Ruimtevaartbedrijf Jeff Bezos klaagt NASA aan over SpaceX-deal

Het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos klaagt NASA aan over SpaceX-deal Gepubliceerd8 minuten geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenimage sourceReutersimage captionDe heer Bezos vloog in juli naar de ruimte met zijn broer Mark (L) tijdens de eerste bemande vlucht van zijn New Shepard-ruimtevaartuig

Het ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Jeff Bezos klaagt NASA aan wegens een beslissing om een ​​maanlandercontract van $ 2,9 miljard (£ 2,1 miljard) toe te kennen aan Elon Musk’s SpaceX.

Het bedrijf van de voormalige Amazon-baas zei dat er “fundamentele problemen” waren met de deal en noemde het oneerlijk.

De ruzie vloeit voort uit een besluit in april om de deal aan één bedrijf over te dragen, niet twee zoals verwacht, vanwege een financieringstekort.

NASA moet nog commentaar geven, maar het heeft de steun van een federale waakhond.

In een rechtbankdossier op vrijdag zei Blue Origin dat het bleef geloven dat er twee leveranciers nodig waren om het landingssysteem te bouwen, dat astronauten al in 2024 naar het oppervlak van de maan zal brengen.

Het beschuldigde NASA ook van “onwettige en onjuiste beoordeling” van haar voorstellen tijdens het aanbestedingsproces.

Bezos’ bod van $ 2 miljard om terug te keren in race naar de maan

“We zijn er vast van overtuigd dat de problemen die in deze aanbesteding zijn geïdentificeerd en de resultaten ervan moeten worden aangepakt om de eerlijkheid te herstellen, concurrentie te creëren en een veilige terugkeer naar de maan voor Amerika te garanderen”, zei Blue Origin.

Op het moment van de prijsuitreiking gaf Kathy Lueders, hoofd van NASA, toe dat het huidige budget van het ruimteagentschap het onmogelijk maakte om twee bedrijven te selecteren. Dat was nadat het Congres het slechts $ 850 miljoen had toegekend van de $ 3,3 miljard die het voor het project had gevraagd.

NASA noemde ook het bewezen record van orbitale missies door het bedrijf SpaceX van Elon Musk als een factor in de toekenning. Er wordt ook gedacht dat de kosten een rol hebben gespeeld: het bod van SpaceX was op enige afstand de goedkoopste.

Vorige maand bood de heer Bezos aan om tot $ 2 miljard aan NASA’s kosten te dekken om opnieuw in aanmerking te komen voor het contract, maar hij werd afgewezen.

De Amerikaanse waakhond, het Government Accountability Office (GAO), verwierp ondertussen een klacht van Blue Origin en defensieaannemer Dynetic, en zei dat NASA niet “ongepast had gehandeld” door het project aan slechts één firma over te dragen.

NASA moet uiterlijk 12 oktober een reactie op de juridische procedure indienen. SpaceX heeft nog geen commentaar gegeven op de rechtszaak.

Met het Artemis-programma hoopt NASA voor het eerst sinds 1972 mensen naar de maan terug te brengen met behulp van het systeem van SpaceX.

In april zei mevrouw Lueders: “Deze cruciale stap zet de mensheid op een pad naar duurzame verkenning van de maan en houdt onze ogen gericht op missies verder in het zonnestelsel, inclusief Mars.”

.