Houttekort door ‘ongekende’ vraag na lockdown

Houttekort door ‘ongekende’ vraag na lockdown

Door Claire Marshall
BBC-correspondent milieu en plattelandszaken

Gepubliceerd21 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingbeeldonderschriftArchitectuurstudent Mersei Mongaba werkt aan een modulair huis gemaakt van duurzaam Fins lariks, waarvan de kosten zijn verdubbeld

De prijs van hout is sterk gestegen met bouwers die moeite hebben om aan voorraden te komen, omdat bouw- en doe-het-zelfprojecten na de lockdown een enorme vraag creëren.

De Timber Trade Federation (TTF) zei dat leveranciers “de klok rond werkten”, maar “moeite hebben om bij te blijven”.

Klimaatverandering verhoogt ook de druk op het aanbod met meer bosbranden en plagen die bomen doden.

Het VK importeert ongeveer 80% van zijn hout en velen roepen op om de Britse bosbouwindustrie te koesteren.

De regering zei dat ze “vastbesloten was om het aantal bomen aan het einde van dit parlement te verdrievoudigen” en veel meer bossen te creëren om de vraag naar en het aanbod van hout uit het VK te stimuleren.

Zweden, dat bijna de helft van het in het VK gebruikte constructiehout levert, heeft zijn laagste voorraadniveaus in 20 jaar opgetekend.

Doe-het-zelf- en bouwprojecten getroffen door materiaaltekort Het moeilijke probleem van de bouw – beton groen maken

David Hopkins, chief executive van de TTF, zei: “De pandemie is de grootste factor geweest die de problemen tussen vraag en aanbod veroorzaakte… veel hout uit productie.

“De branden, en nu de insecten, halen een aanzienlijk volume uit de markt.”

afbeeldingsbronGetty Imagesafbeeldingsonderschrift Delen van de westkust van de VS zagen in 2020 recordbrekende bosbranden, en er zijn vroege tekenen dat dit seizoen ernstig kan zijn afbeeldingsonderschrift Deze essen in Hereford worden gekapt nadat ze zijn geïnfecteerd door assterfte. Klimaatverandering maakt bomen kwetsbaarder voor plagen en infecties

Graham Taylor, directeur van Pryor en Rickett Silviculture, beheert ongeveer 50.000 hectare bosbouw in het Verenigd Koninkrijk. Hij zei dat er “geen twijfel” over bestond dat de natuurlijke bossen van de wereld te lijden hadden onder de klimaatverandering, en dat de opbrengsten daalden.

“Canada vermindert zijn jaarlijkse kap omdat zijn eigen natuurlijke bossen worden bedreigd door brand, plagen en ziekten. Omdat het zo’n grote producent is, wordt de rest van de wereld verkouden als het zich terugtrekt.”

Vraag stijgt

Een van de getroffenen is Wilf Meynell, een architect en projectmanager bij Studio Bark, die een duurzaam, modulair, volledig houten systeem heeft gecreëerd dat in veel zelfbouwprojecten wordt gebruikt, genaamd U-Build.

Hij zei: “Iedereen krijgt een klap. Ons hele bedrijf is gericht op hout. De prijs van berken multiplex is verdubbeld en de kosten van ons standaardwerk zijn met 25% gestegen.”

De “gigantische Lego met bouten” van de heer Meynell is gemaakt van duurzaam beheerde Finse sparren – dus voor elke gekapte boom worden er zes meer geplant. Beton daarentegen is koolstofintensief en enorm belastend voor het milieu.

Naarmate steden groeien, erkennen architecten en ontwerpers de noodzaak om de gebouwde omgeving koolstofarm te maken. De Wereldbank heeft voorspeld dat de vraag naar houtproducten de komende 30-40 jaar met 4% per jaar zal stijgen.

In het VK beslaat het bos slechts ongeveer 13% van het land. Volgens de National Farmers Union was in 2019 minder dan 60% van de bestaande bossen in Engeland in “actief beheer”.

image captionDeze architecten van de toekomst geloven dat duurzaamheid centraal moet staan ​​in het bouwen – en hout speelt een sleutelrol

De heer Hopkins, van de TTF, zei dat dit moest veranderen. “Hoe komt het dat het VK de laagste bosbedekking van Europa heeft, terwijl we eigenlijk een van de grootste importeurs en gebruikers van hout ter wereld zijn?

“Nu, vooral nu we de besprekingen over klimaatverandering organiseren, moeten we met onze eigen politici in dit land praten om te vragen wat we eraan gaan doen.”

De heer Meynell was gedwongen een lokale leverancier te vinden voor een deel van zijn hout op een locatie in Ross-on-Wye. Hij zei dat het goed werkte, de uitstoot verminderde en de lokale economie ondersteunde.

“Het gaat erom mensen in de bouwsector te leren dat hout uit het VK geweldige kwaliteiten heeft en betaalbaar is en gemakkelijk kan worden gekocht… als we de bosbouw hebben om het te ondersteunen, kunnen we een aantal van deze problemen gaan oplossen.”

Architectuurstudent Mersei Mongaba, die vrijwilligerswerk doet op zijn site, zei dat het belangrijk was om niet “gierig” te zijn met middelen.

“Als we het over dit onderwerp hebben, plaatsen we bomen in één hele categorie, maar er zijn zoveel verschillende soorten. Er zijn soorten – zoals sparren – waar je een bepaald aantal mag snoeien, maar met andere – zoals eiken – we moeten veel voorzichtiger zijn en controleren hoe we ze kappen.”

De monocultuur commerciële coniferenaanplant van de jaren 1980 veroorzaakte een ernstige achteruitgang van het leefgebied. Bosbeheerder Taylor zei echter dat “de verkeerde bomen op de verkeerde plaats zijn geplant”.

afbeelding bijschriftEiken jonge boompjes doen er ongeveer honderd jaar over om volwassen bomen te worden

“Er moet een blend zijn – een grote hoeveelheid commercieel bos omdat het om houtproductie gaat, maar er moet ook uitgebreide semi-natuurlijke beplanting zijn voor de biodiversiteit.”

Hij zei dat er nu beslissingen moeten worden genomen. “Het is een oud bedrijf… het is 30-40 jaar voor coniferen. Op dit moment zijn we in de fase van het produceren van volwassen eiken, van bomen die zijn geplant in de Victoriaanse periode.”

De TTF voorspelt dat de verstoring van de bevoorrading een groot deel van de rest van het jaar zal aanhouden.

Volg Claire op Twitter

.