Voormalige Netflix-medewerkers aangeklaagd voor het verdienen van $ 3 miljoen aan handel met voorkennis

Voormalige Netflix-medewerkers die in rekening zijn gebracht voor het verdienen van $ 3 miljoen aan handel met voorkennisGepubliceerd18 minuten geledenDelencloseDelen paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Images

De Wall Street-waakhond heeft drie voormalige Netflix-software-ingenieurs aangeklaagd voor een vermeende handel met voorkennis die $ 3 miljoen (£ 2,2 miljoen) verdiende.

De ex-medewerkers en twee naaste medewerkers werden genoemd in rechtbankpapieren.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zei dat vertrouwelijke groeigegevens van Netflix-abonnees werden gebruikt in de regeling.

De informatie zou zijn gebruikt om de aandelen van de streaminggigant te verhandelen voorafgaand aan de winstrapporten.

De SEC beweerde dat Sung Mo Jun, een voormalig software-engineer bij Netflix, centraal stond in een langlopend plan om illegaal aandelen te verhandelen met behulp van voorkennis over de groei van het aantal abonnees van het bedrijf.

Volgens de klacht gaf hij, terwijl hij in 2016 en 2017 voor Netflix werkte, herhaaldelijk niet-openbare informatie door aan zijn broer en een goede vriend, die het allebei gebruikten om te handelen voorafgaand aan meerdere aankondigingen van Netflix-inkomsten.

De SEC beweerde ook dat nadat Sung Mo Jun Netflix had verlaten, hij vertrouwelijke informatie over de groei van abonnees had gekregen van twee andere insiders van het bedrijf.

“We beweren dat een Netflix-medewerker en zijn naaste medewerkers betrokken waren bij een langlopend plan van miljoenen dollars om te profiteren van waardevolle, verduisterde bedrijfsinformatie”, zegt Erin Schneider, directeur van het regionale kantoor van de SEC in San Francisco.

De SEC zei dat het de vermeende regeling heeft ontdekt met behulp van gegevensanalysetools om verdacht succesvolle handelspatronen te vinden.

Tegelijkertijd diende het US Attorney’s Office for the Western District of Washington een strafzaak in tegen vier van de beklaagden, die tot gevangenisstraffen zouden kunnen leiden.

Wat is handel met voorkennis?

Handel met voorkennis is het kopen en verkopen van aandelen of andere effecten van een beursgenoteerd bedrijf, zoals obligaties of aandelenopties, op basis van informatie die niet beschikbaar is voor het publiek.

In veel landen, waaronder de VS en het VK, is handel met voorkennis illegaal omdat het wordt gezien als een oneerlijk voordeel voor degenen die toegang hebben tot de informatie.

Hoewel de regels en sancties over de hele wereld verschillen, kan in veel rechtsgebieden een persoon die op de hoogte is van niet-openbare informatie en handelt op die basis worden onderworpen aan sancties door toezichthouders op de financiële markten en mogelijk strafrechtelijk vervolgd worden.

De definitie van een insider kan vaak breed zijn en kan niet alleen betrekking hebben op mensen met directe toegang tot vertrouwelijke informatie, maar ook op degenen met wie ze deze delen en die handelsbeslissingen nemen op basis van die informatie.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:mediabijschriftWATCH: De BBC spreekt exclusief met de auteur die de boeken schreef die de inspiratie vormden voor de Netflix-serie Bridgerton. .