Loonverhoging vrachtwagenchauffeurs Aldi te midden van krapte

Loonverhoging vrachtwagenchauffeurs Aldi te midden van krapte

Door Michael Race
BBC Business Reporter

Gepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeeldingsbronGetty Images

Aldi heeft zijn lonen voor vrachtwagenchauffeurs verhoogd vanwege een chronisch tekort aan chauffeurs in de hele sector.

De supermarktketen bevestigde de stijging na soortgelijke prikkels van kruideniers om vrachtwagenchauffeurs aan te trekken.

Het gebrek aan chauffeurs heeft geleid tot verstoring en vertragingen in verschillende toeleveringsketens, wat heeft geleid tot producttekorten in sommige industrieën.

Tesco heeft chauffeurs een deelnamebonus van £1.000 aangeboden voor kandidaten die vóór 30 september lid worden.

Morrisons heeft gezegd dat het programma’s opzet om personeel op te leiden tot vrachtwagenchauffeur.

Aldi heeft geen verdere informatie toegevoegd over de loonsverhoging voor vrachtwagenchauffeurs, maar op de carrièrewebsite staat dat de lonen tussen £ 14,15 en £ 15,34 per uur liggen voor dagdiensten, en £ 16,98 en £ 18,41 per uur voor nachtdiensten.

The Times meldde dat Aldi naar verluidt een loonsverhoging heeft doorgevoerd om zijn positie als de hoogste betaler in de sector te behouden en om te voorkomen dat zijn chauffeurs door andere bedrijven worden gestroopt.

De Road Haulage Association (RHA) schat dat er een tekort is aan 100.000 vrachtwagenchauffeurs in het VK.

De brancheorganisatie heeft gezegd dat “historische” tekorten aan chauffeurs zijn verergerd door wijzigingen in de regels na de Brexit en de pandemie van het coronavirus, waarbij vorig jaar zo’n 30.000 rijexamens voor vrachtwagens niet plaatsvonden vanwege beperkingen.

afbeeldingsbronGetty Images

Chauffeurs die te horen kregen dat ze zichzelf moesten isoleren nadat ze werden gewaarschuwd door de NHS Covid-19-app, hebben ook bijgedragen aan het probleem.

Het gebrek aan chauffeurs heeft ertoe geleid dat supermarkten tekorten hebben aan bepaalde merken. Zuivelgigant Arla, die melk levert aan alle grote Britse supermarkten, heeft gezegd dat het gebrek aan vrachtwagenchauffeurs het bedrijf heeft gedwongen te bezuinigen op zijn leveringen.

Sommige bedrijven hebben niet alleen de lonen verhoogd, maar hebben ook een andere aanpak gekozen om de schaarste aan te pakken. Zo lanceerde de groothandel in voeding en catering JJ Foodservice een wervingscampagne om meer vrouwen aan te moedigen vrachtwagenchauffeur te worden.

De RHA heeft eerder ministers opgeroepen om vrachtwagenchauffeurs op de lijst met tekorten aan het thuiskantoor te plaatsen. en voor kortetermijnvisa die moeten worden aangeboden aan chauffeurs uit het buitenland om in het VK te werken.

Naar aanleiding van het tekort aan vrachtwagenchauffeurs heeft de overheid onlangs een tijdelijke verlenging van de arbeidsduur van vrachtwagenchauffeurs toegestaan.

.