Kunnen de VS optreden tegen valse vaccinatiekaarten?

Kunnen de VS optreden tegen valse vaccinatiekaarten?

Door Daniel Thomas
Bedrijfsreporter, New York

Gepubliceerd8 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding bijschriftNew Yorkse barman Jennifer denkt dat vervalsingen moeilijk te herkennen zijn

Naarmate meer mensen in de VS wordt gevraagd om te bewijzen dat ze zijn ingeënt om te werken, studeren of socializen, is er een bloeiende zwarte markt voor valse vaccinatiekaarten ontstaan. Maar wat kan er gedaan worden om het aan te pakken?

De operator achter “Covid19vaccinecardsss” had slechts enkele seconden nodig om te antwoorden. Een van de vele Instagram-accounts die nepbewijs van Covid-19-vaccinatiekaarten op de markt brachten, wie de pagina beheerde, wilde graag verkopen en nodigde de BBC uit om over te stappen naar een gecodeerde berichten-app om een ​​deal te sluiten.

Voor $ 100 (£ 70) zou de verkoper een “geregistreerde” kaart leveren, met het logo van de Amerikaanse Centers for Diseases Control and Prevention (CDC) of de Britse National Health Service.

Betaling kon worden gedaan in Apple Pay of Bitcoin en levering zou “discreet” zijn en binnen 24 uur, beloofden ze.

“Je kaarten worden opgeslagen in het databasesysteem”, zeiden ze tegen de BBC. “[These are] zeer goede originele vaccinkaarten, geen zorgen.”

Terwijl de Delta-variant van het coronavirus de VS overspoelt, hebben bedrijven, universiteiten en steden zoals New York en San Francisco vaccinmandaten ingevoerd om het gebruik van prikken te stimuleren.

Maar de aarzeling over vaccins blijft groot en er is een huisindustrie ontstaan ​​voor valse inentingskaarten om mensen te helpen de regels te omzeilen.

Er zijn vervalsingen verkocht op platforms van eBay tot WhatsApp en er zijn spraakmakende arrestaties geweest, met waarschuwingen dat vervalsers en kopers gevangenisstraf kunnen krijgen.

Toch zijn gebruikers, autoriteiten en vele anderen sceptisch over het feit dat het gebruik van valse kaarten kan worden gestopt.

afbeelding bijschriftEen barmanager controleert papierwerk

Jennifer is hoofdbartender in de drukke Peculiar Pub in Greenwich Village, New York, waar klanten een vaccinatiebewijs moeten tonen om binnen te komen als onderdeel van een stadsbreed mandaat dat van invloed is op bars, sportscholen en andere overdekte locaties.

Niemand heeft haar vermoedens nog geuit, maar ze denkt dat het “heel moeilijk” zal zijn om valse vaccinatiedocumenten te ontdekken, die in New York de vorm kunnen aannemen van een papieren kaart van de gezondheidsautoriteiten of alleen een foto van die kaart.

“Zolang het gedrukt is en je gewoon een datum kunt schrijven, hoe moet ik de persoon kennen die je heeft geïnjecteerd en waar je het hebt gekregen? Er zijn honderden en duizenden vaccinatiesites in de VS, mensen kunnen nu naar je huis komen om u het vaccin te geven.”

Vervalsers lijken goede zaken te doen.

Vorige week hebben douanebeambten in Memphis, Tennessee en Anchorage, Alaska 6.000 valse vaccinatiekaarten in beslag genomen in afzonderlijke zendingen vanuit China, bestemd voor ontvangers in de hele VS.

Ze waren bedrukt met het CDC-logo en leken sterk op de echte kaarten die aan Amerikaanse burgers werden gegeven wanneer ze werden gevaccineerd. Toen ambtenaren echter beter keken, merkten ze spelfouten en een slechte afdrukkwaliteit op.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

Tegelijkertijd worden meer mensen die valse documenten gebruiken gepakt.

Onlangs werd een koppel uit Miami gearresteerd omdat ze naar verluidt probeerden Hawaï binnen te komen met valse kaarten in strijd met de reiswetten van de staat, die een bewijs van vaccinatie of een negatief testresultaat vereisen om quarantaine te voorkomen.

