Gemeenten getroffen door vertragingen bij het ophalen van vuilnisbakken door chauffeurstekort

Gemeenten getroffen door vertragingen bij het ophalen van vuilnisbakken door chauffeurstekort

Door Mary-Ann Russon & Lora Jones
Zakelijke verslaggevers, BBC News

Gepubliceerd5 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Images

Ten minste 18 gemeenten in het VK hebben donderdag bevestigd dat ze aanhoudende verstoringen van hun vuilnisophaaldiensten ondervinden.

Het is te wijten aan het feit dat het personeel zichzelf isoleert en een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs (vrachtwagens) die met vuilniswagens kunnen rijden.

De Local Government Association (LGA) vertelde de BBC dat de vertragingen voornamelijk betrekking hadden op tuinafval.

Sommige gemeenten stellen echter ook de inzameling van recycling uit om prioriteit te geven aan algemeen afval.

Het komt op het moment dat drie gemeenten in Devon donderdag aan minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel schreven, waarin ze de regering vroegen om tijdelijke visa te verlenen aan opgeleide Europese vrachtwagenchauffeurs om het tekort aan te pakken.

Chauffeurstekort: ‘Ik kreeg van de ene op de andere dag een forse loonsverhoging’ Hoe ernstig is het vrachtwagenchauffeurstekort?

“Op het moment van schrijven probeert de North Devon Council zeven [bin lorry driver] vacatures, Torbay Council acht vacatures en Teignbridge Council tien vacatures”, schreven de raadsleden Steve Darling, David Worden en Alistair Dewhirst.

“Dit komt overeen met ongeveer 20% van het vrachtwagenpersoneel met vacatures voor chauffeurs en het blijkt een grote uitdaging om dit gat in de middelen te vullen gezien de dynamiek van deze arbeidsmarkt.”

Het VK heeft momenteel een tekort van ongeveer 100.000 vrachtwagenchauffeurs, nadat veel EU-werknemers tijdens de pandemie naar huis waren teruggekeerd.

Ministers zeggen dat werkgevers in het VK lokaal moeten inhuren om de leemte op te vullen, maar de raden zeiden dat het tijd zou kosten om de volgende generatie chauffeurs op te leiden. Ze wezen ook op vertragingen in het huidige wervingsproces van vrachtwagenchauffeurs.

“Met onze inspanningen om ‘onze eigen’ vrachtwagenchauffeurs te laten groeien, moeten we hun DVLA-applicaties snel kunnen volgen, zoals bijvoorbeeld in Teignbridge, zijn er vijf [bin lorry driver] toepassingen in het systeem die, indien versneld, zouden kunnen helpen om de uitdagingen waar we voor staan, gedeeltelijk aan te pakken”, benadrukten de raadsleden.

image sourceGetty Imagesimage captionMeerdere transportbedrijven bieden aanmeldingsbonussen en loonsverhogingen, maar gemeenten zeggen dat dit gevolgen heeft voor hen en hun afvalbeheerpartners

Afvalbeheergiganten Biffa, Veolia en FCC Environment vertelden de BBC dat ze “alles doen” om het chauffeurstekort te verminderen.

“We werken er hard aan om nieuwe chauffeurs te rekruteren, met geweldige beloningen naast fantastische voordelen, evenals volledige training”, zegt Biffa’s HR-directeur Jane Pateman.

Veolia zei dat het momenteel 180 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs heeft in het VK. In augustus lanceerde het een campagne om moeders aan te moedigen een nieuwe carrière in het autorijden voor de afvalverwerkingsindustrie te overwegen.

“Om het industriebrede tekort aan chauffeurs op te vangen, biedt Veolia incentives zoals een aanmeldbonus voor nieuw personeel en een retentiebonus voor bestaande chauffeurs in de gebieden waar we het meest worden getroffen”, aldus Veolia UK en Ierland’s chief human resources officier Beth Whittaker.

“We zijn ook bestaande medewerkers aan het bijscholen en gebruiken ons uitgebreide leerlingstelsel.”

De gemeenten waarvan is bevestigd dat ze aanhoudende vertragingen ondervinden bij het ophalen van vuilnisbakken, zijn:

Derby City CouncilManchester City CouncilMilton Keynes CouncilSouth Gloucestershire Council South Holland District CouncilNorth Norfolk District Council County Council South Cambridgeshire County CouncilSouth Cambridgeshire County CouncilRossendale Borough CouncilPeterborough CouncilTorbay Council Teignbridge District Council North Devon CouncilStoke on Trent City Council South Ribble Council Dartford CouncilDundee City CouncilBasingstoke en Deane Borough Council

Recycling- en afvalbeheerbedrijf FCC Environment zei dat het ook probeerde meer werknemers voor het beroep aan te trekken.

