EY beboet £ 3,5 miljoen voor fouten tijdens Stagecoach-audit 2017

EY beboet £ 3,5 miljoen voor fouten tijdens Stagecoach-audit 2017Gepubliceerd18 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronPA Media

Big Four-accountant EY heeft een boete van £ 3,5 miljoen gekregen van een waakhond voor fouten tijdens zijn audit van transportbedrijf Stagecoach.

De Financial Reporting Council legde Mark Harvey, EY’s auditing engagement partner, ook een boete op van £100.000.

De boetes zijn voor problemen bij het controleren van de spoorfranchiseovereenkomst van Stagecoach voor de East Coast Main Line, de pensioenregeling en verzekeringsvoorzieningen.

De FRC zei echter dat de inbreuken “niet opzettelijk, oneerlijk, opzettelijk of roekeloos” waren.

Het accountantskantoor gaf in 2017 toe fouten te hebben gemaakt op specifieke gebieden van de Stagecoach-audit, de eerste voor het trein-, tram-, touringcar- en busbedrijf FTSE 250.

Faillissementen omvatten voorzieningen voor verzekeringsclaims met betrekking tot ongevallen, toegezegd-pensioenregelingen en een verlieslatende contractvoorziening met betrekking tot de East Coast Main Line-spoorwegconcessie, aldus de FRC.

“Hoewel niet wordt beweerd dat de financiële overzichten feitelijk onjuist zijn weergegeven, hebben de respondenten in verschillende materiële gevallen niet voldoende en geschikte controle-informatie verkregen en hebben zij in hun gedrag niet voldoende professioneel-kritisch gehandeld”, aldus de toezichthouder.

Het voegde eraan toe: “De inhoud en omvang van de controledocumentatie die de respondenten moesten opstellen, was van een lage kwaliteit, die niet de volledige omvang van de gemaakte procedures en beoordelingen weergaf.”

De boetes werden verlaagd tot respectievelijk £ 2,2 miljoen en £ 70.000 vanwege verzachtende factoren en de bekentenissen van EY.

Wel moet EY een jaar lang rapporteren aan de waakhond over controlewerkzaamheden in verband met bezwarende contractbepalingen.

“De opgelegde sancties weerspiegelen de ernst van de inbreuken en zijn bedoeld om de kwaliteit van toekomstige audits te verbeteren”, zegt Claudia Mortimore, plaatsvervangend uitvoerend raadsman van de FRC.

Tekortkomen

EY zei dat het helaas niet voldeed aan de normen die het zichzelf had gesteld, en voegde eraan toe dat er geen bevindingen naar voren kwamen in de beoordeling door de FRC van de meest recente audit van Stagecoach door de auditor voor het einde van het jaar 2020.

Het zei dat het significante investeringen in de kwaliteit van de audit was blijven doen.

“Deze zullen onze focus ondersteunen op het leveren van de hoogste niveaus van auditkwaliteit door een cultuur van uitdaging op te bouwen en onafhankelijk toezicht te houden op onze Britse auditpraktijk”, aldus het.

Vorig jaar vertelde de FRC aan de grootste accountantskantoren van het VK – KPMG, EY, PwC en Deloitte – dat ze hun auditafdelingen tegen 2024 moeten afschermen van hun adviesbureaus.

Dat volgde op wijdverbreide kritiek op de accountants na de ineenstorting van verschillende spraakmakende bedrijven die waren goedgekeurd door accountants, zoals overheidsaannemer Carillion en vakantiebedrijf Thomas Cook.

.