Zou u zich door een robotadvocaat laten verdedigen?

Zou u zich door een robotadvocaat laten verdedigen?

Door Padraig Belton
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty ImagesafbeeldingsonderschriftAI wordt steeds vaker gebruikt door de juridische sector

Zou uw volgende advocaat een robot kunnen zijn? Het klinkt vergezocht, maar kunstmatige intelligentie (AI) softwaresystemen – computerprogramma’s die zelf kunnen updaten en ‘denken’ – worden steeds vaker gebruikt door de juridische gemeenschap.

Joshua Browder omschrijft zijn app DoNotPay als “’s werelds eerste robotadvocaat”.

Het helpt gebruikers bij het opstellen van juridische brieven. U vertelt zijn chatbot wat uw probleem is, zoals in beroep gaan tegen een parkeerboete, en hij zal voorstellen wat volgens hem de beste juridische taal is om te gebruiken.

“Mensen kunnen hun kant van een argument typen met hun eigen woorden, en software met een machine learning-model combineert dat met een juridisch correcte manier om het te zeggen”, zegt hij.

De 24-jarige en zijn bedrijf zijn gevestigd in Silicon Valley in Californië, maar de oorsprong van het bedrijf gaat terug naar Londen in 2015, toen de heer Browder 18 was.

afbeeldingsbronJoshua Browderimage captionJoshua Browder ontwikkelde DoNotPay om zijn eigen behoefte op te lossen – parkeerboetes betwisten

“Als late tiener in Hendon, Noord-Londen, was ik een vreselijke chauffeur”, zegt hij. “Ik kreeg veel dure parkeerboetes – die ik, aangezien ik nog op de middelbare school zat, niet kon betalen.”

Door veel onderzoek en verzoeken om vrijheid van informatie, zegt de heer Browder dat hij de beste manieren heeft gevonden om de tickets te betwisten. “Als je de juiste dingen weet te zeggen, kun je veel tijd en geld besparen.”

In plaats van elke keer hetzelfde document te kopiëren en plakken, zei hij dat het “de perfecte job voor software” leek. Dus creëerde hij de eerste versie van DoNotPay in een paar weken in 2015, “echt gewoon om indruk te maken op mijn familie”.

Sindsdien heeft de app zich verspreid over het VK en de VS en kan de gebruiker nu helpen bij het schrijven van brieven over een reeks problemen; verzekeringsclaims, het aanvragen van toeristenvisa, klachtenbrieven aan een bedrijf of gemeente, geld terugkrijgen voor een vakantie die je niet meer kunt of het opzeggen van een sportschoollidmaatschap. De heer Browder zegt dat de laatste twee toepassingen enorm zijn gestegen tijdens de pandemie.

DoNotPay claimt nu 150.000 betalende abonnees te hebben. En hoewel het zijn critici heeft, waarvan sommigen zeggen dat het juridisch advies niet nauwkeurig genoeg is, won het vorig jaar een prijs van de American Bar Association voor het vergroten van de legale toegang.

De heer Browder claimt een algemeen succespercentage van 80%, tot 65% voor parkeerboetes, omdat “sommige mensen schuldig zijn”.

image sourceGetty Imagesimage captionAdvocaten die AI gebruiken “wordt de norm”, zegt legale softwarebaas Eleanor Weaver

Je zou denken dat menselijke advocaten bang zouden zijn dat AI hun terrein binnendringt. Maar sommigen zijn tevreden, omdat de software kan worden gebruikt om snel door grote hoeveelheden zaakdocumenten te bladeren en ze te sorteren.

Een van die advocaten is Sally Hobson, een advocaat bij het in Londen gevestigde advocatenkantoor The 36 Group, die zich bezighoudt met strafzaken. Ze gebruikte onlangs AI in een complexe moordzaak. De zaak betrof de noodzaak om snel meer dan 10.000 documenten te analyseren.

