een soort levenscoach en helpen mensen om, nou ja, gelukkiger te zijn. Ze bieden hulp, advies, ondersteuning en iemand om mee te praten.

“Een gelukscoach is iemand die je helpt om vanuit een positief oogpunt naar de dingen om je heen te kijken”, zegt mevrouw Mills. “Om naar het glas halfvol te kijken, in plaats van leeg. Elke dag je zegeningen te tellen.”

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Kunt u worden begeleid om gelukkig te zijn of wordt dit uitsluitend bepaald door uw omstandigheden?

Omdat gelukscoaches een relatief nieuw iets zijn, is de sector nog steeds niet gereguleerd. Je hebt momenteel dus geen opleiding of licentie nodig om er een te worden. Er zijn echter kwalificaties beschikbaar en mensen worden aangemoedigd om een ​​coach te kiezen die wel over een dergelijke accreditatie beschikt.

En het is van vitaal belang om te benadrukken dat als iemand zich depressief voelt, hun eerste aanspreekpunt altijd hun arts moet zijn.

Waarom ons streven naar geluk gebrekkig kan zijnEen gids van experts om geluk te vindenFinland opnieuw gerangschikt als het gelukkigste land ter wereld

Voor haar gelukscoach huurde mevrouw Mills Lydia Kimmerling in, de oprichter van de in Londen gevestigde Happiness Explorer.

“De pandemie heeft mensen er zeker toe aangezet om meer na te denken over wie ze werkelijk zijn en wat ze echt willen”, zegt mevrouw Kimmerling. “Ik hoorde dit veel van mensen.”

Mevrouw Kimmerling, 37, richtte het bedrijf op in 2010 en besloot coach te worden terwijl ze worstelde met haar eigen streven naar geluk.

“Ik zat vast in wat ik een gelukswachtspel noem en zei tegen mezelf: ‘Ik zal gelukkig zijn als ik meer gewicht verlies, meer geld verdien, verliefd word’, zegt ze.

“Toen realiseerde ik me dat ik niet de volledige verantwoordelijkheid voor mijn geluk had genomen. Ik had het uitbesteed aan de toekomst.”

Afbeeldingsbron, Lydia Kimmerling Afbeelding bijschrift, Lydia Kimmerling zegt dat ze de vraag naar coaching heeft zien stijgen

Om gelukscoach te worden heeft mevrouw Kimmerling een driejarige opleiding gevolgd die is geaccrediteerd door de International Coaching Federation (ICF), een wereldwijde non-profitorganisatie die zich toelegt op professionele coaching.

“Ik werk met mensen om hen te helpen hun doelen te bereiken en de kwaliteit van leven te creëren die ze wensen, door eerst te focussen op wie ze zijn, zodat wie ze zijn, verandert wat ze doen”, zegt ze. .

“Een gelukscoach lijkt veel op een levenscoach, maar ze hebben een grotere focus op jou om meer geluk in je leven te creëren door middel van coaching in plaats van simpelweg een algehele grotere vervulling.”

New Economy is een nieuwe serie die onderzoekt hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

Mevrouw Kimmerling vertelt dat ze sinds maart 2020 haar omzet heeft zien verdrievoudigen en dat ze nu 3.000 klanten van over de hele wereld heeft en een team van 10 andere coaches.

Haar bedrijf heeft 70% particuliere klanten en 30% zakelijke klanten, waarbij meer bedrijven nu gelukscoaches inhuren, aangezien de pandemie meer nadruk heeft gelegd op de noodzaak om voor het welzijn van werknemers te zorgen.

De vraag naar ondersteunende coaches – of het nu gaat om levens-, geluks- of zakelijke – is het afgelopen jaar verdubbeld, volgens gegevens van banen- en netwerkwebsite LinkedIn.

Janine Chamberlin, de UK-manager van LinkedIn, schrijft dit ook toe aan de impact van Covid-19.

“De pandemie heeft geleid tot een revolutie in vaardigheden, aangezien velen van ons tijd thuis hebben gebruikt om te investeren in ons eigen leren en ontwikkeling om een ​​baan te vinden, van loopbaan te veranderen, promotie te maken of onze persoonlijke ontwikkeling en welzijn te stimuleren”, zegt ze.