“We richten ons op het actief werven van chauffeurs in het hele land, het bieden van lokale werkgelegenheid aan lokale mensen met werkzekerheid in de afval- en recyclingsector, en een aantrekkelijk pakket met flexibele, deeltijdse uren zonder overnachtingen, passend bij het gezinsleven en helpen balans tussen werk en privé”, zegt FCC Environment’s operations director Steve Longdon.

“Op korte termijn hebben we in sommige gebieden, in nauwe samenwerking met onze lokale overheidspartners, prioriteit gegeven aan het ophalen van afval en recycling – waardoor deze kunnen worden voortgezet door andere diensten, zoals het ophalen van tuinafval, tijdelijk op te schorten, zodat we chauffeurs opnieuw kunnen toewijzen .”

De LGA zei echter dat de transportsector een deel van het probleem veroorzaakt: “Het snel opdrijven van de salarissen van vrachtwagenchauffeurs in de particuliere sector kan de problemen in de publieke sector verergeren, waarbij de stijgingen mogelijk leiden tot retentie en een wervingsprobleem voor gemeenten en hun aannemers.”

Vertragingen sinds juliimage sourceVeoliaimage captionVeolia lanceerde in augustus een campagne om moeders te vragen een nieuwe carrière in de afvalverwerkingsindustrie te overwegen om het tekort aan chauffeurs aan te vullen

Donderdag bracht de LGA een rapport uit waaruit blijkt dat 46% van de gemeenten in Engeland en Wales in juli te maken had met verstoringen van hun vuilnisophaaldiensten.

Dr. Adam Read, directeur externe zaken bij Suez Recycling & Recovery UK, vertelde donderdag aan BBC Breakfast dat er al zo’n 10 tot 12 weken een chronisch chauffeurstekort aan de gang is.

Hij zette uiteen wat hij ziet als de voordelen van werken als vrachtwagenchauffeur in afvalbeheer: “Je begint misschien vroeg, maar je bent vroeg klaar en je kunt de kinderen ophalen.

“Je werkt geen lange diensten en rijdt zeker geen lange afstanden, veel ervan is dicht bij waar je woont – dus er zijn enkele voordelen aan de sector.”

Wel gaf hij toe dat afvalophaalbedrijven doorgaans niet zo goed betalen als bezorgdiensten of supermarkten.

“In sommige regio’s hebben we gezien dat sommige medewerkers hun hoofd begonnen te draaien door iets betere loonvoorwaarden”, voegde hij eraan toe.

Om het grotere tekort aan vrachtwagenchauffeurs aan te pakken, hebben supermarkten zoals Tesco en Aldi de lonen verhoogd of zijn ze aanmeldbonussen begonnen aan te bieden aan bezorgers.

image sourceGetty Imagesimage captionFrankrijk dat in december 2020 de grens met het VK sloot, leidde tot een enorme file, aangezien meer dan 6.300 vrachtwagens dagenlang in de rij stonden en niet in staat waren de haven van Dover binnen te gaan totdat ze negatieve Covid-testresultaten produceerden

Vóór de pandemie was er volgens de Road Haulage Association een tekort van naar schatting 60.000 vrachtwagenchauffeurs, maar dat is nu opgelopen tot 100.000.

Sinds de Brexit zijn veel Europese chauffeurs die in het VK werkten, teruggekeerd naar hun thuisland of besloten om elders te werken vanwege het extra papierwerk dat aan de grenzen vereist is. Het vertraagt ​​ze en kost ze geld, omdat ze vaak worden betaald per afgelegde afstand in plaats van per uur.

Pandemische reisbeperkingen en een gebrek aan Covid-tests voor chauffeurs hebben ook een rol gespeeld.

Duizenden vrachtwagenchauffeurs moesten in december kerst in hun taxi doorbrengen, nadat Frankrijk de grens met het VK had gesloten vanwege een achterstand bij het testen van het coronavirus.

Ongeveer 4.000 vrachtwagens moesten parkeren op Manston Airport in Kent, met nog eens 2.300 op de M20, waardoor een lange file ontstond.

.