Opel Motors nog steeds last van chiptekort

Opel Motors nog steeds last van chiptekort

Door Theo Leggett
Zakelijke correspondent, BBC News

Gepubliceerd44 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeeldingsbronGetty Imagesafbeelding bijschriftDe computerchips die nodig zijn voor aangesloten auto’s zijn momenteel schaars

Het wereldwijde tekort aan computerchips heeft een aanzienlijke impact gehad op de auto-industrie en zal volgens Vauxhall Motors waarschijnlijk niet verbeteren voor het einde van het jaar.

Vauxhall’s algemeen directeur Paul Wilcox vertelde de BBC dat de industrie de komende twee of drie maanden met een “probleem” wordt geconfronteerd.

Hij benadrukte echter dat er geen noodzaak was voor een ingrijpende herziening van de toeleveringsketens.

Het VK kampte het afgelopen jaar met een tekort aan halfgeleiders.

Het werd veroorzaakt door de Covid-crisis. In de vroege stadia van de pandemie waren er drastische bezuinigingen op de productie van auto’s en bedrijfsvoertuigen. Dit werd gevolgd door een stijging van de productie toen de eerste golf van lockdowns ten einde kwam.

Maar toen autofabrieken probeerden hun productie op te voeren, ontdekten ze dat de beschikbare voorraden halfgeleiders al waren opgepikt door andere industrieën, met name de sector consumentenelektronica, die een enorme verkoop kende.

Waarom is er een chiptekort? Toyota verlaagt productie met 40% te midden van chipcrisis Autoproductie getroffen door ‘pingdemic’ en chiptekort

Moderne voertuigen kunnen honderden chips aan boord hebben. Ze worden gebruikt in de motorbedieningen, entertainmentsystemen, veiligheidsmechanismen, instrumentenclusters enzovoort, dus het tekort heeft fabrikanten over de hele wereld gedwongen de productie in te perken.

Opel is geen uitzondering. De productie in haar beide Britse fabrieken Ellesmere Port en Luton is op verschillende tijdstippen onderbroken. Volgens de heer Wilcox zijn de effecten nog steeds voelbaar.

“Het heeft duidelijk ons ​​vermogen om te produceren onderdrukt”, zei de heer Wilcox tegen de BBC, sprekend op de Commercial Vehicle Show in Birmingham.

afbeeldingsbronVauxhall Motors afbeelding bijschrift Paul Wilcox, algemeen directeur van Opel Motors, zegt dat autofabrikanten sterk afhankelijk zijn van “just-in-time” leveringssystemen

“Als je kijkt naar de industrie in het VK deze maand, is de verkoop van bedrijfsvoertuigen, die dit jaar enorm goed was – 59% gestegen – deze maand met 20% gedaald, en uiteraard is een groot deel daarvan te wijten aan tekorten aan het aanbod .”

Hij voegde eraan toe dat het besluit van moederbedrijf Stellantis om £ 100 miljoen te investeren in de bouw van een nieuwe reeks elektrische bestelwagens in de onrustige fabriek van Vauxhall in Ellesmere Port, “van enorm belang” was voor de fabriek en haar personeel.

Motorfabrikanten zijn sterk afhankelijk van zogenaamde “just-in-time” leveringssystemen – wat betekent dat onderdelen aan fabrieken worden geleverd wanneer ze nodig zijn, in plaats van dat ze worden opgeslagen.

Dit elimineert de noodzaak van dure opslag, maar betekent dat als onderdelen niet verschijnen wanneer ze nodig zijn, fabrieken tot stilstand kunnen komen. Maar de heer Wilcox zei dat hij als gevolg van de huidige crisis geen noodzaak zag voor een ingrijpende herziening van de toeleveringsketens.

“Ik denk niet dat het een probleem blootlegt”, zei hij. “Ik denk dat het alleen maar illustreert dat wanneer je een crisis hebt, je behoorlijk kwetsbaar kunt zijn.”

Hij voegde eraan toe dat de auto-industrie erg “gebaseerd is op lean manufacturing”.

“Ik denk niet dat dat op korte tot middellange termijn zal veranderen – misschien moeten we voorzichtig zijn met het handhaven van meer stabiliteit in termen van onze contractuele regelingen, maar ik zie geen fundamentele verschuiving in de manier waarop we beheren het bedrijf”, zei hij.

De heer Wilcox prees ook de recente beslissing van Vauxhall’s moederbedrijf Stellantis om een ​​nieuwe reeks elektrische bestelwagens te bouwen in de fabriek van het bedrijf in Ellesmere Port in Cheshire.

De fabriek, waar 1000 mensen werken, dreigde te worden gesloten.

“Het is natuurlijk enorm belangrijk,” zei hij. “De investering van £ 100 miljoen geeft uiteraard zekerheid van banen, geeft stabiliteit in termen van het personeelsbestand en stabiliteit aan de toeleveringsketen, wat in dat deel van het VK natuurlijk erg belangrijk is.”

Maar de verhuizing, zei hij, zou ook de toekomst van de fabriek op lange termijn beschermen, die elektrische voertuigen zal bouwen in een tijd waarin de industrie als geheel snel op weg is naar elektrificatie.

.