Nieuwe visa aangedrongen om tekort aan vrachtwagenchauffeurs in de EU aan te pakken

Nieuwe visa aangedrongen om tekort aan vrachtwagenchauffeurs in de EU aan te pakkenGepubliceerd43 minuten geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Imagesafbeelding bijschriftDe regering heeft onlangs de regels voor rijtijden versoepeld om het tekort aan vrachtwagenchauffeurs op te lossen

Het VK moet een visum voor 10.000 vrachtwagenchauffeurs in de EU verlenen om een ​​arbeidscrisis op te lossen die heeft geleid tot een tekort aan goederen in de Britse supermarktschappen, zegt een lobbygroep.

Logistics UK, dat vrachtbedrijven vertegenwoordigt, zegt dat Brexit en Covid-19 ervoor hebben gezorgd dat vrachtwagenchauffeurs het VK verlieten, maar een tijdelijk visum zou hen terug kunnen lokken.

Het zei dat een soortgelijk visumstelsel 30.000 vergunningen verleende aan landarbeiders.

De regering zegt echter dat werkgevers moeten investeren in de Britse beroepsbevolking.

De Road Haulage Association zei dat er deze zomer een tekort was van ongeveer 60.000 vrachtwagenchauffeurs in het VK en dat het onlangs heeft bijgedragen aan tekorten aan alles, van melk tot Haribo-snoepjes.

Supermarkten zoals Tesco en Aldi hebben bonussen en andere prikkels aangeboden om de werving te stimuleren, maar de krapte op de arbeidsmarkt houdt aan.

Analyse van de laatste ONS Labour Force Survey voor het tweede kwartaal suggereert dat 14.000 EU-vrachtwagenchauffeurs in het jaar tot juni 2020 hun baan in het VK verlieten, en slechts 600 waren teruggekeerd in juli 2021.

Alex Veitch, algemeen directeur openbaar beleid bij Logistics UK, zei dat de duizenden EU-chauffeurs die het VK verlieten vanwege de Brexit en de pandemie van vitaal belang waren voor het goederenverkeer door het hele land en daarbuiten.

“De logistiek wordt geconfronteerd met een langdurig personeelstekort, dat nog veel erger is geworden door het verlies van ons EU-personeel”, zei hij.

“Terwijl we wachten tot nieuwe rekruten hun opleiding hebben voltooid, wat tot negen maanden kan duren, zou de logische oplossing zijn om een ​​tijdelijke visumregeling in te voeren om de voertuigen in beweging te houden. Het heeft immers geen zin om voedsel te plukken en in te pakken als er is niemand beschikbaar om het naar kopers te verplaatsen.”

Een regeringswoordvoerder zei in reactie op het streven naar tijdelijke visa: “Het Britse volk heeft herhaaldelijk gestemd om het vrije verkeer te beëindigen en de controle over ons immigratiesysteem terug te nemen en werkgevers moeten investeren in ons huishoudelijk personeel in plaats van te vertrouwen op arbeid uit het buitenland.

“We hebben onlangs een pakket maatregelen aangekondigd om het tekort aan vrachtwagenchauffeurs aan te pakken, waaronder plannen om het proces voor nieuwe bestuurders om hun vrachtwagenrijbewijs te halen te stroomlijnen en om het aantal tests dat kan worden uitgevoerd te vergroten.

“Ook hebben we de rijtijdenregels tijdelijk versoepeld om vrachtwagenchauffeurs iets langere ritten te laten maken, maar deze mogen alleen worden gebruikt waar dat nodig is en mogen de veiligheid van de chauffeur niet in gevaar brengen.”

.