Kunnen apps de #MeToo-beweging vooruit helpen?

Kunnen apps de #MeToo-beweging vooruit helpen?

Door Ed Butler
BBC nieuws

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenHollywood seksuele intimidatieschandaalimage sourceSlaven Vlasicimage captionGretchen Carlson was een van de eerste vrouwen die zich uitsprak toen de #MeToo-beweging begon

Gretchen Carlson is zo gecomponeerd als je zou verwachten van een voormalig nieuwsanker, zich de dag herinnerend iets meer dan vijf jaar geleden toen ze het nieuws werd.

“Ik was bij Fox geweest” [News] 11 jaren. Het was mijn droombaan. Ik denk niet dat een vrouw of man ooit een giftige werkpleksituatie verwacht. Maar dat is wat er uiteindelijk met mij is gebeurd”.

Mevrouw Carlson schokte de wereld toen ze op 16 juli 2016 een rechtszaak aanspande tegen de voorzitter van Fox News, Roger Ailes, omdat ze beweerde dat ze was ontslagen omdat ze zijn seksuele avances had geweigerd.

Volgens de klacht van mevrouw Carlson had meneer Ailes tegen haar gezegd: “Ik denk dat jij en ik al lang geleden een seksuele relatie hadden moeten hebben. Je zou goed en beter zijn, en ik zou goed en beter zijn”.

Mr Ailes ontkende dat deze uitwisseling ooit heeft plaatsgevonden. Maar toen meer dan een dozijn andere vrouwen naar voren kwamen met soortgelijke klachten, werd hij gedwongen het netwerk te verlaten en kreeg mevrouw Carlson een compensatie van naar verluidt $ 20 miljoen (£ 14,65 miljoen).

afbeeldingsbronGetty Imagesafbeeldingsbijschrift Roger Ailes en zijn vrouw Elizabeth Tilson

“We betreuren en verontschuldigen ons voor het feit dat Gretchen niet met het respect en de waardigheid is behandeld die zij en al onze collega’s verdienen”, zei 21st Century Fox, eigenaar van Fox News, destijds.

De rechtszaak leidde ook tot een buitengewone reactie, zegt mevrouw Carlson. Ze ontving duizenden steunbetuigingen, veel van vrouwen uit alle lagen van de bevolking die soortgelijke intimidatie beweerden van hun collega’s en bazen op het werk.

Het verhaal vormde ook de basis voor een Hollywood-film, “Bombshell”, met Charlize Theron en Nicole Kidman in de rol van mevrouw Carlson. Ze zegt dat ze genoten heeft van de film, maar helaas niet veel anders.

Ze moest een geheimhoudingsverklaring (NDA) van Fox ondertekenen als onderdeel van de schikking.

“Ik had toen geen enkele manier om te weten dat we ons nu in deze culturele revolutie zouden bevinden. Ik was de eerste die op 6 juli 2016 van de klif sprong en nu is de wereld ontwaakt. Er is geen weg meer terug.”

image sourceGetty Imagesimage captionNicole Kidman, Charlize Theron en Margot Robbie presenteren een clip van “Bombshell” tijdens de jaarlijkse Screen Actors Guild Awards-show van 2020

Dit en de daaropvolgende ondergang van de Hollywood-magnaat Harvey Weinstein en andere machtige figuren, brachten #MeToo snel tot een wereldwijde beweging.

Mevrouw Carlson heeft een non-profitorganisatie opgericht, Lift Our Voices, die gericht is op het bevorderen van vrouwenrechten op de werkplek en het uitroeien van zwijgende mechanismen zoals NDA’s, die volgens haar nu routinematig worden ondertekend door ongeveer een derde van alle Amerikaanse werknemers.

“Ze dekken elk aspect van je baan, dus elk toxisch probleem op de werkplek. Soms kun je niet eens over je loon praten.”

De Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission ontdekte in 2016 dat 25-85% van de vrouwen wel eens te maken had gehad met intimidatie op het werk, maar dat driekwart van hen niet bereid was hun ervaringen te melden.

Mevrouw Carlson denkt dat ze een goede reden hebben om te zwijgen. Zelfs als hun klachten worden geloofd en ze compensatie krijgen, betekent het slechte bloed dat ze waarschijnlijk zullen vertrekken, gemuilkorfd door een NDA, en moeite zullen hebben om weer werk te vinden.

image sourceGetty Imagesimage captionHarvey Weinstein werd een van de meest spraakmakende doelen van de #MeToo-beweging

“Je probeert uit te gaan om een ​​nieuwe baan te krijgen, en de nieuwe werkgever zegt: ‘Nou, waarom heb je dat bedrijf verlaten?’ en je kunt het ze niet vertellen. Dus nu kijken ze naar je, en ze zeggen: “Nou, er moet iets mis zijn met deze persoon. Waarom kunnen ze ons niets vertellen over waarom ze hun laatste baan hebben verlaten?” Dus deze vrouwen worden nooit meer aangenomen”.

Nuala Walsh, mede-oprichter en niet-uitvoerend directeur van de Global Association of Applied Behavioral Scientists, citeert recent onderzoek waaruit blijkt dat degenen die zich uitspreken er overweldigend spijt van hebben.

“Ongeveer 82% werden vergeldingsmaatregelen genomen, 60% verloor hun baan, 17% verloor hun huis en maar liefst 10% probeerde zelfmoord te plegen. Het gewicht van vergelding is onvermijdelijk. Maar uiteindelijk zullen de Human Resources-afdelingen de reputatie van het bedrijf voorop stellen”.

