Het maakt niet uit om elektrisch te gaan, waar parkeren we?

Het maakt niet uit om elektrisch te gaan, waar parkeren we?

Door Russell Newlove
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd6 dagen geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty ImagesafbeeldingsonderschriftGeen moeiteloos rijden op de openbare weg voor deze automobilisten

Een slanke, glanzende auto raast langs een open weg en snelt gemakkelijk door smalle stadsstraten. Het lakwerk is smetteloos, de elektrische motor is schoon en stil. Bij aankomst is er parkeergelegenheid direct voor de deur.

Tot zover de advertentie. In werkelijkheid is het verkeer in het VK vaak traag en kunnen de wegen verstopt raken. Een reis van 60 mijl (96 km) op wegen van 60 mph duurt naar schatting 85 minuten – een gemiddelde snelheid van 42 mph (67 km/u).

Bestuurders bezitten al 32 miljoen auto’s – dat is een stijging van 28% sinds 2001, in die tijd is de bevolking slechts met 13% gestegen. En tegen 2050 zullen er 44 miljoen auto’s in het VK zijn – dus ga nu op zoek naar die parkeerplaats.

Vorig jaar kondigde de regering een pakket van £ 2,8 miljard aan om chauffeurs aan te moedigen over te stappen op groenere voertuigen. Dit omvatte een investering van £ 1,3 miljard in laadinfrastructuur en kortingen tot £ 2500 op voertuigen met een lage uitstoot die minder dan £ 30.000 kosten.

Toch waarschuwt het Institute for Public Policy Research (IPPR) dat, in plaats van de luchtkwaliteit te verbeteren door de uitlaatemissies te verlagen, deze prikkels het risico lopen snelwegen veel drukker en zelfs langzamer te maken – aangezien mensen zogenaamde “emissievrije, schuldvrije” voertuigen kopen .

image sourceGetty Imagesimage captionEen elektrische auto-advertentie uit 1910: Adverteerders verkopen al meer dan een eeuw de allure van volledig elektrische auto’sVerkopen van elektrische voertuigen overtreffen diesel opnieuwWaarom elektrische auto’s het eerder zullen overnemen dan u denkt Stel doel om autogebruik te verminderen, vertelde minister £5,000 laadt mijn elektrische auto gratis op’Autokopers nog steeds sceptisch over elektrisch – Ford

De verkoop van elektrische voertuigen op batterijen of BEV’s, door de overheid omschreven als emissievrije voertuigen, steeg met 73% in vergelijking met vorig jaar.

Maar hoewel de uitstoot van uitlaatgassen kan dalen, zullen de zogenaamde “ingebedde emissies” die nodig zijn om dit leger auto’s te bouwen, opladen en onderhouden, toenemen met het groeiende autobezit.

Congestie en files komen neer op één simpel feit: auto’s zijn ruimte-inefficiënt. Ze nemen zeven keer zoveel ruimte in beslag als een fiets, maar kunnen meestal maximaal vijf personen vervoeren. Vaak is dit aantal veel lager – en dat is alleen als ze verhuizen.

In juni publiceerde de RAC Foundation een rapport waaruit bleek dat auto’s 23 van de 24 uur leeg staan ​​en geparkeerd staan. Ze worden maar een uur per dag gebruikt. En er zijn niet genoeg parkeerplaatsen om rond te gaan.

image sourceGetty Imagesimage captionAcht miljoen auto’s staan ​​geparkeerd in de straten van het VK

“Iedereen kent plaatsen waar de parkeerdruk enorm is”, zegt prof Jillian Anable van Leeds University.

“Niet alleen hebben mensen geen parkeergelegenheid op straat, parkeren op straat kan erg chaotisch zijn [and] niet gegarandeerd.”

Tenzij alle 18 miljoen autobezitters toegang hebben tot opladen, zal er waarschijnlijk een toename zijn van wat zij “parkeerpolitiek” noemt.

“Mensen die elektrische voertuigen (EV’s) hebben, zullen het gevoel hebben dat ze recht hebben op bepaalde parkeerplaatsen, en degenen zonder EV’s zullen nog meer ruimte krijgen”, zegt ze.

In het huidige tempo zal voor het beheersen van deze buurtgevechten over territorium meer ruimte nodig zijn om te worden overgegeven vanaf de weg of het trottoir.

Iemand zal moeten wijken.

image sourceGetty Imagesimage captionAuto’s zijn ongebruikt en staan ​​23 uur op 24 geparkeerd, zegt de RAC

De afgelopen 20 jaar is het aandeel eigenaren dat auto’s op straat parkeert rond de 25% gebleven – dat zijn zo’n acht miljoen auto’s.

Vaak zijn ze schrijlings op het trottoir te vinden om niet een hele rijstrook in beslag te nemen. Maar zelfs dit wordt moeilijker, aangezien de gemiddelde auto 28% groter is dan in 1965.

En de drie bestverkochte elektrische voertuigen op batterijen in 2020 – de Tesla Model 3, Kia Niro en Jaguar I-Pace – zijn allemaal breder en langer dan de drie bestverkochte benzine- of dieselauto’s – de Ford Fiesta, Vauxhall Corsa en VW Golf .

