Het is niet nodig om gegevens te ruilen voor drankjes, zegt privacy-instantie

Het is niet nodig om gegevens te ruilen voor drankjes, zegt privacy-instantie

Door Rebecca Wearn
BBC nieuws

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding bijschriftMatt, Johnny en hun vrienden gebruiken graag een app of wachtrij aan de bar: welke het snelst is

Klanten moeten goed nadenken over het overhandigen van persoonlijke gegevens bij het bestellen van eten en drinken via hun mobiele telefoon, suggereert het Britse orgaan dat toezicht houdt op dataprivacy.

App- en webgebaseerd bestellen is tijdens de pandemie gemeengoed geworden.

Maar de Information Commissioner’s Office vertelde de BBC dat klanten zich ervan bewust moeten zijn dat ze een keuze hebben om informatie al dan niet te delen.

Locaties mogen alleen om gegevens vragen die “relevant en noodzakelijk” zijn, aldus de ICO.

“Ik denk dat het te gemakkelijk is om een ​​app te uploaden en meteen je naam, e-mailadres en betalingsgegevens in te voeren, zonder echt volledig te begrijpen waar die informatie kan worden gedeeld en waarom deze wordt gebruikt”, zegt Suzanne Gordon, directeur gegevensbescherming bij de ICO.

“Uiteindelijk zijn dit uw gegevens, het zijn uw persoonlijke gegevens en u moet erop kunnen vertrouwen wanneer u deze overhandigt en de redenen waarom.”

Online bestellen is populair bij veel klanten, waardoor ze niet verliefd worden aan de bar en het risico van Covid wordt verminderd.

Maar ze zijn ook populair bij bedrijven, omdat ze het bestelproces versnellen en een extra manier bieden om met klanten te communiceren. Apps verwerken nu elke dag miljoenen ponden aan transacties.

En het lijkt alsof ze hier zijn om te blijven. Behalve in Noord-Ierland, waar u nog steeds aan tafel bediend moet worden, kunnen restaurants en bars in het Verenigd Koninkrijk nu terugkeren naar pre-pandemische service aan de bar of van het bedienend personeel. Maar de meesten houden ook hun online bestelling bij.

Hoe Covid de QR-revolutie een boost gaf Is er een oplossing voor de crisis van het horecapersoneel?

Een groep vrienden, die zich verzamelde voor een drankje in de zon op de Courtyard in Manchester, zei dat ze graag de app wilden gebruiken of aan de bar wilden bestellen, afhankelijk van wat hen het snelst hun pint zou bezorgen. Maar er waren nadelen aan de apps, gaven ze toe.

“Je krijgt 10 verschillende wachtwoorden, ik heb zoveel verschillende apps”, zei Johnny. “Je geeft je postcode of je e-mail, veel lijkt niet relevant.”

“Het is niet relevant,” voegde Matt eraan toe. “Maar het is een prijs die we een beetje moeten betalen.”

Maar de ICO zei dat het delen van persoonlijke gegevens verre van verplicht was.

“Klanten moeten begrijpen dat ze een keuze hebben. We komen nu uit de pandemie en er is de mogelijkheid om via de app of op de meer traditionele manier te bestellen”, zei mevrouw Gordon.

“Ik denk dat het heel gemakkelijk is voor mensen om alleen het eindproduct te zien, en omdat ze dat willen, twijfelen ze echt niet aan de hoeveelheid gegevens waar ze om worden gevraagd,” voegde ze eraan toe.

De vier grootste pubketens van het VK, die een kwart van de markt vertegenwoordigen – Wetherspoons, Greene King, Mitchells and Butlers en Stonegate – hebben nu allemaal hun eigen interne apps. De ontwikkelaars achter apps voor onafhankelijke locaties zeggen dat ze tijdens de pandemie een enorme groei hebben doorgemaakt.

Ze zeggen allemaal dat ze de richtlijnen volgen om klanten te informeren over hun rechten en hoe er met hun gegevens wordt omgegaan. Maar het is onwaarschijnlijk dat deze algemene voorwaarden door veel mensen nauwkeurig worden gelezen.

