US House keurt Biden’s blauwdruk voor binnenlandse begroting van $ 3,5 biljoen goed

US House keurt Biden’s blauwdruk voor binnenlandse begroting van $ 3,5 biljoen goedGepubliceerd6 uur geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenimage sourceGetty Imagesimage captionTop Democrats Nancy Pelosi (midden) en Steny Hoyer (rechts)

Het Amerikaanse Congres heeft een budgetblauwdruk van $ 3,5 biljoen (£ 2,54 biljoen) goedgekeurd, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor de Democraten om de ambitieuze economische agenda van president Joe Biden uit te voeren.

De regel die dinsdag is aangenomen, stelt de Democraten, die beide kamers nipt controleren, in staat om door te gaan met belangrijke beleidsvoorstellen.

De partij van de heer Biden hoopt aanzienlijke middelen te besteden aan gezinsondersteuning, gezondheids- en klimaatregelingen.

Het heeft het Huis van Afgevaardigden 220-212 aangenomen, zonder steun van de Republikeinen.

Het lot van de resolutie was dinsdagochtend nog onduidelijk, te midden van een impasse tussen progressieve en centristische Huisdemocraten.

De Democraten voeren een proces uit dat begrotingsafstemming wordt genoemd om het grotere uitgavenpakket van Biden goed te keuren – en de goedkeuring van de begrotingsblauwdruk dinsdag is de eerste stap.

Een groep van 10 gematigde democratische wetgevers had gedreigd stemmen over de blauwdruk te onthouden tenzij het Huis eerst een tweeledige infrastructuurwet van $ 1 biljoen goedkeurde. Dat pakket omvat onder meer geld voor wegen, bruggen, het elektriciteitsnet, openbaar vervoer en internet.

Om na meer dan 24 uur debat een compromis te bereiken, hebben de Democraten in het Huis van Afgevaardigden de gematigden verzekerd dat de infrastructuurwet op 27 september, wanneer het Huis weer in zitting is, zal worden besproken.

“Het passeren van deze regel maakt de weg vrij voor het Building Back Better-plan, dat binnen 50 jaar ongeziene vooruitgang op het gebied van wetgeving zal bewerkstelligen”, zei voorzitter van het Huis Nancy Pelosi voorafgaand aan de stemming.

De topdemocraat voegde eraan toe dat vertragingen alleen het economische plan en andere rekeningen bedreigen.

Het Build Back Better binnenlandse plan van de heer Biden is gericht op het creëren van banen en het verlagen van de kosten voor werkende gezinnen. Het wordt grotendeels gefinancierd met belastingverhogingen voor de rijke en grote bedrijven.

Sinds juni had mevrouw Pelosi gezegd dat dat verreikende infrastructuurplan van $ 3,5 biljoen vooruitgang moet boeken vóór de infrastructuurovereenkomst.

Meer liberale partijleden zeiden dat ze de infrastructuurwet niet zouden steunen, tenzij deze werd gecombineerd met het grotere economische pakket, dat hun belangrijkste wetgevende prioriteiten bevat, zoals kinderopvangprogramma’s en belastingen voor de rijken.

Maar de centristen eisten eerst een stemming over infrastructuur en beschuldigden andere Democraten van pogingen om de infrastructuurwet te gijzelen.

Het interne partijdebat leidde maandagavond naar verluidt tot een gespannen bijeenkomst tussen de Democraten. Politico meldde dat mevrouw Pelosi de wetgevers vertelde dat ze de kans om de rekeningen goed te keuren niet moesten “verkwisten”, terwijl de Democraten een krappe meerderheid in het Huis hebben.

Mevrouw Pelosi heeft zich ten doel gesteld om beide wetgevingsteksten voor 1 oktober goed te keuren.

.