Inspanningen om energietarieven ‘greenwashing’ te beteugelen

Inspanningen om energietarieven ‘greenwashing’ te beteugelenGepubliceerd21 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Images

Het kabinet lanceert een onderzoek naar de manier waarop energieretailers groene tarieven aan consumenten vermarkten.

Negen miljoen Britse huishoudens gebruiken nu energieproducten die worden aangeprezen als “100% hernieuwbaar” of “groen”.

Sommige energiebedrijven beschuldigen anderen echter van “greenwashing” – het gebruiken van marketingspin om “vuile” fossiele brandstof-elektriciteit schoon te laten lijken.

“Transparantie is de sleutel om consumenten op weg te helpen naar netto nul”, zegt Richard Neudegg van Uswitch.com.

Tarieven groene energie vaak ‘misleidend’Energiebedrijven ‘hinderen’ overstap naar groene energie

Het Department for Business onderzoekt of leveranciers duidelijkere informatie moeten geven over de soorten hernieuwbare energie die worden gebruikt, waar deze is opgewekt en wanneer.

Het is ook op zoek naar bewijsmateriaal over de vraag of externe tussenpersonen op de energiemarkt, zoals prijsvergelijkingswebsites en automatische overstapdiensten – die momenteel buiten de regels van de kleinhandelsmarkt opereren – gereguleerd moeten worden.

“Miljoenen Britse huishoudens kiezen ervoor om de groene switch te maken en steeds meer van onze energie komt uit hernieuwbare energiebronnen, maar ik wil dat mensen weten dat wanneer ze zich aanmelden voor een groen tarief, ze investeren in bedrijven die een bewuste keuze maken om investeren in hernieuwbare energie”, zei minister van Klimaat en Energie Anne-Marie Trevelyan.

“Onderdeel daarvan is ervoor te zorgen dat bedrijven zo transparant mogelijk zijn over waar hun macht vandaan komt. Op die manier kan elk gezin in Groot-Brittannië er zeker van zijn dat hun keuzes bijdragen aan ons toonaangevende doel om onze bijdrage aan klimaatverandering te elimineren door 2050.”

De heer Neudegg, hoofd regelgeving bij Uswitch.com, zei: “Steeds meer mensen kopen groene tarieven, maar het is moeilijk voor rekeningbetalers om precies te weten wat er achter deze deals schuilgaat. We ondersteunen alle maatregelen die tot doel hebben groene tarieven te ontrafelen voor huishoudens.”

Compensatie van fossiele brandstoffen

Een belangrijk punt van zorg over tarieven voor groene energie is dat leveranciers de claim indienen nadat ze hebben betaald om certificaten te verkrijgen die fossiele brandstoffen “compenseren”.

Wanneer een hernieuwbare eenheid elektriciteit wordt opgewekt – bijvoorbeeld door een windturbine – geeft energieregulator Ofgem een ​​Hernieuwbare Energie Garantie van Oorsprong (REGO) af aan het bedrijf dat eigenaar is van de windturbine, om te bewijzen dat deze energie groen is.

Dat bedrijf mag dan zowel de elektriciteit als het certificaat apart verkopen.

Er is een marktplaats waar overgebleven REGO’s worden verhandeld, en er zijn er genoeg die “reserveren” om energieleveranciers in staat te stellen het aandeel fossiele brandstoffen dat ze aan klanten verkopen tegen elk tarief te dekken.

Elk certificaat kost slechts £ 1 of £ 2 per klant per jaar, wat betekent dat een energieleverancier elektriciteit van de groothandelsmarkt, inclusief fossiele brandstoffen, er volledig groen uit kan laten zien, tegen een betaalbare prijs.

Analyse

Door Vishala Sri-Pathma, bedrijfsverslaggever

Marketing-spin is hoeveel energiecampagnevoerders deze zogenaamde “greenwashing” van energietarieven beschrijven. En sommige huishoudens zullen het met hen eens zijn, waarbij sommigen zich misleid voelen dat hun “groene” energieleverancier in feite zijn stroom niet van een groene energiebron koopt.

Er is een toenemende vraag naar groene tarieven in het VK: consumenten zijn zich meer bewust van hun ecologische voetafdruk en aangezien het energieverbruik thuis goed is voor 15% van de broeikasgasemissies van het land, wil de regering dit graag aanmoedigen, omdat het haar doel lijkt te raken. hoge doelstelling van nulemissie in 2050.

Energiebedrijven lijken te popelen om aan deze groeiende vraag te voldoen en wat sommigen van hen bieden, kan behoorlijk aantrekkelijk zijn: de kans om een ​​eenvoudige verandering met een grote impact aan te brengen. Maar in die haast om nieuwe tarieven uit te rollen, hebben veel analisten het gevoel dat sommige providers het grotere plaatje van de wens om over te schakelen naar groen verwaarlozen.

Er wordt al gepleit voor Ofgem om de REGO-certificaten te schrappen, zodat aanbieders hun tarieven pas groen kunnen verklaren als ze uit een hernieuwbare bron komen. Niet alle industrie is het daar echter mee eens, aangezien sommige bedrijven beweren dat de certificaten de financiering van hernieuwbare energieopwekkers in het VK ondersteunen.

Dr. Jeff Hardy is senior research fellow aan het Grantham Institute van Imperial College London. Hij is ook voormalig hoofd duurzame energietoekomsten bij Ofgem.

“Dit is een geval van misleidende verkoop door consumenten en dit moet worden aangepakt. Niet alle leveranciers bieden hetzelfde product aan en we moeten het verschil kunnen zien”, schreef hij in oktober in een beleidsdocument, waarin hij opriep tot dringende actie te nemen door de toezichthouder.

“Ofgems inzet om de markt te hervormen is ongelooflijk welkom, maar hoe langer dit duurt, hoe meer klanten worden misleid en hoe langer de vertraging tot het koolstofvrij maken van het energiesysteem.”

Hij pleit ervoor dat de REGO-certificaten worden afgeschaft en dat leveranciers hun energie alleen als “100% groen” op de markt mogen brengen als ze alles van een duurzame generator hebben gekocht.

De BBC heeft verschillende grote energieleveranciers benaderd voor commentaar.

British Gas zei dat zijn Green Futures-tarief een gouden rating had gekregen van Uswitch in zijn Green Accreditation-programma.

“Om de Uswitch-standaard te halen, koppelt British Gas 100% van de elektriciteit die u gebruikt aan hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie in het VK”, aldus een woordvoerder.

Bovendien wordt de CO2-voetafdruk voor 100% van het gas dat u gebruikt, gecompenseerd door CO2-reductieprojecten over de hele wereld. We gebruiken ook hernieuwbaar biogas uit voedsel- en landbouwafval.”

Een woordvoerder van EDF zei: “Klanten moeten weten dat wanneer ze een product kopen dat op de markt wordt gebracht om het milieu te helpen, het dat ook echt doet, en we verwelkomen stappen om de hoogste normen in de sector te garanderen.”

.