Huizenprijzen: vraagveranderingen, geen belastingvrijstelling, stuwden de prijzen omhoog

Huizenprijzen: vraagveranderingen, geen belastingvrijstelling, hebben de prijzen omhoog geduwdGepubliceerd6 minuten geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenimage sourceGetty Imagesimage captionHuisprijzen zijn blijven stijgen ondanks de economische impact van lockdowns.

De huidige hausse van de huizenprijzen werd niet veroorzaakt door de vakantie met zegelrechten, zo stelt een nieuw rapport.

De Resolution Foundation zegt dat de prijzen zullen blijven stijgen vanwege pandemische factoren zoals lage rentetarieven en veranderende woningvoorkeuren.

In feite zegt de denktank dat de belastingvakantie “verkwistend” was en dat HMRC daardoor ongeveer £ 4,4 miljard aan belastingen in Engeland en Noord-Ierland misliep.

De Schatkist zei dat het beleid banen heeft gered door de huizenmarkt te stimuleren.

Tussen juni 2020 en juni 2021 is de gemiddelde waarde van een woning in het VK met 13,2% gestegen.

En in de zomer van 2020 werden in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland verschillende belastingvakanties voor transacties ingevoerd.

Toen de stamp duty-vakantie in juli 2020 werd geïntroduceerd in Engeland en Noord-Ierland, was het bedoeld om de vastgoedmarkt te stimuleren door kopers te helpen wiens financiën door Covid waren getroffen, met besparingen tot £ 15.000 per huis.

Volgens vastgoedwebsite Rightmove heeft Wales de grootste stijging van de huizenprijzen in het VK gezien.

Een evaluatie door de HM Revenue & Customs van de verlaging van de zegelrechten die in de nasleep van de financiële crisis werd ingevoerd voor nieuwe kopers, schatte dat tussen de 50-70% van de waarde werd doorgesluisd naar hogere huizenprijzen.

‘Breed van het merk’

In het rapport Housing Outlook van de Resolution Foundation is onderzocht of er een verband is tussen de recente hausse in huizenprijzen en deze belastingvrijstellingen, waaronder de verlaging van de zegelrechten voor starters.

“Het is redelijk om te verwachten dat ten minste een deel van de besparingen van een transactiebelastingvakantie wordt gekapitaliseerd in huizenprijzen”, schreven de auteurs van het rapport, Lindsay Judge, Krishan Shah en Felicia Odamtten.

“Maar logischerwijs, als de verlagingen van de transactiebelastingen de overweldigende aanjager zijn geweest van de huizenprijstrends die de afgelopen 12 maanden zijn waargenomen, zouden we een hogere groei verwachten in gebieden waar de besparingen als gevolg van de beleidswijziging het grootst zijn geweest als een deel van de woningprijs.”

De stelling dat de huizenprijzen vooral door belastingvakanties zijn gestegen, zegt de denktank, is ‘enigszins misplaatst’.

De organisatie vergelijkbare huizenprijsstijgingen deed zich voor in de VS, Frankrijk, Duitsland, Canada en Australië zonder de tax holiday.

“Er lijken het afgelopen jaar sterkere krachten in het spel te zijn geweest op de huizenmarkt, zoals gedwongen besparingen tijdens lockdowns, veranderende woonvoorkeuren en superlage rentetarieven”, schreven de auteurs.

“We concluderen dat de transactiebelastingvakanties minder problematisch waren omdat ze inflatoir waren en meer omdat ze verspillend waren.”

Een woordvoerder van HM Treasury zei: “De tijdelijke verlaging van de zegelrechten helpt honderdduizenden banen te beschermen die afhankelijk zijn van de vastgoedmarkt door verhuizingen te stimuleren.”

“Het tijdelijke karakter ervan heeft mensen aangemoedigd om van de regeling te profiteren.”

.