M&S optimistisch omdat het zegt dat het ommekeerplan werkt

M&S vrolijk omdat het zegt dat het omkeerplan werktGepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver het delen van afbeeldingsbronGetty Images

Marks & Spencer heeft een verrassende winst-upgrade uitgegeven, nadat de verkoop van voedsel en kleding bij de High Street-gigant de verwachtingen overtrof.

De keten zei dat hoewel er in de recente handel een element van opgekropte consumentenvraag was, er tekenen waren dat het laatste ommekeerplan werkte.

Ondertussen toonden de laatste officiële cijfers aan dat de detailhandelsverkopen in het VK tussen juni en juli met 2,5% daalden.

De daling was deels te wijten aan zwakkere voedselverkopen na het einde van Euro 2020.

Hoewel het Office for National Statistics (ONS) zei dat de verkoop vorige maand daalde tot het laagste niveau sinds de heropening van de winkels in april, bleef ze 5,8% boven het pre-pandemische niveau.

‘Goed herstel’

M&S zei dat zijn “bemoedigende prestaties” hadden bevestigd dat zijn transformatieprogramma op schema ligt.

De inkomsten uit de voedingsactiviteiten waren in de 19 weken tot 14 augustus met 10,8% gestegen ten opzichte van vorig jaar en met 9,6% ten opzichte van 2019-20.

Het voegde eraan toe dat zijn kleding- en thuisbedrijf een “goed herstel” hadden gekend, met een omzetstijging van 92,2% ten opzichte van vorig jaar en een daling van slechts 2,6% ten opzichte van 2019-20.

Het waarschuwde echter dat er “aanzienlijke onzekerheid bleef bestaan ​​over de aanhoudende kracht van de consumentenvraag, evenals verstoring in beide toeleveringsketens en de daaruit voortvloeiende druk op kosten en marge”.

Desondanks zei M&S dat – ervan uitgaande dat er geen verdere Covid-gerelateerde handelsbeperkingen zijn – het verwacht dat de winst over het hele jaar “boven de bovengrens van de eerdere verwachting van £ 300-350 miljoen zal liggen”.

Verkoop ‘uitspoeling’

De laatste verkoopcijfers van de ONS toonden aan dat de verkoop van levensmiddelenwinkels in juli met 1,5% daalde, vergeleken met een stijging van 3,9% in de voorgaande maand, toen ze werden gestimuleerd door het Euro 2020-toernooi.

Non-foodwinkels rapporteerden een volumedaling van 4,4%, wat de ONS toeschreef aan dalingen bij tweedehandswinkels en winkels voor computer- en telecomapparatuur.

“Na de aan Euro 2020 gerelateerde boost in juni, zijn de detailhandelsverkopen in juli gedaald tot het laagste niveau sinds de heropening van de winkels in april, maar ze blijven nog steeds ruim boven het pre-pandemische niveau”, zegt Jonathan Athow, plaatsvervangend nationaal statisticus voor economische statistieken bij het Office for Nationale Statistieken (ONS).

“De voedselverkopen vielen terug omdat de verdere opheffing van de horecabeperkingen betekende dat consumenten meer mogelijkheden hadden om buiten de detailhandel te besteden.”

Hij voegde eraan toe dat zware regenval begin juli ook de brandstofverkoop had getroffen, die voor het eerst sinds februari daalde.

Sarah Coles, een personal finance-analist bij Hargreaves Lansdown, zei dat juli een “wash-out voor verkoop” was.

“Terwijl de regen naar beneden kwam, zagen we het nut niet in om een ​​nieuwe garderobe aan te schaffen, vooral met zoveel mensen die dit jaar in het VK op vakantie waren, dus de kledingverkoop kreeg geen boost door last-minute aankopen van badkleding.”

Ze zei dat eten ook werd getroffen: “Bij gebrek aan een fatsoenlijk barbecueseizoen, gaven we onszelf een beetje een pauze van de keuken, kochten we minder eten en gaven we meer uit in restaurants en afhaalrestaurants.”

.