Home Depot ‘discrimineerde BLM-supporter’

Home Depot ‘gediscrimineerd tegen BLM-supporter’Gepubliceerd12 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronJoe Raedleafbeelding bijschriftWerknemers in een Home Depot-winkel in Florida

De Amerikaanse doe-het-zelfwinkelketen Home Depot heeft een werknemer uit Minneapolis gediscrimineerd omdat hij kwesties van raciale intimidatie had aangekaart bij collega’s en bazen, beweerde een federale waakhond.

De National Labor Relations Board (NLRB) beweert dat de keten de werknemer er ook van weerhield om een ​​Black Lives Matter-slogan op zijn schort te vertonen.

Deze acties zijn wettelijk beschermd, aldus de waakhond.

Home Depot zei dat de klacht “de relevante feiten verkeerd voorstelt”.

“The Home Depot tolereert geen enkele vorm van intimidatie op de werkplek en neemt alle meldingen van discriminatie of intimidatie serieus, zoals we in dit geval hebben gedaan”, zegt Sara Gorman, senior manager Corporate Communications.

Volgens de klacht, ingediend door het kantoor van de NRLB in Minneapolis, hebben de acties van de werknemer, waaronder zijn weigering om de BLM-slogan te verwijderen, geleid tot zijn constructief ontslag.

Het beweert dat de winkel zijn anders wettige kledingvoorschrift en schortbeleid op onrechtmatige wijze heeft gehandhaafd. En het beschuldigde Home Depot van het waarschuwen van werknemers om zich niet in te laten met “activiteiten met betrekking tot raciale intimidatie”.

Whole Foods in Black Lives Matter juridische claim

“Kwesties van raciale intimidatie hebben een directe invloed op de arbeidsomstandigheden van werknemers”, zegt NRLB-regiodirecteur Jennifer Hadsall.

“De National Labour Relations Act beschermt de rechten van werknemers om deze kwesties aan de orde te stellen met als doel hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het is dit belangrijke recht dat we in dit geval willen beschermen.”

De onafhankelijke waakhond zei dat het wilde dat Home Depot in al zijn winkels in de VS een bericht zou plaatsen om werknemers te informeren over hun rechten.

Maar de retailer zei dat de NRLB de situatie verkeerd had gekarakteriseerd en dat ze ernaar uitkeek om “de feiten te delen” met de waakhond.

“Ongeacht de uitkomst, we zullen ons volledig blijven inzetten voor diversiteit en respect voor alle mensen”, voegde mevrouw Gorman eraan toe.

Vorig jaar klaagden werknemers van Whole Foods de Amerikaanse supermarkt aan omdat ze hen hadden gestraft voor het dragen van Black Lives Matter-maskers.

De federale rechtszaak zei dat het bedrijf zwart personeel discrimineerde door selectief de kledingvoorschriften te handhaven.

In februari verwierp een Amerikaanse districtsrechter het grootste deel van de rechtszaak en zei dat Whole Foods en zijn moedermaatschappij Amazon niet betrokken waren bij rassendiscriminatie of titel VII van de federale Civil Rights Act hadden geschonden – die discriminatie specifiek verbiedt in de voorwaarden en arbeidsvoorwaarden.

Een aantal van de eisers die zijn ontslagen omdat ze hun dresscode niet veranderden, zijn in beroep gegaan.

.