Het afgelopen jaar hebben veel bedrijven plotseling een berg informatie over hun klanten gekregen waar ze voorheen geen toegang toe hadden. Uw lokale kent uw naam, een e-mailadres, misschien uw geboortedatum, misschien uw huisadres.

Voor de bar of pub is dat ongelooflijk waardevolle informatie, veel meer waard dan de ronde die je net hebt gekocht. Het vertelt hen wat je graag drinkt, hoe laat je waarschijnlijk langskomt, met wie je zat en hoe vaak je bestelt.

Misschien stoort u zich niet aan de aanbiedingen en kortingen die door hen worden verzonden, maar u ergert zich misschien meer aan telefoontjes van andere bedrijven, die in de kleine lettertjes van de app kunnen staan. Autoverzekeringsmaatschappijen zouden erg geïnteresseerd zijn in hoeveel en hoe vaak u drinkt, terwijl een aantal andere bedrijven graag uw mobiele nummer zouden willen bemachtigen.

De wet zegt dat je een bedrijf altijd kunt vragen om je geen spam meer te sturen, maar het is een stuk eenvoudiger om ervoor te zorgen dat je de juiste vakjes in de app aan- of uitvinkt om mee te beginnen, of gewoon de telefoon neerlegt en persoonlijk bestelt.

De meeste apps werken door een locatie ongeveer 2% tot 3% transactiekosten per bestelling in rekening te brengen. In ruil daarvoor kan de technologie helpen het bestelproces te stroomlijnen, maar kan het ook de kans bieden om iets te leren over de gewoonten en profielen van klanten.

“De gastvrijheid heeft het moeilijk”, zegt Luke Beavon, financieel directeur bij een van de onafhankelijke app-aanbieders, GoodEats. “Maar de app geeft ze de mogelijkheid om contact op te nemen met een klant en ze weer door de deur te krijgen.”

Eenmaal geregistreerd, maakt het gebruiksgemak het waarschijnlijker dat klanten nog een drankje of een extra item zullen hebben, volgens Chris Dunkley, directeur van een andere onafhankelijke app, Hopt.

“Hopt verhoogt de uitgaven per hoofd voor de operator enorm”, zei hij.

Horecabedrijven die de nieuwe technologie wel gebruiken, moeten echter enkele grenzen respecteren, zei mevrouw Gordon van de ICO.

“Indien [firms] om gegevens vragen, moeten ze begrijpen waarom ze erom vragen en moeten ze ervoor zorgen dat het relevant en noodzakelijk is”, zei ze.

“Het is aan hen om ervoor te zorgen dat het niet overdreven is.”

image captionAlex Mackenzie en Sadra Hosseini, medeoprichters van de bestel-app Butlr, zeggen dat ze de hoeveelheid informatie hebben verminderd die gebruikers moeten invullen

De app-ontwikkelaars lijken dat advies ter harte te nemen.

The Courtyard, waar Matt en Johnny aan het drinken zijn, gebruikt een app genaamd Butlr, die goed is voor ongeveer een derde van de bestellingen van de pub, of meer in het weekend.

Maar de hoeveelheid gegevens die de app verzamelt, is verminderd sinds de eerste lancering in 2018, zegt Alex Mackenzie, mede-oprichter van Butlr.

“Toen we onze eerste locaties live lieten gaan, was het een behoorlijk rigoureus aanmeldingsproces, maar de gegevens die we van individuen verzamelen, zijn nu geleidelijk weggesleten”, zei de heer Mackenzie. “We willen het zo eenvoudig en gemakkelijk mogelijk maken.”

Prask Sutton, chief executive van een andere app-provider, Onvi, zei dat ze ook hun gegevensformulier hadden teruggebracht tot de basis.

“Wij vinden niet dat klanten buitensporige persoonlijke informatie moeten afgeven om alleen maar een pint te pakken in de kroeg. Ze gaan iets drinken, geen hypotheek aanvragen.”

.