“De vraag naar professionele, zakelijke en levenscoaches is daardoor gegroeid.”

Bijna tweederde van de mensen die een life coach-rol kregen (61%) was vrouw, ontdekte Linkedin, en werkte meestal als freelancer.

En er zijn nu wereldwijd 196.000 levenscoaches geregistreerd op haar website, met 15.000 in het VK. Van deze 1.600 wereldwijd zijn gelukscoaches, met 116 in het VK.

Ondertussen, zelfs vóór de pandemie, zag de wereldwijde coachingsector in 2019 een totale omzet van $ 2,85 miljard (£ 2,10 miljard), een stijging van 21% ten opzichte van 2015, volgens een onderzoek van ICF en accountantsgroep PricewaterhouseCoopers.

De wereld van gelukscoaches heeft echter zeker zijn critici. Deze omvatten Eva Illouz, een professor in de sociologie aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, en Edgar Cabanas, een doctor in de psychologie die momenteel onderzoeker is aan de Camilo Jose Cela Universiteit in Madrid.

Afbeeldingsbron, Edgar CabanasAfbeelding bijschrift, Edgar Cabanas is kritisch over de branche voor gelukscoaching

Ze zijn de gezamenlijke auteurs van een boek genaamd Manufacturing Happy Citizens, waarin ze stellen dat geluk sterk afhankelijk is van sociale omstandigheden, een aspect dat volgens hen wordt genegeerd door de geluksindustrie.

Ze zouden bijvoorbeeld zeggen dat als je moeite hebt om een ​​baan te vinden, ziek bent en ongelukkig bent in de liefde, je je waarschijnlijk niet erg gelukkig zult voelen.

“Als de sleutels tot geluk echt zouden bestaan, zouden we dan niet allemaal nu gelukkig zijn?” zegt dr. Cabanas. “Een van de punten van de geluksindustrie is dat het geen geluk verkoopt, maar het idee dat je constant zijn producten moet consumeren om steeds hogere niveaus van geluk te bereiken.”

Prof Illouz voegt toe: “We ontkennen niet dat sommige mensen ofwel technieken hebben om je humeur te veranderen, of charismatisch genoeg zijn om dat te doen. Maar een groot deel van de coachingindustrie werkt als paracetamol bij ernstige en bloedende blessures.

“Het kan inderdaad een tijdje pijn verlichten, maar het geneest niet en pakt de bron van de wond niet aan.”

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, De VN meet geluk in de meeste landen, en Finland, afgebeeld, is de afgelopen vier jaar het gelukkigst geweest

Anderen bekritiseren de kosten van gelukscoaches, die doorgaans tussen de £ 60 en £ 120 per uur rekenen – ze zijn zeker niet iets dat iedereen zich kan veroorloven.

Ondertussen maakt de gekwalificeerde psycholoog Stuart Duff, van het Britse bedrijf Pearn Kandola, zich zorgen over het aanhoudende gebrek aan regelgeving met betrekking tot de sector van gelukscoaching.

Hij voegt eraan toe: “En het is erg belangrijk om je volledig bewust te zijn van het belang van kwalificaties als het gaat om depressie, mentale gezondheid en geluk.

“Dit zijn uiterst belangrijke, potentieel levensveranderende ervaringen en kunnen, in de handen van iemand die niet gekwalificeerd is, schadelijk zijn en verergeren door onnauwkeurige beoordelingen en inzichten.”

Maar terug op Ibiza zegt Sadie Mills dat ze dankbaar was voor de tijd die ze doorbracht met haar gelukscoach. “Ze heeft me geweldige tools geleerd om positief te blijven. Ik voel me geweldig en ik herinner mezelf er dagelijks aan dat ik mijn gemoedstoestand kan kiezen.”

Aanvullende rapportage door Will Smale.

Als u last heeft gehad van een van deze problemen je kunt de Action Line van de BBC bezoeken.

.