Wat is solarpunk en kan het de planeet helpen redden?

Wat is solarpunk en kan het de planeet helpen redden?

Door Nicola K Smith
Technology of Business verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingimage sourceMichelle Tulumelloimage captionDe solarpunk-esthetiek toont natuur en technologie in harmonie

Weelderige groene gemeenschappen met daktuinen, drijvende dorpen, vervoer aangedreven door schone energie en hoopvolle sciencefictionverhalen. Stel je een wereld voor waarin bestaande technologieën worden ingezet voor het grotere goed van zowel mens als planeet.

Het heet solarpunk. De term, bedacht in 2008, verwijst naar een kunststroming die zich in grote lijnen voorstelt hoe de toekomst eruit zou zien als we in harmonie met de natuur zouden leven in een duurzame en egalitaire wereld.

“Solarpunk is echt de enige oplossing voor de existentiële hoek van de klimaatramp waarin we ons als soort hebben teruggetrokken”, zegt Michelle Tulumello, een leraar in solarpunk-kunst in de staat New York.

“Als we willen overleven en een deel van de dingen waar we om geven op aarde bij ons willen houden, brengt dat een noodzakelijke fundamentele verandering in ons wereldbeeld met zich mee, waarbij we onze kijk volledig veranderen van competitief naar coöperatief.”

Maar welke impact heeft deze ontluikende, utopische beweging op de technologische industrie? Zijn ze geïnspireerd? Luisteren ze ook?

image sourceFred Rollison Photographyimage captionHernieuwbare energie is een manifestatie van de solarpunk-esthetiek, zegt Tate Cantrell van Verne Global

Verne Global voert datacenterdiensten uit vanaf een campus in IJsland, aangedreven door 100% hernieuwbare energie.

De chief technology officer van het bedrijf, Tate Cantrell, zegt dat het bovennatuurlijke landschap van IJsland perfect past bij solarpunk.

“Het solarpunk-ethos omarmt technologie die in het milieu verdwijnt, en technologie die wordt aangedreven door hernieuwbare energie is een letterlijk onderdeel van de circulaire economie – een economie die afval elimineert door het voortdurende gebruik van hulpbronnen. Deze synergie maakt hernieuwbare energie een zeer reële manifestatie van een solarpunk toekomst”, zegt hij.

Maar niet alle bedrijven die in de groene economie werken zijn op de hoogte van de beweging.

Daniel Egger is Chief Commercial Officer van Climeworks, een Zwitsers bedrijf dat koolstofdioxide (CO2) rechtstreeks uit de lucht haalt met behulp van machines die worden aangedreven door hernieuwbare energie of energie uit afval.

Koolstofafvang- en opslagtechnologieën (CCS) worden door velen gezien als een belangrijke manier om CO2 onder controle te krijgen.

“Ons doel is om een ​​miljard mensen te inspireren om koolstof uit de lucht te halen”, zegt hij. “Het is zeker niet ons doel om dat alleen te doen – we moeten deel uitmaken van een ecosysteem.”

image sourceVerne Globalimage captionHet bovennatuurlijke landschap van IJsland heeft een aantal technische ondernemers geïnspireerd

Maar ondanks het streven om klimaatverandering aan te pakken en de bredere gemeenschap te stimuleren, zegt Egger dat het bedrijf niet veel kennis heeft over solarpunk. “Het is niet dat we niet waarderen wat anderen denken, maar de overlap tussen Climeworks en solarpunk is niet groot.”

Misschien zijn de anarchistische connotaties van punk voor sommigen onaangenaam?

Meer technologie van het bedrijfsleven

De schimmel en bacteriën die plastic afval aanpakkenKan meer technologie videovergaderingen minder ondraaglijk maken?Hoe ziet een toekomstbestendig huis eruit?Het kleine technologiebedrijf dat op jacht is naar een luchtsnelheidsrecordHoe uw gegevens van sociale media worden geschraapt

“Mensen voorschrijven dat ze meer solarpunk nodig hebben, nodigt hen veel minder uit dan mensen aan te moedigen hun eigen verbeeldingskracht te gebruiken”, zegt Phoebe Tickell, wetenschapper, systeemontwerper, sociaal ondernemer en medeoprichter van Moral Imaginations, dat samenwerkt met organisaties. met inbegrip van universiteiten, lokale raden en gemeenschappen om het opnieuw vormgeven van een betere wereld aan te moedigen.

