De verkoop van tweedehands auto’s stijgt door een tekort aan nieuwe modellen

De verkoop van tweedehands auto’s stijgt door een tekort aan nieuwe modellenGepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Images

De verkoop van tweedehands auto’s in het VK is de afgelopen maanden meer dan verdubbeld als gevolg van de versoepeling van de coronavirusbeperkingen en een tekort aan nieuwe modellen.

Jaar op jaar groeide de markt voor gebruikte auto’s in het tweede kwartaal met 108,6%, waarbij meer dan 2,2 miljoen voertuigen van eigenaar wisselden, aldus de Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT).

Het aantal verkopen steeg in 2019 met 6,6% ten opzichte van het niveau van vóór de pandemie.

Maar benzineauto’s maakten het grootste deel van de verkoop uit, waarbij de introductie van elektrische voertuigen traag was.

Bovendien leidde de toegenomen vraag tot een stijging van de verkoop van oudere gebruikte auto’s, waarbij slechts 12,7% van alle verkochte voertuigen in de afgelopen drie jaar werd gemaakt, het laagste ooit.

Waarom de knaller op je schijf ineens veel meer waard is

De SMMT zei dat de stijging van de verkoop de versoepeling van de Covid-beperkingen in het land volgde, waarbij de vraag toenam naarmate de bedrijven heropenden.

Ford Fiesta’s, Vauxhall Corsa’s, Ford Focuses en Volkswagen Golfs waren de meest populaire modellen, waarbij zwart, zilver, blauw en grijs de meest voorkomende kleurkeuzes waren.

afbeeldingsbronGetty Images

SMMT-baas Mike Hawes zei dat veel consumenten zich ook tot de tweedehandsmarkt hebben gewend vanwege een tekort aan nieuwe auto’s, in een tijd van “toegenomen behoefte aan persoonlijke mobiliteit waarbij mensen op hun hoede blijven voor het openbaar vervoer als ze weer aan het werk gaan”.

Het tekort wordt in verband gebracht met een gebrek aan onderdelen. Toen de productielijnen door lockdowns moesten worden stopgezet, leidden microchipfabrikanten de chips die normaal in nieuwe auto’s zouden gaan naar de markt voor consumentenelektronica, en het aanbod moet zich nog volledig herstellen.

Het heeft de prijs van tweedehands auto’s opgedreven, zei de SMMT. Een dealer, Nuneaton Cars, zei dat kopers elkaar probeerden te belazeren om gebruikte auto’s te bemachtigen die al als verkocht waren gemarkeerd.

‘Elektrische opname traag’

Ondanks de stijgende vraag vertegenwoordigde de verkoop van gebruikte elektrische en plug-in hybride voertuigen slechts 1,3% van de verkoop van tweedehands auto’s in het tweede kwartaal van 2021.

De SMMT zei dat de plug-in markt voor gebruikte auto’s “nog niet de versnelling van de opname ziet zoals is gezien in de markt voor nieuwe auto’s”.

“De omvang van de uitdaging om de hele gebruikte auto over te zetten [fleet] weg van traditionele brandstoffen blijft belangrijk”, aldus de brancheorganisatie.

De langzame acceptatie van groenere voertuigen komt te midden van een belangrijk wetenschappelijk rapport van de VN dat stelt dat menselijke activiteit het klimaat op ongekende en soms onomkeerbare manieren verandert.

Desondanks zei de heer Hawes dat de opleving van de verkoop “welkom nieuws” was omdat een levendige markt voor gebruikte auto’s “noodzakelijk is om sterke restwaarden te behouden, wat op zijn beurt nieuwe autotransacties ondersteunt”.

“We moeten nu een vergelijkbare opleving zien in de verkoop van nieuwe auto’s om de vlootvernieuwing te versnellen die nodig is om onmiddellijke en voortdurende verbeteringen in de luchtkwaliteit en de koolstofemissies te realiseren”, zei hij.

Het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s daalde vorige maand met bijna een derde, wat de slechtste verkoop in juli markeert sinds 1998.

Slechts 123.296 nieuwe auto’s werden geregistreerd in het VK, een daling van 29,5% ten opzichte van juli 2020.

.