Enzo Dalmazzo, 43, en Daniela Dalmazzo, 31, die reisden met hun twee kinderen, riskeren een boete van $ 8.000 (£ 5.000) – hoewel de maximale straf gevangenisstraf had kunnen zijn.

De bloeiende markt heeft geleid tot waarschuwingen van de FBI dat ongeoorloofd gebruik van het zegel van een overheidsinstantie een misdaad is en dat overtreders boetes of tot vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Chuck Schumer, de meerderheidsleider van de Democratische Senaat, heeft opgeroepen tot een federaal hardhandig optreden en een nationale onderwijscampagne om namaak te stoppen. Waarom, vroeg hij ook, riskeerden mensen vervolging om valse vaccinkaarten te krijgen terwijl prikken gratis en overvloedig zijn in de VS?

Stacey, die in een andere drukke bar in Greenwich Village werkt, zegt dat vrienden van haar erover denken om valse kaarten te kopen omdat ze niet willen worden geprikkeld over de angst voor de veiligheid van vaccins.

afbeelding bijschriftBarman Stacey zegt dat aarzeling over vaccins het verlangen naar vervalsingen stimuleert

Het verzet tegen prikken en vaccinmandaten is hevig in sommige delen van de VS, waar slechts 60% van de volwassen bevolking volledig is gevaccineerd, en wordt doorgaans gedreven door online desinformatie en oproepen om de burgerlijke vrijheden te beschermen.

Stacey, die is ingeënt, zegt dat haar vrienden denken dat vaccinmandaten hen zouden kunnen tegenhouden om alledaagse dingen te doen als ze vaker voorkomen, en dus zal valse documentatie een oplossing bieden.

Maar ze voegt eraan toe: “Het is zorgwekkend in termen van volksgezondheid. Als ze ervoor kiezen om binnen te komen met een valse vaccinatiekaart, brengen ze zichzelf in gevaar voor mensen die hetzelfde doen.”

Valse kaarten zijn gemakkelijk beschikbaar op sociale media, berichten-apps en het dark web, waar ze volgens rapporten tussen $ 25 (£ 18) en $ 500 kunnen worden gekocht.

Op Instagram promoten accounts vaak valse kaarten naast afbeeldingen met slogans tegen vaccinatie of desinformatie over de veiligheid van vaccins.

Instagram sloot accounts die de BBC meldde, maar anderen blijven op haar site staan. Iedereen die valse of echte medische documenten op zijn platforms koopt, verkoopt of verhandelt, wordt uitgesloten, aldus het bedrijf.

“We zullen deze inhoud blijven identificeren en verwijderen wanneer we deze vinden, en zullen accounts, pagina’s of groepen uitschakelen die herhaaldelijk onze regels overtreden”, zei een woordvoerster tegen de BBC.

image sourceInstagram/BBCimage captionNepkaarten te koop op Instagram

Sommige New Yorkse bedrijven zijn bang dat ze aansprakelijk kunnen worden gesteld als iemand op hun terrein wordt aangetroffen met een valse kaart.

Sean, die Off the Wagon beheert, een andere uitgaansgelegenheid in Greenwich Village, vindt dat alle vaccinatiekaarten digitaal moeten zijn om fraude te stoppen.

Dergelijke passen zijn gepland of in gebruik in bijvoorbeeld het VK en Denemarken, maar de VS heeft geen vergelijkbaar schema.

Er zijn verschillende digitale vaccin-apps beschikbaar in New York City, maar bars zoals Sean’s hebben nog steeds geen toegang tot systemen om ze te scannen, wat hem zorgen baart.

“Ik verwacht [fake vaccination cards] net zoals ik valse identiteitsbewijzen verwacht voor alcoholgebruik door minderjarigen”, zegt hij tegen de BBC. “Maar je kunt niet veel doen aan de papieren.

“Daarom is het belangrijk om te weten dat we niet aansprakelijk zullen worden gesteld… We staan ​​met dit alles nog in de beginfase, het is een wispelturig proces.”

.