Het probleem is dat het niet helpt om meer wegen aan te leggen, zegt Mark Frost, voorzitter van The Transport Planning Society (TPS), die oproept tot stopzetting van nieuwe grote wegenbouwprojecten.

“Als je meer wegen aanlegt, krijg je meer verkeer. Als we een nieuwe weg aanleggen, worden de ritten wat sneller omdat er wat meer capaciteit is.” Maar bestuurders realiseren zich dan dat deze weg sneller is en er meer verkeer op de weg komt, wat de voordelen van de oorspronkelijke interventie ondermijnt, voegt hij eraan toe.

In juni schortte de regering van Wales de toekomstige aanleg van wegen op en zei dat het essentieel was om “af te stappen van het uitgeven van geld aan projecten die meer mensen ertoe aanzetten om te rijden”.

afbeeldingsbronGetty ImagesafbeeldingsbijschriftMark Frost zegt dat het eenvoudigweg aanmoedigen van het bezit van elektrische voertuigen de verkeersopstoppingen kan verergeren

Het aanmoedigen van het bezit van elektrische voertuigen maakt het alleen maar erger, zegt Frost. “De manier waarop we ons netwerk gebruiken is op dit moment behoorlijk gestoord en elektrische mobiliteit zal die waanzinnigheid nog een boost geven.”

Zijn argument is dat het rijden met elektrische auto’s goedkoop zal zijn. De kosten om ze thuis op te laden bedragen een fractie van de prijs van een volle tank benzine. En na duizenden euro’s te hebben uitgegeven aan een voertuig dat op de markt wordt gebracht als ethisch en schoon, zullen bestuurders er begrijpelijkerwijs in willen rijden.

“Dat zou een echte lawine van e-congestie en e-verkeer op het netwerk kunnen veroorzaken.”

Autoclubs, waar leden per uur lokaal geparkeerde auto’s huren en delen, zijn een oplossing om het privé-autobezit aan banden te leggen en toch toegang te verlenen als een auto de enige optie is.

Een andere optie is ambitieuzer: vloten van zelfrijdende voertuigen die zouden kunnen verschuiven naar een parkeerplaats buiten de stad wanneer de vraag laag is. Maar deze kunnen nog tientallen jaren ver weg zijn.

image source Lucy Marstrand-Taussigimage captionBijna 60% van de autoritten in het VK is minder dan 8 kilometer, zegt transportplanner Lucy Marstrand-Taussig

Lucy Marstrand-Taussig is een transportplanner die de overheid adviseert over wandelen en fietsen. Ze stelt dat de omvang van de uitgaven voor wegen niet logisch is: “We weten dat nieuwe wegen voor congestie zorgen en de planeet opwarmen, waardoor er meer problemen ontstaan.”

Elektrische voertuigen zouden secundair moeten zijn, zegt ze, en de overheid zou veel meer moeten investeren in ruimtebesparende vervoerswijzen – openbaar vervoer, lopen en fietsen.

Ze wijst erop dat 58% van de autoritten in het VK minder dan 8 kilometer zijn, dus er is een enorm potentieel om het autoverkeer te verminderen.

In juli herhaalde het ministerie van Transport de Britse inzet van £ 2 miljard voor actief reizen over een periode van vijf jaar, maar mevrouw Marstrand-Taussig zegt dat dit niet genoeg is.

“Het lijkt een beetje gek dat we 27 miljard pond zoeken voor nieuwe wegen, terwijl we tijdens de zittingsperiode van dit parlement 6 miljard pond nodig hebben voor wandelen en fietsen.

“De meeste van onze kortere reizen vinden plaats in stedelijke gebieden, dus het is echt in steden en dorpen waar we aanzienlijk meer moeten besteden aan wandelen en fietsen.”

Maar dat hoeft plattelandsgebieden niet uit te sluiten, waar bezuinigingen op het openbaar vervoer in het VK vaak betekenen dat autorijden de enige optie is, voegt ze eraan toe.

image sourceGetty Imagesimage captionHet ministerie van Transport zegt dat het openbaar vervoer, fietsen en lopen de “natuurlijke eerste keuze” wil zijn voor iedereen die van deze opties gebruik kan maken

Het ministerie van Verkeer zegt dat het niet gaat om verbetering van wegen of fiets- en wandelinfrastructuur. Het wijst erop dat “in elk scenario” de meeste langere passagiers- en vrachtreizen over de weg zullen worden gemaakt, en dat het upgraden van het Britse wegennet “van vitaal belang blijft”.

“Tegelijkertijd investeren we ongekende financiering om openbaar vervoer, fietsen en lopen de natuurlijke eerste keuze te maken voor iedereen die van deze opties gebruik kan maken – vooral voor kortere ritten”, zegt de afdeling.

Mevrouw Marstrand-Taussig, en anderen zoals zij, zeggen dat wegen ook beschikbaar moeten worden gemaakt voor niet-autogebruikers.

“Wegen beslaan ongeveer driekwart van de openbare ruimte. Er is een gelijkheidsargument. Iedereen moet ze kunnen gebruiken, niet alleen automobilisten.”

.