Ultra Electronics-deal zal waarschijnlijk niet worden afgewezen

Ultra Electronics-deal zal waarschijnlijk niet worden afgewezen

Door Simon Jack
Bedrijfsredacteur

Gepubliceerd9 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage sourceCobham

Zoals voorspeld, heeft de regering verzocht om een ​​onderzoek naar de voorgestelde overname van Ultra Electronics, een belangrijke leverancier van de Royal Navy, voor £ 2,6 miljard, door het Amerikaanse private-equitybedrijf Cobham.

Om eerlijk te zijn, het zou nogal vreemd zijn geweest als de regering een buitenlands bedrijf niet had willen aanvallen op een Brits bedrijf dat zeer gevoelig spul maakt voor straaljagers, onderzeeërs en kernraketten.

De aanpak voor Ultra van het Amerikaanse Cobham piept behoorlijk luid op de bestaande wetgevingsradar voor buitenlandse overnames. Op grond van de Ondernemingswet kunnen overnames worden “ingeroepen” op grond van Nationale Veiligheid, Financiële Stabiliteit of pluraliteit in de media.

Die gevoeligheidsgebieden zullen naar verwachting worden uitgebreid tot een lijst van maximaal 17 sectoren onder nieuwe wetgeving die begin volgend jaar van kracht wordt – om de moderne zorgen van cyberbeveiliging, chipproductie en gezondheidszorg/vaccintechnologie te weerspiegelen.

‘Groot moment’

Business Secretary Kwasi Kwarteng, die de Competition and Markets Authority heeft opgedragen een rapport op te stellen over de overname van de Ultra, zei dat het VK open was voor zaken. Buitenlandse investeringen “mogen echter onze nationale veiligheid niet bedreigen”.

Hij voegde eraan toe dat hij ook een bevel in het parlement had ingediend om te voorkomen dat Ultra “gevoelige informatie aan Cobham vrijgeeft” over de goederen of diensten die het levert aan de regering of de strijdkrachten.

Simon French, hoofdeconoom bij Panmure Gordon, vertelde BBC Radio 4’s Today-programma dat de deal een belangrijk moment was voor het defensiebeleid.

Hij is van mening dat het besluit van de heer Kwarteng een “bekroning is van een aantal overnames in de afgelopen jaren die zijn doorgezet, maar controversieel zijn gebleken, zowel toen als achteraf”.

“Er is nogal wat industriële, zeer gevoelige industriële capaciteit die in buitenlandse handen valt”, zei hij.

“Als dit door de regering zou worden afgewezen of sterk zou worden ingeperkt, zou dat een verschuiving in de Britse benadering van dergelijke situaties kunnen zijn in de meer dan drie decennia.”

Het zou echter ook een verrassing zijn als deze deal niet wordt goedgekeurd. Bedenk dat potentiële overnemer Cobham een ​​paar jaar geleden zelf werd gekocht door de Amerikaanse buy-outgroep Advent.

Het gebruikelijke denkproces is wat, waarom, wie. Wat kopen ze? Waarom kopen ze het? En cruciaal: wie koopt het?

In het verleden werden overnamedeals van bedrijven die gevestigd zijn in landen die het VK bondgenoten noemt, als vrij onschuldig beschouwd. Als Cobham een ​​Chinees bedrijf was, zou het waarschijnlijk niet eens zo ver zijn gekomen.

Maar afgezien van de nationale veiligheid, is er nog iets dat op de radar van UK PLC begint te piepen – PLC’s verdwijnen en komen steeds meer in niet-Britse kassamandjes terecht.

afbeeldingsbronReuters

Defensie-aannemer Meggit en zelfs zelfgemaakte supermarktketen Morrisons zijn onderhevig aan biedingsoorlogen tussen Amerikaanse kopers.

Zelfs voordat deze deals zijn gesloten, is de waarde van Britse bedrijven die tot nu toe zijn gekocht door particuliere buitenlandse kopers dit jaar groter dan alle deals in de afgelopen vijf jaar samen.

Critici zeggen dat bedrijven die in particuliere en buitenlandse handen gaan, minder transparant zijn, meer geneigd zijn om schulden op zich te nemen waarmee ze zijn gekocht en dat ze managers hebben waarvan de uiteindelijke prioriteiten niet binnenlands zijn.

Voorstanders van de vrije markt zeggen dat als sommige bedrijven privé gaan, andere openbaar worden. Het is allemaal geld stemmen om te investeren in het VK.

Wat je ook denkt, UK PLC lijkt te koop te zijn.

.