De problemen voor degenen die zich uitspreken zijn erger als het vermeende roofdier in het senior management zit, zegt ze.

Mevrouw Carlson en mevrouw Walsh stellen dat er een onafhankelijke ombudsman beschikbaar moet zijn voor klokkenluiders om de belangenconflicten waarmee HR-afdelingen worden geconfronteerd te voorkomen.

image sourceGetty Imagesimage captionSenator Kirsten Gillibrand, vertegenwoordiger Cheri Busto en Gretchen Carlson kondigen tweeledige wetgeving aan om overlevenden van seksueel geweld en intimidatie te machtigen

Veel vertegenwoordigers van de industrie zijn het daar echter niet mee eens.

“Het is de rol van HR om individuen te beschermen tegen seksuele intimidatie”, benadrukt Rachel Suff, de senior beleidsadviseur voor arbeidsrelaties bij het Britse Chartered Institute of Personnel and Development.

“HR is bedoeld om proactief en inclusief te zijn. Als je alleen een externe ombudsman gebruikt die de onderliggende situatie niet behandelt. Werkgevers hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om het welzijn van hun werknemers te beschermen”.

Meer technologie van het bedrijfsleven

Hoe blijf je koel als het op kantoor warmer wordt Hoe moeilijk is het om een ​​jumbojet te recyclen? Hoe kan nieuwe technologie buitenwerkers beschermen? Waarom wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om advertenties te schrijven Wat is solarpunk en kan het helpen de planeet te redden? Een weg vooruit

Kan technologie helpen om hier een antwoord op te geven?

Twee bedrijven hebben apps voor mobiele telefoons gemaakt om werknemers te ondersteunen die wangedrag op de werkplek willen melden.

Vault is er een van, een app waarmee werknemers ongewenste vorderingen in realtime kunnen melden. Een instelling laat gebruikers ook cruciaal zien of anderen lijden door toedoen van een specifieke collega.

“Verslaggevers zien niet hoeveel andere klachten er zijn, maar ze hebben wel de macht om te zeggen: ik zal dit alleen melden als er anderen zijn die soortgelijke dingen lijden”, zegt Vault-oprichter Neta Meidav, wiens eigen ervaringen met intimidatie in haar jaren ’20 inspireerde haar om de technologie te creëren.

“Ik zou het zeker hebben gemeld als ik had geweten dat ik niet de enige was. Het zou alles voor mij hebben veranderd”, zegt ze. “Het is niet alleen de solidariteit die het biedt. Het is ook de geloofwaardigheid die ermee gepaard gaat, wetende dat ik zal worden geloofd.”

Als mensen anoniem willen blijven, kunnen slachtoffers via de app alsnog (documentaire) bewijzen aan de bedrijfsleiding leveren.

“Wat we willen doen, is ervoor zorgen dat dingen worden opgelost voordat ze de volgende rechtszaak worden.”

Mevrouw Meidav ​​zegt dat tientallen bedrijven de technologie hebben overgenomen, die gericht is op alle soorten wangedrag van bedrijven, en de reactie was positief, waardoor het vertrouwen en de trots van de werknemers op hun werkgevers werd versterkt.

“Ik kan bedrijven geruststellen dat dit niet voor een lawine aan klachten heeft gezorgd. Er is niemand van zijn stoel gegooid. Meestal heeft het geholpen om kleine problemen en klachten uit de weg te ruimen en te voorkomen dat ze uit de hand liepen.”

afbeeldingsbronGetty Imagesafbeeldingsonderschrift Met de #NotMe-app kunnen gebruikers incidenten anoniem op hun telefoon melden

Vault vereist buy-in van bedrijven voordat personeel het kan gebruiken. De in Californië gebaseerde app, NotMe, gaat echter een stap verder; het is voor iedereen beschikbaar.

“Als je een anoniem bericht stuurt, kan niemand je volgen”, zegt Ariel Windling, CEO en oprichter van NotMe.

“Of het nu gaat om een ​​e-mail, video of sms, je kunt al deze dingen via het platform indienen. We verwachten dat mensen zich in realtime melden en we willen dat bedrijven op de hoogte worden gesteld.”

Mevrouw Meidav ​​zegt dat binnenkort te introduceren EU-regels die grote bedrijven verplichten om interne rapportage te ondersteunen en degenen die dat doen te beschermen tegen vergelding, evenals grotere beloningen in de VS voor klokkenluiders, de verspreiding van dergelijke platforms hebben ondersteund.

image sourceGetty Imagesimage caption#MeToo-advocaten hopen dat de verandering die nu wordt doorgevoerd, toekomstige generaties zal helpen beschermen

Gretchen Carlson heeft ook goede hoop dat een wetsvoorstel dat ze verdedigde om gedwongen arbitrage in gevallen van seksuele intimidatie te verbieden, dit jaar door het Congres zal worden goedgekeurd: “We nemen één voor één contact op met bedrijven en zeggen: sluit je aan bij onze strijd. kant van de geschiedenis.

Maar hoe zal de overwinning eruit zien?

“Het zal doordringen tot onze jongere generaties, en hen uiteindelijk ertoe brengen vrouwen te respecteren op de manier die we dachten dat we al hadden bereikt”, zegt een uitdagende mevrouw Carlson.

.