NHS stopt sommige bloedonderzoeken vanwege tekort aan flacons

NHS stopt sommige bloedonderzoeken vanwege tekort aan flacons

Door Beth Timmins
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Images

De NHS heeft tijdelijk enkele bloedonderzoeken stopgezet voor bepaalde aandoeningen vanwege tekorten aan verzamelbuizen.

NHS Engeland heeft richtlijnen uitgegeven waarin artsen worden aangespoord om regelmatige bloedonderzoeken te spreiden als dit klinisch veilig is.

De beslissing kwam nadat Becton Dickinson (BD), die flacons maakt voor de NHS, waarschuwde voor ernstige problemen met de toeleveringsketen in het VK.

BD zei dat het een ongekende vraag had naar producten, gedreven door de behoefte aan buizen om Covid-19-patiënten te testen.

Het bedrijf voor medische hulpmiddelen, dat zijn buizen in de VS produceert, zei dat routinetests voor procedures die werden uitgesteld als gevolg van de pandemie, ook de vraag hadden doen toenemen.

Vanwege de tekorten heeft de NHS Engeland tijdelijk enkele vruchtbaarheidstesten, screening op pre-diabetes, allergieën en bepaalde bloedaandoeningen stopgezet. NHS Wales heeft soortgelijke richtlijnen uitgegeven.

In haar advies zei NHS Engeland dat er “wereldwijde tekorten waren aan producten voor bloedbuisjes”, niet alleen bij BD, en voegde eraan toe dat de richtlijnen voor medici werden uitgevaardigd “om de vraag in evenwicht te brengen”.

“Artsen en lokale pathologielaboratoria moeten hun huidige lokale praktijken herzien in overeenstemming met deze richtlijnen om het aantal tests en beïnvloede producten te verminderen zonder dat dit gevolgen heeft voor de dringende zorg”, voegde het eraan toe.

afbeeldingsbronGetty Images

Artsen vrezen dat een tekort aan producten voor bloedbuisjes de bestaande achterstanden voor bloedonderzoek zal vergroten.

De British Medical Association waarschuwde dat een gebrek aan buizen de “enorme achterstand in de zorg” die door de pandemie is ontstaan, zou kunnen verergeren. Het zei dat het “onredelijk” was om zorgpersoneel te vragen om bloedonderzoek uit te stellen tot een latere datum.

“Geen enkele arts wil de gevolgen van een vertraagde diagnose voor patiënten als gevolg van deze tekorten, en ze moeten ook weten dat ze worden beschermd tegen mogelijke claims van nalatigheid”, zegt dr. David Wrigley, vicevoorzitter van de BMA-raad.

Leveringsproblemen

Net als veel andere industrieën, zei BD dat het naast de toegenomen vraag ook “aanhoudende transportuitdagingen” ondervond, waaronder haven- en transportcapaciteit, luchtvrachtcapaciteit en uitdagingen aan de Britse grens.

“Leveranciers worden ook uitgedaagd om te voldoen aan de toegenomen vraag naar grondstoffen en componenten”, vertelde het bedrijf aan de BBC.

“We balanceren de frequentie van preventief onderhoud dat leidt tot sluiting van de fabriek om te zorgen voor een continue levering van producten, en we werken nauw samen met onze leveranciers van grondstoffen, transportagentschappen en andere noodzakelijke derde partijen om onderbrekingen in de levering tot een minimum te beperken”, voegde een woordvoerder eraan toe.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg vertelde de BBC: “Patiëntveiligheid en continuïteit van zorg is onze prioriteit en we werken eraan om ervoor te zorgen dat er een minimale mogelijke impact is op de patiëntenzorg.

“Het gezondheids- en zorgsysteem werkt nauw samen met BD om maatregelen te treffen om eventuele problemen op te lossen”, voegde ze eraan toe.

Huisartsen in het hele land hebben getweet over de moeilijkheden die het tekort veroorzaakt in hun praktijken, terwijl patiënten teksten van hun operaties hebben getweet waarin stond dat hun bloedonderzoek was geannuleerd.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

Diabetes UK sprak zijn bezorgdheid uit over de 13,6 miljoen mensen in het land met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. De symptomen van diabetes type 2 kunnen zich langzamer ontwikkelen dan die van type 1.

Nikki Joule, beleidsmanager bij het goede doel, zei dat de leveringsproblemen de toestand “moeilijker te herkennen” zouden maken.

“Het is erg belangrijk dat degenen die eerder door hun huisarts zijn geïdentificeerd als een hoog risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hun jaarlijkse controles krijgen – inclusief het controleren van hun bloedglucosewaarden – en niet door de kloven vallen vanwege een logistiek probleem”, zei ze. .

.