Hoe kan nieuwe technologie buitenwerkers beschermen?

Hoe kan nieuwe technologie buitenwerkers beschermen?

Door Christine Ro
Los Angeles

Gepubliceerd3 dagen geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCOP26image sourceChristine Roimage captionZomerhitte kan het werk slopend maken voor Cesar David Gonzalez, bouwer uit Los Angeles

Cesar David Gonzalez doet van alles een beetje, van huisschilderen tot timmeren. De zelfstandige 56-jarige woont in de San Fernando Valley, een van de heetste delen van Los Angeles. Hij werkt zes of zeven dagen per week, zelfs als de temperatuur de 40°C overstijgt en als de rook van bosbranden de lucht verstopt.

Maar wanneer hij beton stort, voelt hij echt de impact van de hitte.

Meestal controleren de heer Gonzalez en zijn bemanning het weer voordat ze vertrekken, zodat ze kunnen proberen te plannen waar ze zullen staan ​​op basis van de positie van de zon.

In juli en augustus beginnen ze een uur eerder dan normaal, om 7.00 uur, en wisselen ze zodat ze zoveel mogelijk in de schaduw werken.

Maar tijdens het leggen van beton is het moeilijk om in de schaduw te duiken, als die al bestaat, om pauzes te nemen.

Af en toe zullen de collega’s van de heer Gonzalez zich zo flauw voelen dat ze in de auto moeten zitten met de airconditioning aan, en sommigen hebben zelfs de behoefte om eerder van het werk te vertrekken.

Gonzalez en zijn hardwerkende collega’s zijn niet de enige buitenwerkers in Los Angeles die zich moeten aanpassen aan de verzengende hitte.

Een verkoper van ijsdesserts rijdt met zijn kar door een park zodat hij in de schaduw kan uitrusten. Een recycler gaat met een zaklamp op pad voordat de zon volledig is doorgekomen. Een postbezorger, die meer dan 10 mijl per dag wandelt, neemt dankbaar koude dranken van bewoners aan.

afbeeldingsbron Kenzenafbeelding bijschriftBouwvakkers met temperatuurbewakingsapparatuur op hun armen

Dergelijke aanpassingen aan hun werkdagen zijn niet alleen noodzakelijk, maar kunnen ook levensreddend zijn. Hitte kan dodelijk zijn. Het vermindert het concentratievermogen van een werknemer en leidt tot een opmerkelijke toename van verwondingen op de werkplek, suggereert onderzoek.

Slecht slapen maakt hittegerelateerde ziekten waarschijnlijker; en hoge temperaturen kunnen het ook moeilijk maken om te slapen. Voor werknemers die zware machines bedienen, kan dit een dodelijke combinatie zijn.

Maar stijgende temperaturen, gekoppeld aan door de mens veroorzaakte klimaatverandering, schaden economieën zelfs buiten de onmiddellijke gevolgen voor de gezondheid. Boven een drempel van 20-25°C gaat elke extra graad gepaard met een daling van de taakproductiviteit van ongeveer 2%.

Tegen 2030 worden de wereldwijde kosten van een lagere arbeidsproductiviteit als gevolg van warmte geschat op £ 1,8 biljoen per jaar: vooral West-Afrika zal zwaar worden getroffen.

Maar om redenen zoals financiële noodzaak, druk op de werkplek en een gebrek aan bewustzijn van de gezondheidseffecten van hoge temperaturen, blijven veel mensen werken voorbij hun hittetolerantie.

afbeeldingsbronGetty ImagesafbeeldingsonderschriftEen boer die werkt in Ahmedabad, India, waar de temperatuur hoger kan zijn dan 40C

Buitenwerkers, met name die in de bouw- en landbouwsector, worden het meest getroffen door opstijgende hitte.

Landarbeiders zonder papieren die per eenheid worden betaald, kunnen bijzonder kwetsbaar zijn, omdat ze werken onder slopende omstandigheden met weinig schaduw en weinig gelegenheid om te klagen.

Zelfstandigen, informele werknemers en mensen met een nulurencontract kunnen ook het gevoel hebben dat ze geen andere keuze hebben dan alle uren te werken.

Zelfs de sterkste mensen ter wereld zijn vatbaar, zoals de Olympische atleten die bezwijken in de bakkende hitte en vochtigheid van Tokio.

Soms lopen werknemers die erin geslaagd zijn om de carrièreladder te beklimmen een groter risico op hittestress. Dit was een bevinding van onderzoek naar buitenwerkers door dr. Jennifer Runkle, een milieu-epidemioloog bij het North Carolina Institute for Climate Studies, en collega’s.

“Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat werknemers met een hogere opleiding doorgaans leidinggevende functies bekleden en minder van hun werkweek buitenshuis in de hitte doorbrengen”, legt dr. Runkle uit. “Als gevolg hiervan zijn deze werknemers niet volledig gewend om buiten in de hitte te werken en hoeven ze dit meestal slechts af en toe te doen, waardoor deze groep een groter risico loopt.”

afbeelding bronChristine Roimage onderschriftDeze straatverkoper in Los Angeles beperkt de buitenverkoop tot anderhalf uur per dag

Er zijn enkele eenvoudige overwinningen om hittebelasting te verminderen. Het optimaliseren van werkuren om te voorkomen dat werknemers buiten zijn wanneer de zon op zijn heetst is, kan het grootste effect hebben op de gezondheid van werknemers.

