Linkse Democraten willen Fed-chef vervangen

Linkse Democraten willen dat de Fed-chef wordt vervangenGepubliceerd19 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeeldingsbronGetty ImagesafbeeldingsonderschriftCongresvrouw Alexandria Ocasio-Cortez en Fed-voorzitter Jerome Powell

Een groep progressieve democraten, waaronder congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, heeft opgeroepen om Jerome Powell niet te herbenoemen als voorzitter van de Federal Reserve in 2022.

De wetgevers beschuldigden het hoofd van de centrale bank ervan niet genoeg te doen om klimaatverandering of economisch onrecht aan te pakken.

De heer Powell, een Republikein, werd in 2017 door Donald Trump aangesteld als Fed-voorzitter, maar zijn ambtstermijn loopt in februari af.

Er wordt gespeculeerd dat president Joe Biden van plan is hem te herbenoemen.

In een verklaring zeiden mevrouw Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Mondaire Jones en Jesús “Chuy” García: “We dringen er bij president Biden op aan om opnieuw een Federal Reserve voor te stellen die gericht is op het elimineren van klimaatrisico’s en het bevorderen van raciale en economische rechtvaardigheid.

“Om vooruit te komen met een hele overheidsaanpak die klimaatrisico’s elimineert en tegelijkertijd ons financiële systeem veiliger maakt, hebben we een voorzitter nodig die zich inzet voor deze doelstellingen.”

Donald Trump had scherpe kritiek op de heer Powell, een voormalige investeringsbankier, nadat hij in 2018 de rol van Fed-voorzitter op zich nam.

Republikein beschuldigd van ‘verbale aanval’ in het CongresUS Fed hints dat het de stimulus zal gaan versoepelen

Trump had herhaaldelijk druk uitgeoefend op de Fed om de rente te verlagen. Hij nam ook aanstoot toen de heer Powell waarschuwde voor de economische risico’s van een handelsoorlog met China nadat de regering-Trump een reeks handelstarieven had opgelegd aan andere landen.

Meer recentelijk hebben economen echter de baas van de centrale bank geprezen voor de snelle steun aan de Amerikaanse economie tijdens de pandemie, die volgens hen heeft voorkomen dat de VS in een depressie terechtkwam.

In hun verklaring prezen mevrouw Ocasio-Cortez en haar collega’s de heer Powell omdat hij de Federal Reserve ertoe heeft aangezet meer te doen om volledige werkgelegenheid te bereiken – het punt waarop iedereen die een baan nodig heeft, er een heeft.

Ze zeiden echter dat de Fed, onder zijn leiding, “zeer weinig actie heeft ondernomen om het risico van klimaatverandering” voor het Amerikaanse financiële systeem te verminderen.

Wat betreft haar aanpak van de crisis, had de Fed de laagste positie bereikt in een ranglijst van centrale banken van de G20, samengesteld door de Britse campagnegroep Positive Money, aldus de wetgevers.

Powell heeft eerder gewaarschuwd dat de klimaatcrisis “grote uitdagingen voor de wereldeconomie en het financiële systeem” met zich meebrengt.

‘Verzwakkende financiële regelgeving’

Mevrouw Ocasio-Cortez en haar collega’s benadrukten dat de Fed onder leiding van de heer Powell veel van de hervormingen die werden doorgevoerd in de nasleep van de financiële crisis van 2008 die de grote banken reguleerde, “aanzienlijk had verzwakt”.

Dit omvatte kapitaal- en liquiditeitsvereisten, stresstests en de Volcker Rule, die beperkt hoeveel van het geld van hun dagelijkse klanten ze kunnen investeren in risicovolle handelsactiviteiten.

“Verzwakking van de financiële regelgeving die speciaal is gemaakt om te voorkomen dat een dergelijke ramp zich opnieuw voordoet, brengt het levensonderhoud van Amerikanen in het hele land in gevaar”, aldus de wetgevers.

Mevrouw Ocasio-Cortez maakt deel uit van een golf van progressieve politici die de afgelopen jaren in het Congres zijn gekozen en die de Democraten politiek naar links hebben verschoven.

Ze blijven druk uitoefenen op de gematigde vleugel van de partij, waaronder de president, en beïnvloeden zijn beleid op het gebied van infrastructuur, onderwijs en sociale zekerheid.

Het Witte Huis heeft niet gezegd wie het volgend jaar tot Fed-voorzitter zal benoemen en de Federal Reserve heeft geweigerd commentaar te geven.

.