Lee Jae-yong: Samsung-erfgenaam voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis

Lee Jae-yong: Samsung-erfgenaam voorwaardelijk vrijgelaten14 minuten geledenGepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronReutersafbeeldingsonderschriftLee heeft 18 maanden van een herziene straf van 30 maanden uitgezeten

Samsung-erfgenaam Lee Jae-yong is vrijgelaten uit een Zuid-Koreaanse gevangenis en is nu voorwaardelijk vrijgelaten.

Hij zat 207 dagen in de gevangenis – iets meer dan de helft van de straf die hij kreeg nadat hij in januari was veroordeeld voor omkoping en verduistering.

De zaak betrof de voormalige president van het land, Park Guen-hye, die ook in de gevangenis zit voor omkoping en corruptie.

Samsung Electronics is opgericht door Lee’s grootvader en hij is sinds 2014 het feitelijke hoofd.

Lee legde een korte verklaring af aan verslaggevers buiten de gevangenis.

“Ik heb de mensen veel zorgen gemaakt. Ik bied mijn oprechte excuses aan”, zei Lee. “Ik luister naar de zorgen, kritiek, zorgen en hoge verwachtingen voor mij. Ik zal hard werken.”

De 53-jarige werd in januari door een hooggerechtshof tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Hij werd beschuldigd van het betalen van 43 miljard won ($ 37,7 miljoen; £ 26,7 miljoen) aan twee non-profitstichtingen die worden beheerd door Choi Soon-sil, een vriend van Park, in ruil voor politieke steun. de manier voor Lee om uiteindelijk hoofd van het conglomeraat te worden.

De deal had steun nodig van het door de overheid gerunde nationale pensioenfonds.

Op het moment van zijn vonnis zei de rechtbank dat Lee “actief steekpenningen verstrekte en de president impliciet vroeg om haar macht te gebruiken om zijn vlotte opvolging te helpen” aan het hoofd van Samsung.

De rechtbank vond Lee schuldig aan omkoping, verduistering en het verbergen van criminele opbrengsten ter waarde van ongeveer 8,6 miljard won ($ 7,8 miljoen; £ 5,75 miljoen).

Het ministerie van Justitie zei dat het de beslissing had genomen om Lee vrij te laten nadat het de effecten van de pandemie op de economie en de wereldmarkten van Zuid-Korea had overwogen.

Lee’s voorwaardelijke vrijlating omvat echter vijf jaar zakelijke beperkingen – het is onduidelijk of hij het bedrijf zal kunnen runnen tenzij hij een vrijstelling krijgt.

Ook voor reizen naar het buitenland heeft hij goedkeuring nodig.

Lee wordt ook onderzocht voor fraude en manipulatie van aandelen en kan opnieuw gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Dit lijkt een economische beslissing te zijn van het Zuid-Koreaanse ministerie van Justitie. Bevrijd de Samsung-erfgenaam en help het Covid-herstel van het land. Maar daar hangt een politieke prijs aan vast.

President Moon Jae-in kwam aan de macht met een stevige belofte om de band tussen het grote bedrijfsleven en de overheid te verbreken.

Miljoenen protesteerden maandenlang om zijn voorganger Park Geun-hye te beschuldigen en meer dan duizend maatschappelijke groeperingen die bij deze protesten betrokken waren, schreven een brief waarin ze vroegen om de zogenaamde “kroonprins van Samsung” geen gratie te verlenen.

Maar de druk om Jay Y Lee vrij te laten kwam van de Amerikaanse Kamer van Koophandel naast Samsung. Amerikaanse bedrijven voerden aan dat zijn vrijlating van vitaal belang was om een ​​tekort aan computerchips te helpen bestrijden. Samsung overweegt momenteel miljarden dollars aan investeringen in halfgeleiderfaciliteiten in de VS.

Het is ook vermeldenswaard dat eerder dit jaar de wet werd gewijzigd om gevangenen in aanmerking te laten komen voor vervroegde vrijlating na het uitzitten van 60% van hun straf. Daardoor kon Mr Lee vandaag worden vrijgelaten. Hij heeft geen gratie gekregen.

Maar nu we hier in Zuid-Korea volop de presidentsverkiezingen ingaan, is de berekening die de huidige regering maakt dat kiezers de regerende partij meer zullen belonen voor haar economische beslissingen dan wanneer ze zich aan haar eerdere beloften houdt.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in: mediabijschrift Katie Silver neemt een kijkje in de chipfabriek van GlobalFoundries in Singapore.