De software deed de taak vier weken sneller dan het voor mensen zou hebben gekost, waardoor £ 50.000 werd bespaard.

Advocaten die AI gebruiken voor assistentie wordt “de norm en niet langer een ding dat leuk is om te hebben”, zegt Eleanor Weaver, chief executive van Luminance, die de software maakt die mevrouw Hobson gebruikt.

Meer dan 300 andere advocatenkantoren in 55 landen maken er ook gebruik van en werken in 80 talen.

afbeeldingsbronEleanor Weaverimage captionEleanor Weaver zegt dat software voor het controleren van documenten nu een stuk beter is dan vroeger

“Historisch had je veel [document checking] technologieën die niet beter waren dan zoekopdrachten op trefwoorden, zoals het indrukken van Control-F op uw laptop”, zegt mevrouw Weaver. Daarentegen zegt ze dat de geavanceerde software van vandaag geassocieerde woorden en zinsdelen kan verbinden.

AI helpt echter niet alleen advocaten bij het sorteren van bewijsstukken. Het kan hen nu ook helpen bij het voorbereiden en structureren van hun zaak en het zoeken naar relevante juridische precedenten.

Laurence Lieberman, hoofd van het Londense advocatenkantoor Taylor Wessing’s digitaliseringsgeschillenprogramma, gebruikt dergelijke software, die is ontwikkeld door een Israëlisch bedrijf genaamd Litigate.

“Je uploadt je casusoverzicht en je pleidooien, en het zal naar binnen gaan en uitzoeken wie de belangrijkste spelers zijn”, zegt hij. “En dan zal de AI ze aan elkaar koppelen en een chronologie van de belangrijkste gebeurtenissen en een uitleg van wat er op welke data gebeurt, samenstellen.”

image sourceGetty Imagesimage captionSommige landen, zoals Brazilië, hebben een enorme achterstand aan rechtszaken die het gebruik van AI-advocaten en rechters zou kunnen helpen oplossen

Ondertussen zegt Bruce Braude, chief technology officer van Deloitte Legal, de juridische tak van accountantsgigant Deloitte, dat zijn TAX-I-softwaresysteem historische rechtbankgegevens kan analyseren voor vergelijkbare belastingzaken.

Het bedrijf beweert dat het 70% van de tijd correct kan voorspellen hoe beroepen zullen worden bepaald. “Het biedt een meer kwantificeerbare manier van wat uw kans op succes is, die u kunt gebruiken om te bepalen of u door moet gaan”, voegt de heer Braude toe.

Maar hoewel AI kan helpen bij het schrijven van juridische brieven of het helpen van menselijke advocaten, zullen we ooit een tijd zien van robotadvocaten en -advocaten, of zelfs robotrechters?

“Ik denk dat we daar in werkelijkheid nog lang niet in de buurt zijn”, zegt mevrouw Weaver.

Maar anderen, zoals prof. Richard Susskind, voorzitter van de adviesgroep van de Lord Chief Justice of England over AI, zijn daar niet zo zeker van.

image sourceRichard Susskindimage captionProf Richard Susskind zegt dat AI-systemen steeds nauwkeuriger worden in hoe ze de resultaten van rechtszaken voorspellen

Prof Susskind zegt dat hij in de jaren tachtig oprecht geschokt was door het idee van een computerrechter, maar dat is hij nu niet meer.

Hij wijst erop dat zelfs vóór het coronavirus “Brazilië een achterstand had van meer dan 100 miljoen rechtszaken, en dat er geen kans is dat menselijke rechters en advocaten een zaakslast van die omvang afdoen”.

Dus als een AI-systeem zeer nauwkeurig (zeg met 95% waarschijnlijkheid) de uitkomst van rechterlijke beslissingen kan voorspellen, zegt hij dat we misschien kunnen gaan nadenken over het behandelen van deze voorspellingen als bindende bepalingen, vooral in landen met onmogelijk grote achterstanden.

.