In warme landen als Spanje en Griekenland heerst al een cultuur van uitrusten op het heetst van de dag. India’s National Disaster Management Authority heeft ook geadviseerd om inspannend werk tussen 12.00 uur en 15.00 uur te vermijden.

Geïndividualiseerde, draagbare sensoren kunnen een handig hulpmiddel zijn om de waarschijnlijke hittebelasting te bepalen. Dr. Runkle gelooft dat deze technologie vooral nuttig zou zijn in industrieën zoals de bouw, mijnbouw en landbouw.

Volgens dr. Runkle zou een vroege invoering van deze apparaten een win-winsituatie zijn: het verhogen van de productiviteit en het verminderen van letsel “terwijl de gezondheid en veiligheid van een ouder wordend personeelsbestand wordt gewaarborgd en het risico op hittebelasting wordt geëlimineerd”.

Een bredere acceptatie van draagbare warmtesensoren door werknemers, werkgevers en zorgverleners zou ook helpen om hiaten in het warmtebewustzijn te dichten.

“Een belangrijke bevinding die we ontdekten in ons onderzoek met buitenwerkers is dat er een discrepantie was tussen de perceptie van werknemers van hitterisico en hun daadwerkelijke blootstelling aan extreme hitte die wordt opgevangen door wearables”, zegt dr. Runkle.

Een ander hulpmiddel zou draagbare koeltechnologie kunnen zijn, maar dergelijke apparaten bevinden zich vooral in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase of zijn beperkt beschikbaar. Een van die apparaten is Sony’s Reon Pocket 2, die in april werd gelanceerd. Een draagbaar koel- of verwarmingsapparaat dat in kleding wordt gedragen, het maakt gebruik van elektrische geleiders die warmte overdragen wanneer er elektriciteit doorheen wordt geleid.

Hoewel het bedrijf uiteindelijk van plan is het product in het buitenland te lanceren, is het momenteel alleen beschikbaar in Japan.

Het eerste Reon Pocket-model verkocht binnen twee dagen na de lancering 10.000 eenheden. Hoewel het nieuwe model een speciale modus heeft om golfspelers koel te houden, wordt het blijkbaar ook gebruikt door sommige buitenwerkers.

afbeeldingsbronKenzenbeeldbijschriftEen analysedashboard voor een Kenzen-lichaamstemperatuurmeter

Er zijn veelbelovende voorbeelden van bedrijven die meer verantwoordelijkheid nemen om werknemers te beschermen tegen drukkende hitte, zoals managers van buschauffeurs in Jinan, China.

Verantwoordelijke werkgevers zouden drankjes en schaduwrijke rustplaatsen moeten verstrekken aan buitenwerkers. Sommigen in Ahmedabad, India hebben ook ijspakketten geleverd. Regelmatig geplande of verplichte rustpauzes kunnen helpen wanneer werknemers zich te veel inspannen.

Natuurlijk zijn niet alle werkgevers verantwoordelijk, daarom pleiten veel campagnevoerders voor afdwingbare hittenormen en sterkere bescherming van de werkplek.

Meer technologie van het bedrijfsleven

Waarom wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om advertenties te schrijven Wat is solarpunk en kan het de planeet helpen redden? De schimmel en bacteriën die plastic afval aanpakken Kan meer technologie videovergaderingen minder ondraaglijk maken? Hoe ziet een toekomstbestendig huis eruit?

In veel landen is gezondheid op het werk een kwestie van begeleiding, in plaats van vereisten om werknemers te beschermen.

In de VS is een voorgestelde hittegezondheidswet die aan het wegkwijnen is de Asunción Valdivia Heat Illness and Fatality Prevention Act, genoemd naar een 53-jarige landarbeider die in 2004 stierf nadat hij gedurende 10 uur druiven had geplukt bij meer dan 40 °C.

Clinici zoals Cheryl L Holder, die nu geneeskunde doceert aan de Florida International University, doen ook wat ze kunnen. Ze herinnert zich een patiënte die in een tuincentrum werkte en oververhit raakte waardoor haar diabetes verergerde. Ze schreef een brief aan de werkgever van die patiënt en moedigde hen aan om haar patiënt vrij te geven.

“Ik heb geen echte handhaving, behalve de goodwill van de werkgevers”, erkent ze. “Maar vaak zal ik daar enige verbetering zien.”

Terwijl artsen getuige zijn van de stijgende tol van hitte, en terwijl ambtenaren debatteren over beleidsmaatregelen, zullen mensen zoals de heer Gonzalez manieren blijven vinden om zichzelf gezond te houden in een steeds warmer klimaat. “Dit jaar is het warmer geworden”, erkent hij.

In de toekomst kunnen zelfs fitte en gezonde werknemers zoals hij de grenzen van hun uithoudingsvermogen bereiken, waardoor grootschalige warmte-aanpassing een brandende noodzaak wordt.

Een deel van Christine Ro’s onderzoek voor dit artikel werd ondersteund door de Social Science Research Council en het Japan Foundation Centre for Global Partnership, via de Abe Fellowship for Journalists.

.