Huur Britse werknemers in om vrachtwagens te besturen, zegt minister tegen bedrijven

Huur Britse werknemers in om vrachtwagens te besturen, zegt minister tegen bedrijvenGepubliceerd2 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRetentieschema voor banenafbeeldingsbronGetty Images

Bedrijven hebben te horen gekregen dat ze prioriteit moeten geven aan het inhuren van in het VK gevestigde werknemers in plaats van te vertrouwen op arbeidskrachten uit het buitenland om een ​​tekort aan vrachtwagenchauffeurs op te lossen.

Zakensecretaris Kwasi Kwarteng verwierp oproepen van bedrijven om de immigratieregels te versoepelen en zei dat het een “tijdelijke oplossing voor de korte termijn” zou zijn.

Bedrijven moeten kijken naar degenen die een “onzekere toekomst” tegemoet gaan wanneer de verlofregeling volgende maand afloopt, zei hij.

Verschillende bedrijven hebben gezegd dat een gebrek aan chauffeurs heeft geleid tot producttekorten.

Een combinatie van Covid, post-Brexit immigratieregels en andere factoren heeft ertoe geleid dat er niet genoeg chauffeurs zijn om aan de vraag te voldoen, waarbij het tekort gevolgen heeft voor huishoudelijke merken zoals Nando’s en McDonald’s.

De Road Haulage Association heeft eerder geschat dat er een tekort is van meer dan 100.000 chauffeurs in het VK, op een pre-pandemisch totaal van ongeveer 600.000.

Hoeveel mensen zijn nu met verlof? Morrisons roept op tot actie tegen tekort vrachtwagenchauffeurVoedselbedrijf in ‘drastische’ actie te midden van chauffeurstekort

Volgens een brief aan handelsinstanties het British Retail Consortium and Logistics UK, gezien door de BBC, zei de heer Kwarteng dat het toevoegen van vrachtwagenchauffeurs aan de lijst met tekorten aan beroepen een kortetermijnoplossing zou bieden, maar dat veel werknemers in het VK nu een “onzekere toekomst tegemoet gaan”. ” en moest werk vinden.

Hij benadrukte dat bedrijven “de kracht van ons binnenlandse personeelsbestand moeten gebruiken”.

De heer Kwarteng zei dat de vrachtwagenchauffeurs niet in aanmerking komen voor een visum voor geschoolde werknemers – waardoor buitenlandse werknemers naar het VK kunnen komen – of worden toegevoegd aan de lijst met tekorten aan beroepen.

Hij voegde eraan toe dat de regering de financiering van maximaal £ 7000 per leerlingplaats vanaf augustus had bevestigd voor mensen die een opleiding tot vrachtwagenchauffeur volgden, terwijl er ook subsidies waren voor het opleiden van militaire dienstverlaters, ex-delinquenten en langdurig werklozen om naar een ander land te verhuizen. vrachtwagen rijden.

De verlofregeling van de regering – de zogenaamde Job Retention Scheme – werd ingevoerd om banen te beschermen tijdens de pandemie, die op 30 september afloopt.

National Farmers Union vice-president Tom Bradshaw zei dat het “simplistisch” was om te beweren dat het beëindigen van het verlof zou leiden tot een toename van het aantal werknemers om het huidige grote aantal vacatures te vervullen.

image sourceGetty Imagesimage captionZuivelgigant Arla is een van de bedrijven die te maken hebben gehad met chauffeurstekorten

Op vrijdag werd supermarktketen Morrisons het laatste bedrijf dat zich bij het groeiende koor van oproepen voor vrachtwagenchauffeurs voegde om in aanmerking te komen voor een Skilled Worker-visum om hen in staat te stellen in het VK te werken.

Tekorten aan arbeidskrachten treffen niet alleen voedsel- en logistieke bedrijven, waarbij varkensproducenten waarschuwen dat een tekort aan arbeidskrachten in slachthuizen ervoor zorgt dat een overschot aan varkens op boerderijen vast komt te zitten.

Voedselproducenten hebben gewaarschuwd dat aanhoudende loonsverhogingen om te proberen de hiaten in hun personeelsbestand op te vullen, ertoe zullen leiden dat consumenten meer betalen voor producten

Elders zei een rapport van een groep van 12 handelsorganisaties in de voedsel-, drank- en horecasector dat “chronische tekorten aan arbeidskrachten” de hele toeleveringsketen overspannen, van landarbeiders tot bedienend personeel.

Tim O’Malley, directeur van voedingsbedrijf Nationwide Produce, zei dat de industrie haar banen aantrekkelijker moet maken voor Britse werknemers.

Hij zei: “Als we de lonen en arbeidsvoorwaarden gaan verhogen om Britse arbeiders aan te trekken, zullen we meer moeten betalen voor ons voedsel, we zullen inflatie van de voedselprijzen zien.”

WAT ZIJN DE PARALYMPICS?: Alles wat je moet weten over de Paralympische Spelen EEN INTERVIEW MET RYAN REYNOLDS: Kermode en Mayo spreken met de ster over zijn nieuwe film ‘Free Guy’.