De pubs en restaurants die rekenen op kerstsfeer

De pubs en restaurants die rekenen op kerstsfeer

Door Elizabeth Hotson
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage sourceGetty Imagesimage captionWork Kerstfeestjes lijken in december terug te keren, of dat je nu met vreugde of angst vervult

Het is een zwoele zomeravond in het centrum van Londen, maar bij één restaurant is het kerstfeestseizoen al in volle gang.

“Welkom bij Kerstmis in juli!” zegt Martin Williams, de directeur van de Argentijnse steakhouseketen Gaucho.

Hij verwelkomt klanten in de privé-eetzaal aan de achterkant van het Smithfield-filiaal van de groep. Schitterend met klatergoud, hulst en kerstcrackers, zijn twee tafels van zes opgesteld voor een speciaal feestelijk menu, inclusief gerookte zalm en gebraden kalkoen.

Er is zelfs een video van een houtvuur op de achtergrond, compleet met geluidseffecten.

“Het is net de voorkamer van Bing Crosby”, zegt meneer Williams. “Als je in de kerststemming bent, of kerst vorig jaar hebt gemist, dan moet je hier zijn.”

image source Gaucho image captionRestaurantketen Gaucho was vorige maand vol kerst in zijn Smithfield-filiaal

Hoewel je misschien denkt dat de wereld gek is geworden, zegt de heer Williams dat de boekingen voor het menu van £ 45 per persoon vorige maand sterk waren tijdens het vier weken durende initiatief, waarbij sommige avonden ruim van tevoren uitverkocht waren.

“Veel mensen kregen vorig jaar niet de kans om Kerstmis te vieren, dus we wilden dat het allemaal heel leuk zou worden”, voegt hij eraan toe.

Het evenement diende ook een belangrijk doel voor Gaucho – het creëren van een buzz en interesse die hopelijk de vraag en boekingen voor het cruciaal belangrijke echte kerstfeestseizoen van dit jaar zal stimuleren.

Nadat december 2020 werd verpest door Covid-19-lockdowns en regels voor sociale afstand, hopen de Britse pubs en restaurants dit jaar weer op te krabbelen, tijdens wat doorgaans hun drukste maand is.

De cijfers van afgelopen kerst en nieuwjaar zijn grimmig leesvoer. Volgens een jaarlijks brancherapport was de omzet in de Britse pubs en restaurants in de vijf weken van 30 november 2020 tot 3 januari 2021 met 73% gedaald ten opzichte van 12 maanden eerder.

CGA Strategy, een managementadviesbureau dat samenwerkt met restaurantgroepen, maakt het jaarlijkse onderzoek. Het benadrukt het contrast met december 2019, terug in de pre-pandemische wereld. Vervolgens verdienden de Britse pubs en restaurants gemiddeld £ 21.373 meer aan verkopen voor de maand dan het gemiddelde voor de rest van het jaar.

image sourceMartin Williamsimage captionMartin Williams zegt dat Gaucho’s “Christmas in July”-evenement een succes was

Paul Jackson, directeur van Searcys, een restaurant, champagnebar en cateringbedrijf, zegt voorzichtig optimistisch te zijn over de kerstboekingen, maar dat er nog wat in te halen is.

“In een normaal jaar, als het kerstfeest geweldig is geweest, zullen mensen meteen opnieuw boeken”, zegt hij. Maar toen het kerstseizoen vorig jaar werd geannuleerd, had Searcys, net als iedereen, niet die cruciale impuls.

“We weten dat we geluk hebben om hier te zijn, andere bedrijven hebben het niet gehaald en het was een moeilijke reis. Maar nu de beperkingen zijn opgeheven, ziet de reisrichting er een stuk positiever uit.”

Searcys adverteert nu zijn kerstfeestopties op zijn website, en het zegt dat het 20 aanvragen per week krijgt voor boekingen in december in zijn restaurant, bar en privékamers “Searcys At The Gherkin” aan de top van de 30 St Mary Axe wolkenkrabber (informeel bekend als The Gherkin) in de City of London.

