IMF schort de toegang van Afghanistan tot fondsen op

IMF schort de toegang van Afghanistan tot fondsen op

Door Beth Timmins
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd11 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Imagesafbeelding bijschriftAfghaanse mensen staan ​​in de rij voor AZIZI Bank om contant geld op te nemen terwijl de bank lijdt te midden van geldcrises in Kabul

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gezegd dat Afghanistan niet langer toegang zal hebben tot de middelen van de geldschieter.

De stap volgt op de overname van het land door de Taliban afgelopen weekend.

Een IMF-woordvoerder zei dat het te wijten was aan “gebrek aan duidelijkheid binnen de internationale gemeenschap” over de erkenning van een regering in Afghanistan.

De middelen van meer dan $ 370 miljoen (£ 268 miljoen) van het IMF zouden op 23 augustus arriveren.

Deze fondsen maakten deel uit van een wereldwijde reactie van het IMF op de economische crisis.

De toegang tot de reserves van het IMF in activa met speciale trekkingsrechten (SDR), die kunnen worden omgezet in door de overheid gedekt geld, is ook geblokkeerd. SDR’s zijn de wisseleenheid van het IMF op basis van sterling, dollars, euro’s, yen en yuan.

“Zoals altijd laat het IMF zich leiden door de standpunten van de internationale gemeenschap”, voegde de woordvoerder eraan toe.

Wat nu voor de Afghaanse economie? VS vertrokken te snel, zegt bankgouverneur van Afghanistan De overwinning van de Taliban zal India en de vrede in Zuid-Azië op de proef stellen

Het komt nadat een functionaris van de regering-Biden de BBC vertelde dat alle activa van de centrale bank die de Afghaanse regering in de VS heeft, niet beschikbaar zullen worden gesteld aan de Taliban.

In een brief aan de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, riepen congresleden op tot garanties dat de Taliban geen door de VS gesteunde hulp zouden krijgen.

“Het potentieel van de SDR-toewijzing om bijna een half miljard dollar aan onvoorwaardelijke liquiditeit te verschaffen aan een regime dat in het verleden terroristische acties tegen de Verenigde Staten en haar bondgenoten steunt, is buitengewoon zorgwekkend”, schreven 17 ondertekenaars.

afbeeldingsbronGetty Images

Eerder zei het hoofd van de Afghaanse centrale bank dat de VS de toegang tot hun activa had afgesloten – waarvan ongeveer $ 7 miljard wordt vastgehouden door de Amerikaanse Federal Reserve.

Ajmal Ahmady, die in het weekend het land moest ontvluchten, tweette dat de totale reserves van Da Afghanistan Bank vorige week ongeveer $ 9 miljard bedroegen.

Maar hij zei dat volgens internationale normen het meeste hiervan werd gehouden in veilige, liquide activa zoals Amerikaanse staatsobligaties en offshore goud.

“Aangezien de Taliban nog steeds op internationale sanctielijsten staan, wordt verwacht (bevestigd?) dat dergelijke activa zullen worden bevroren en niet toegankelijk zijn voor de Taliban”, zei Ahmady.

“We kunnen zeggen dat de beschikbare fondsen voor de Taliban misschien 0,1-0,2% zijn van de totale internationale reserves van Afghanistan. Niet veel.”

De heer Ahmady voegde eraan toe dat de opgeschorte verzendingen van fysieke dollars door Washington ervoor zorgden dat de valuta van Afghanistan in waarde daalde. De Afghaanse munteenheid, de Afghani, is tot recorddieptes gedaald.

“Ik geloof dat lokale banken klanten hebben verteld dat ze hun dollars niet kunnen teruggeven – omdat [Da Afghanistan Bank] heeft banken geen dollars geleverd”, twitterde hij.

“Dit is waar. Niet omdat er geld is gestolen of in een kluis wordt bewaard, maar omdat alle dollars op internationale rekeningen staan ​​die zijn bevroren.”

afbeeldingsbronGetty Images

In juni gaf het IMF Afghanistan zijn laatste leningstranche, die in november werd goedgekeurd. In dezelfde maand publiceerde de VN een rapport waarin stond dat de “primaire bronnen van Taliban-financiering criminele activiteiten blijven”, waaronder “drugshandel en de productie van papaver, afpersing, ontvoering voor losgeld, exploitatie van mineralen en inkomsten uit belastinginning in gebieden onder Taliban controle of invloed.”

De Wereldbank financiert ook veel ontwikkelingsprojecten in het land en heeft Afghanistan sinds 2002 5,3 miljard dollar verstrekt. Ze heeft nog niet gereageerd op het verzoek van de BBC om commentaar op de huidige status van deze financiering.

De onafhankelijke geldtransfergigant Western Union heeft ook de geldtransferdiensten naar Afghanistan “tot nader order” opgeschort.

Het IMF heeft soortgelijke stappen ondernomen tegen andere regimes die niet door een meerderheid van zijn leden worden erkend. Dit gebeurde in april 2019 toen de SDR-toegang werd geblokkeerd nadat meer dan 50 lidstaten weigerden president Nicolas Maduro te erkennen als de legitieme leider van Venezuela. Het IMF stopte ook betalingen aan Myanmar nadat de militaire junta de controle had overgenomen.

Maandag rondt het IMF een toewijzing van $ 650 miljard aan SDR’s af aan zijn 190 lidstaten.

Door de plotselinge vorderingen van de Taliban kwam het IMF voor een dringend besluit te staan. Het staat op het punt om aan bijna al zijn leden een reservevermogen uit te delen dat speciale trekkingsrechten wordt genoemd. Het is een oefening die niet over Afghanistan gaat. Het gaat over het versterken van het wereldwijde economische herstel van de pandemische crisis. En maandag gebeurt het.

Dus als het nieuwe regime in Kabul in dit stadium zou worden uitgesloten, moest het IMF snel handelen. En dat heeft het gedaan, als gevolg van wat een woordvoerder een gebrek aan duidelijkheid over de erkenning van de regering noemde. Dat is wat er in dit stadium achter het IMF-besluit ligt.

Het roept ook de mogelijkheid op dat financiële hulp kan worden gebruikt als hefboom om de Taliban aan te moedigen de misstanden die velen vrezen – en die volgens sommige rapporten al plaatsvinden, niet toe te staan.

.