‘Bitcoinfraude kostte me £ 500.000’

‘Bitcoinfraude kostte me £ 500.000’

Door Dan Whitworth
Money Box-reporter, BBC Radio 4

Gepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage sourceNaveed Saghirimage captionNaveed zegt dat plannen om half met pensioen te gaan van zijn thuisbioscoopbedrijf zijn vernietigd

Naveed Saghir is een 44-jarige afgestudeerde die zijn eigen succesvolle thuisbioscoopbedrijf runt in het noordwesten van Engeland.

Na een leven lang hard werken, regelmatig sparen en slimme investeringen, had hij eerder dit jaar bijna £ 500.000 gespaard in Bitcoin.

Toen, deze zomer, werd hij het doelwit van online fraudeurs die alles stalen.

“Ik heb mijn leven verwoest, mijn leven zo erg veranderd en ik moet mensen waarschuwen – als het mij kan gebeuren, kan het iedereen overkomen”, zegt hij.

Naveed is nu op een missie. Terwijl hij worstelt om de mentale en emotionele schade te boven te komen van het zien verdwijnen van zijn toekomstplannen en zijn financiële toekomst verwoestend achterlatend, wil hij zijn verhaal delen om te voorkomen dat andere mensen het slachtoffer worden.

“Ik heb chemische technologie gestudeerd aan de universiteit en heb daarna een master in computerwetenschappen gedaan. Ik run mijn bedrijf al meer dan 20 jaar en ben altijd zo voorzichtig geweest met geld”, zegt hij.

“Of het nu te maken heeft met mijn bedrijf of mijn leven, ik heb elke cent laten tellen. Maar ik heb één slecht oordeel geveld en het heeft me betrapt”.

Investeringszwendel

Naveed was het slachtoffer van een vorm van fraude die bekend staat als investeringszwendel. Het is wanneer slachtoffers worden opgelicht om geld te overhandigen aan mensen die valse, maar vaak zeer overtuigende, investeringen aanbieden met de belofte van een groot rendement.

“Ik keek naar video’s op YouTube, zag een advertentie die de mogelijkheid bood om in aandelen te beleggen en vulde een formulier in met het verzoek om meer informatie.

“De volgende dag werd ik gebeld door iemand die zichzelf een klantenservicemedewerker noemde en £ 250 betaalde om te beginnen met handelen. De dag nadat ik opnieuw werd gebeld, dit keer door iemand die zichzelf omschreef als mijn accountmanager en een gebruikersnaam en wachtwoord kreeg voor een uiterst overtuigende handelswebsite.”

Naveed deed zijn eerste betaling eind mei en zodra hij die eerste vreselijke stap had gezet, hadden de fraudeurs hem.

Toen was het zo dat ze Naveed aanspraken met meer bedrog, meer leugens, beloften van grotere winsten – wat al snel veranderde in beloften om zijn groeiende verliezen terug te krijgen, en hem elke keer te misleiden om ze meer en meer geld over te maken.

Tegen het einde van augustus was hij misleid om £ 18.000 pond sterling en 14,25 bitcoins te betalen – met een waarde van meer dan £ 500.000 tegen de huidige wisselkoers.

“Ik kan me mentaal nog steeds niet herinneren hoe ik erin ben gezogen,” zei Naveed. “Ik weet het gewoon niet.”

afbeeldingsbronNaveed Saghirimage captionNaveed worstelt nog steeds om te begrijpen hoe criminelen hem tot slachtoffer konden maken

Een groot aantal liefdadigheidsinstellingen heeft opgeroepen om oplichtingsadvertenties op te nemen in de online veiligheidswet van de regering, die binnenkort door parlementsleden en heren zal worden onderzocht.

Een daarvan, het Money and Mental Health Policy Institute, zei dat miljoenen internetgebruikers, vooral die met psychische problemen, het gevaar liepen geld of gevoelige persoonlijke informatie te verliezen aan oplichters.

Geen gerechtigheid

Lisa Forte werkt voor Red Goat Cyber ​​Security en zegt dat het niet alleen onwaarschijnlijk is dat Naveed iets van zijn geld terugkrijgt, maar dat hij ook geen gerechtigheid zal krijgen.

“Zelfs als de politie een onderzoek start, wat onwaarschijnlijk is, zelfs als ze de criminelen verantwoordelijk vinden, wat zeer onwaarschijnlijk is, wat moeten ze dan doen als de criminelen zich vrijwel zeker in een vreemd land bevinden waar de Britse politie geen jurisdictie heeft?

“Er is vrijwel geen verhaal met betrekking tot de Bitcoin. Het is een vorm van valuta die buiten de regelgeving opereert in vergelijking met ‘normaal’ geld en daarom, omdat het niet gereguleerd is, is consumentenbescherming er gewoon niet.”

Wat haar advies betreft, zijn er drie belangrijke dingen die mensen kunnen doen om zichzelf te helpen, of door te geven aan familie en vrienden, om te voorkomen dat ze het slachtoffer worden.

“Ten eerste doe je onderzoek naar alles waar je je vermogen in gaat steken en er zijn veel betrouwbare bronnen.

“Twee, begrijp wat Bitcoin is, zoals je zou moeten doen met elke investering, weet hoe het werkt en ken de voor- en nadelen.

“Drie, als iemand zegt dat ze uw investering kunnen gebruiken om in korte tijd uw grote rendement te behalen, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Echte investeringsplatforms zeggen dit niet en daar is een reden voor. “

Je kunt meer horen in het Money Box-programma van BBC Radio 4 op zaterdag om 12.00 uur op Radio 4 of door opnieuw te luisteren hier kort na de uitzending.

Volgen Spaarpot en Dan op Twitter.

.