Federal Reserve begint met het intrekken van Amerikaanse stimuleringsmaatregelen

Federal Reserve begint met het intrekken van Amerikaanse stimulusGepubliceerd12 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeeldingsbronGetty Imagesafbeelding bijschriftFederal Reserve voorzitter Jerome Powell

De Amerikaanse centrale bank zou dit jaar kunnen beginnen met het intrekken van de stimuleringsmaatregelen als de economie weer aantrekt, heeft de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, gezegd.

Hij zei echter dat de bank geen haast had om de rente te verhogen, ondanks een recente stijging van de inflatie.

De Amerikaanse economie is tijdens de pandemie sterk gekrompen, maar is in 2021 sterk hersteld.

Maar de heer Powell zei dat hij de impact van de Delta-variant die momenteel de VS overspoelt, in de gaten houdt.

Tijdens de crisis verlaagde de Federal Reserve de Amerikaanse rentetarieven tot bijna nul en verhoogde ze haar aankopen van staats- en bedrijfsobligaties – ook wel kwantitatieve versoepeling genoemd – om de economie te ondersteunen.

Het heeft het voor consumenten en bedrijven goedkoper gemaakt om geld te lenen, maar heeft ook de bezorgdheid geuit dat het bijdraagt ​​aan de inflatie.

Gebruikte auto’s en voedsel stuwen de Amerikaanse prijzen omhoog

In zijn jaarlijkse toespraak op het Jackson Hole Economic Policy Symposium zei de heer Powell: “We hebben gezegd dat we onze activa-aankopen in het huidige tempo zouden voortzetten totdat we substantiële verdere vooruitgang zien in de richting van onze doelstellingen voor maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit.

“Mijn mening is dat de ‘substantiële verdere vooruitgang’-test voor inflatie is gehaald. Er is ook duidelijke vooruitgang geboekt in de richting van maximale werkgelegenheid.”

Hij zei dat de bank dit jaar zou beginnen met het verminderen van het tempo van de aankoop van activa, terwijl ze de “evoluerende risico’s” die door het coronavirus worden veroorzaakt, in de gaten houdt.

Hij zei echter dat renteverhogingen gebaseerd zouden zijn op de terugkeer van de economie naar maximale werkgelegenheid en dat de inflatie terugkeert naar de doelstelling van 2% van de bank.

‘Veel grond om te bedekken’

“We hebben veel terrein te dekken om maximale werkgelegenheid te bereiken, en de tijd zal leren of we de inflatie van 2% op duurzame basis hebben bereikt”, zei Powell.

De consumentenprijzen in de VS stegen in de 12 maanden tot eind juni met 5,4%, de grootste stijging sinds augustus 2008.

Het baart sommige analisten zorgen, maar de Federal Reserve zegt ervan overtuigd te zijn dat de trend wordt aangedreven door de heropening van de economie na sluiting en dat deze van voorbijgaande aard is.

Het werkloosheidspercentage in de VS is 5,4% – een forse daling ten opzichte van vorig jaar, maar nog steeds ver verwijderd van het niveau van vóór de pandemie.

Maar hij voegde eraan toe: “Ondanks de uitdagingen van vandaag is de economie op weg naar… hoge niveaus van werkgelegenheid en participatie, breed gedeelde loonstijgingen en een inflatie die dicht bij ons doel van prijsstabiliteit komt.”

.