“We gebruiken verbeeldingskracht als de wortel op een stokje, omdat elk bedrijf en bedrijf weet dat om de toekomst te doorstaan ​​en veerkrachtig te zijn, ze medewerkers nodig hebben die creatief, fantasierijk en flexibel zijn en veerkrachtig zijn in een vluchtige, onzekere, complexe, ambigue wereld.

“Onze hoop is dat ze doorgaan met het creëren en afstemmen op solarpunk-visies”, zegt ze.

Het Canadese bedrijf Carbon Upcycling Technologies (CUT) is een organisatie die solarpunk gebruikt om zijn visie te communiceren. Dankzij de reactortechnologie kan materiaal worden afgebroken en CO2 worden geabsorbeerd, waardoor verbeterde betonadditieven ontstaan.

In 2020 lanceerde CUT een consumentenmerk, Expedition Air, dat producten verkoopt zoals schilderijen en T-shirts die zijn gemaakt van koolstof-gevangen materiaal. Het is een beweging geworteld in solarpunk en is gebaseerd op een Artist in Residence-programma.

image sourceShellardimage captionMadison Savilow vindt kunstenaars positief over materialen gemaakt van vastgelegde koolstof

“Zodra we begonnen te werken met kunstenaars om te demonstreren hoe opgevangen koolstofmateriaal in zo’n verscheidenheid aan producten kan worden verwerkt, kregen we vragen van bedrijven en grotere merken die ons materiaal in hun bestaande productlijnen wilden integreren”, zegt Madison Savilow, hoofd van de onderneming, Expedition Air.

Een van de belangrijkste drijfveren van haar kunst- en consumentenproductaanbod is om consumenten in staat te stellen te communiceren met koolstoftechnologische materialen, zegt ze, en een toekomst voor te stellen waarin producten en kunst eigenlijk koolstofputten zijn.

“We hebben kunst- en consumentenproducten gebruikt om het risico van opname van dit nieuwe materiaal te verkleinen en gesprekken aan te gaan met bedrijven die de productiecapaciteit hebben om daadwerkelijk de naald te verplaatsen in termen van koolstofreductie.”

Maar het gebruik van kunst en verbeeldingskracht om grotere bedrijven aan het werk te krijgen, is niet genoeg. Het solarpunk-ethos pleit ook voor het delen van kennis en het centraal stellen van de gemeenschap – niet voor hiërarchieën, winst en buitensporige rijkdom voor een minderheid. Het vraagt ​​om een ​​systeemverandering. Mevrouw Tulumello zegt dat ze verschillende solarpunks kent die in de techsector werken.

“Ik geloof dat onze opvattingen daar aan kracht winnen. Kleine, wendbare, milieuvriendelijke hightech-startups met coöperatieve structuren zullen het soort bedrijven zijn dat solarpunks zullen steunen. zijn principes en zijn inzet voor duurzaamheid en koolstofneutraliteit.”

afbeeldingsbronAnnalee Levinafbeelding bijschriftCrayons gemaakt van gevangen koolstof

Het open source-ethos vormt de kern van veel van dergelijke bedrijven. Een voorbeeld is het in de VS gevestigde Open Source Ecology, dat industriële machines ontwikkelt, zoals tractoren, ovens of cementmakers, die voor een fractie van de commerciële kosten kunnen worden gemaakt en zijn ontwerpen gratis online deelt. Het doel is om een ​​open source economie te creëren.

Ellie Day, een software-engineer en solarpunk-enthousiasteling, zegt dat iets om echt solarpunk te zijn, boven de winst moet uitstijgen. “Natuurlijk, het kapitalisme kan bijdragen aan de technologie, maar mensen moeten altijd voor winst gaan. Dus als technologiebedrijven kunnen helpen het ethos van solarpunk te verspreiden door met degenen in de ruimte samen te werken zonder te veranderen wat het betekent, ben ik daar mee bezig .”

Solarpunk staat op gespannen voet met veel grote technologiebedrijven, maar het blijft een enorme en onbenutte kans voor zowel inspirerende innovatie als het communiceren van nieuwe ideeën, stellen de voorstanders.

Mevrouw Tickell zegt: “De tech-industrie, sociale rechtvaardigheid en de milieu-industrie zien zichzelf vaak als heel gescheiden, en zelfs in oorlog met elkaar.

“Solarpunk is een zeer krachtig cultureel verhaal dat de inspanningen in deze sectoren echt op een op elkaar afgestemde manier kan samenbrengen.”

.