Waakhond dringt aan op strengere regels voor ticketbedrijven

Watchdog dringt aan op strengere regels voor ticketbedrijvenGepubliceerd34 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Images

De Britse concurrentiewaakhond heeft gezegd dat ticketverkoopbedrijven zoals Viagogo en StubHub strengere regels moeten krijgen.

De Competition and Markets Authority (CMA) zei dat de huidige wetgeving het niet mogelijk maakt om snel en effectief op te treden tegen sjacheraars.

Een ander probleem kwam van wederverkopers die speculatief tickets verkochten die ze niet bezaten, zei de toezichthouder.

De CMA heeft eerder actie ondernomen tegen zowel Viagogo als StubHub, die als gevolg daarvan wijzigingen hebben aangebracht.

In februari, een jaar nadat Viagogo StubHub had gekocht voor $ 4,1 miljard (£ 3,1 miljard), vertelde de toezichthouder Viagogo om alle activiteiten van StubHub buiten Noord-Amerika te verkopen om tegemoet te komen aan de mededingingsbezwaren.

De nieuwste interventie van de CMA komt omdat grote muziek- en sportevenementen in het VK de komende maanden na de Covid-pandemie worden hervat, waardoor de vraag van fans naar tickets wordt aangewakkerd.

De aanbevelingen van de waakhond zijn onder meer:

een verbod op platforms waardoor wederverkopers meer tickets voor een evenement kunnen verkopen dan ze legaal van de primaire markt kunnen kopen; ervoor zorgen dat platforms volledig verantwoordelijk zijn voor onjuiste informatie over tickets die op hun websites te koop staan; een nieuw licentiesysteem voor secundaire ticketsites dat een bevoegdheid om snel te handelen om websites te verwijderen, het recht van een bedrijf om in de sector actief te zijn in te trekken en forse boetes op te leggen.

Hoewel het in bulk kopen van tickets door professionele wederverkopers – die ze vervolgens tegen hoge prijzen verkopen – illegaal kan zijn, is snel en effectief optreden door de autoriteiten volgens de huidige wet niet mogelijk, aldus de toezichthouder.

Soortgelijke problemen doen zich voor met betrekking tot wetten die voorkomen dat wederverkopers kaartjes adverteren met onjuiste informatie of speculatief kaartjes verkopen die ze niet bezitten, voegde de CMA eraan toe.

Licentieregime

George Lusty, senior director voor consumentenbescherming van de CMA, zei: “De afgelopen jaren hebben we krachtige maatregelen genomen om mensen te beschermen die online tickets van wederverkopers kopen, en de secundaire ticketwebsites zijn nu een andere dan die we zagen voordat de CMA actie ondernam. .

“Hoewel het duidelijk is dat er zorgen over de sector blijven bestaan, zijn er grenzen aan wat de CMA en andere handhavers kunnen doen met hun huidige bevoegdheden.

“Nu livemuziek en sportevenementen weer opstarten, willen we dat de overheid actie onderneemt om de huidige wetten aan te scherpen en een licentieregime in te voeren voor secundaire ticketingplatforms.

“Als ze worden aangenomen, zullen deze voorstellen helpen voorkomen dat mensen online worden opgelicht door gewetenloze wederverkopers en we staan ​​klaar om de regering te helpen ze uit te voeren.”

Adam Frans, welke? consumentenrechtenexpert, zei: “Welke? heeft herhaaldelijk malafide secundaire ticketoperators blootgelegd die tickets doorverkopen tegen woekerprijzen zonder duidelijke informatie of waarschuwing te geven over het risico dat mensen aan de deur kunnen worden weggestuurd.

“De regering zou deze aanbevelingen zo snel mogelijk moeten implementeren en doorzetten met plannen om de CMA veel sterkere bevoegdheden te geven om de consumentenwetgeving te handhaven.”

Een woordvoerder van Viagogo zei dat het CMA-rapport “een interessant inzicht biedt in de effectiviteit van de huidige regelgeving”.

“De CMA merkt op dat hun rapport niet het gevolg is van klachten van klanten en bovendien dat een verbod op secundaire platforms zou leiden tot een explosie van bronnen op de zwarte markt voor tickets”, vervolgde de woordvoerder, eraan toevoegend dat Viagogo sterk had gepleit voor het VK om “de kans van het Covid-19-herstel te grijpen om de evenementenindustrie te verbeteren”.

“We staan ​​open voor alle ideeën over hoe dat wordt bereikt, maar het moet zorgvuldig worden overwogen en gericht op het verbeteren van de dienstverlening van de sector aan klanten.

“Het is nodig om de tekortkomingen van de primaire markt aan te pakken en we moeten de risico’s van nieuwe en niet-gereguleerde online doorverkoopkanalen onderzoeken.”

.