JD Sports perplex door terugslag op Footasylum-deal

JD Sports perplex door Footasylum deal knockbackGepubliceerd13 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Images

JD Sports heeft gezegd dat het “verbijsterd en teleurgesteld” is over de voorgenomen overname van rivaliserende Footasylum.

De Competition and Markets Authority (CMA) zegt nog steeds bezorgd te zijn dat een fusie ertoe zal leiden dat shoppers hogere prijzen of minder keuze zullen krijgen.

Maar de baas van JD Sports sloeg terug en zei dat de deal een “High Street gedecimeerd door een aantal spraakmakende sluitingen” zou stimuleren.

De concurrentiewaakhond blokkeerde vorig jaar voor het eerst de overname van £ 90 miljoen.

Het moest echter zijn beslissing heroverwegen na een beroep van de sportkledingretailer.

De concurrentiewaakhond heeft nu gezegd dat hij, na extra bewijs te hebben verzameld over de impact van de pandemie en de sportmodesector, zich nog steeds zorgen maakt over de voorgestelde overname.

“Met deze deal zou Footasylum worden gekocht door zijn naaste concurrent en als gevolg daarvan zouden klanten te maken kunnen krijgen met hogere prijzen, minder keuze en een slechtere winkelervaring in het algemeen”, zegt Kip Meek, voorzitter van de groep die het CMA-onderzoek uitvoert.

“Hoewel veel winkels tijdens de lockdown gesloten waren, was de online verkoop in deze markt sterker dan ooit en de inkomsten uit de verkoop in de winkel herstellen zich naarmate mensen terugkeren naar de High Street.”

JD Sports-baas verwerpt kritiek op £ 4,3 miljoen bonusBrexit erger dan gevreesd, zegt JD Sports-baas JD Sports’ overname van Footasylum geblokkeerd

De CMA zei ook dat hoewel grote sportkledingmerken meer producten rechtstreeks aan klanten beginnen te verkopen, waardoor JD Sports mogelijk wordt uitgeschakeld, “deze ontwikkelingen nog steeds niet voldoende zijn om de zeer aanzienlijke mate van concurrentie tussen JD Sports en Footasylum te vervangen”.

De CMA zei dat het dwingen van JD Sports om Footasylum aan nieuwe eigenaren te verkopen, “de enige manier” kan zijn om zijn concurrentieproblemen aan te pakken.

In zijn reactie op de voorlopige bevindingen beschuldigde JD Sports de CMA ervan geen rekening te hebben gehouden met de “structurele verschuiving ten gunste van online winkelen” die tijdens de pandemie werd waargenomen, waarvan het zegt dat het grote merken zoals Nike en Adidas ten goede is gekomen.

“Ik weet niet zeker welk verder bewijs de CMA nodig heeft om de omvang van deze dynamische verandering, die aanzienlijk is versneld door Covid-19, te waarderen”, zei Peter Cowgill, uitvoerend voorzitter van JD Sports.

“Als de missie van de CMA inderdaad is om ‘markten goed te laten werken in het belang van consumenten, bedrijven en de economie’, dan dring ik er bij de CMA op aan om haar standpunt te heroverwegen alvorens haar definitieve beslissing te nemen.”

Zowel JD Sports als Footasylum hebben nu de mogelijkheid om uiterlijk 16 september hun mening te geven over de nieuwe bevindingen, voordat de wedstrijdwaakhond een definitief besluit neemt.

.