“Deze tijd van het jaar is wanneer de zaken echt beginnen op te lopen, wanneer cateraars en locaties echt proactief zijn, misschien naar themafeesten kijken en over menu-opties praten”, zegt de heer Jackson. “We hebben alleen de vragen nodig om bevestigingen te worden.”

image source Roland Blunkimage captionSearcys At The Gerkin is onmiskenbaar gericht op bedrijven die een chic kerstfeest willen

Op Fizzbox, een website waarmee mensen kerstfeesten kunnen boeken in 134 restaurants en andere locaties in het Verenigd Koninkrijk, zegt marketingmanager Tom Bourlet dat het aantal boekingen voor feestelijkheden nu snel groeit.

Hij zegt dat ze sinds vorige maand verviervoudigd zijn, met Glasgow voorop.

De zomer is ook een belangrijke tijd voor winkelbedrijven die hun kerstverkopen in de gaten houden. Voorafgaand aan het coronavirus bezochten veel retailbedrijven kerstshows die van juni tot september lopen, waarbij juli meestal de drukste maand is.

Ze konden pronken met hun waren en netwerken met retailjournalisten en sociale media-invloeden, allemaal op één plek. Maar vorig jaar ging de overgrote meerderheid van dergelijke evenementen online, en in 2021 is dit voor veel bedrijven doorgegaan.

Prezzybox is een online cadeauwinkel en Kerstmis is de belangrijkste datum in de kalender voor het bedrijf. Dit betekent dat feestelijke showcase-evenementen in de zomer cruciaal zijn, zegt Alexandra Spencer van de PR-afdeling van het bedrijf.

“Vóór de pandemie waren al onze evenementen persoonlijk en we kijken er echt naar uit om dat weer te kunnen doen, maar de virtuele evenementen die we tot nu toe hebben bijgewoond, waren geweldig”, zegt ze.

“Soms is het gemakkelijker om persoonlijk relaties op te bouwen, maar net als de rest van de wereld hebben we het gewoon online moeten doen.”

Hoewel netwerken misschien niet zo vanzelfsprekend is via videoconferenties, hebben virtuele kerstshows hun voordelen volgens mevrouw Spencer.

“We zijn niet in Londen gevestigd, dus het vereist logistiek veel om daar te komen en alles op te zetten, terwijl het bij virtuele evenementen gewoon een kwestie is van Zoom in en uitbarsten.”

Maar wat vinden de journalisten zelf van nieuwe virtuele kerstshows en hoe verhouden ze zich tot persoonlijke evenementen?

Anna-Lisa De’Ath is hoofdredacteur van tijdschriften “Your Home – Christmas Made Easy” en “HomeStyle Christmas”, zegt dat de online evenementen niet hetzelfde zijn.

“[Prior to coronavirus] Ik zou normaal gesproken naar 30 of 40 . gaan [physical] evenementen, en soms heb je 13 evenementen op één dag; het is chaos die door Londen probeert te rennen. De evenementen zijn echter erg belangrijk, om te zien welke trends doorkomen en wat groots gaat worden met Kerstmis.

image sourceLizzie Ormeimage captionAnna-Lisa De’Ath’s hele jaar staat in het teken van Kerstmis

“Het is goed dat mensen nog steeds iets online proberen te doen, zodat we niet helemaal uit de lus zijn. Maar met de beperkingen van Zoom zie je niet de hele breedte van producten die een bedrijf te bieden heeft.”

Niet alle feestelijke showcases gaan echter online, met één organisator van dergelijke evenementen – CIJ Group – die in september “The Big Christmas Press Show” in Londen houdt.

New Economy is een nieuwe serie die onderzoekt hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

Een andere retailer, het Franse theebedrijf, Mariage Frères, hield vorige maand zijn eigen persoonlijke kerstshowcase en nodigde journalisten en influencers uit om samen met het personeel een feestelijke afternoon tea te drinken op het terras buiten de winkel in Covent Garden in Londen.

“Na deze zeer moeilijke tijd moeten mensen eropuit gaan en zich amuseren. Het evenement stond in het teken van plezier en een feestje”, zegt Lucas Gonzalez, algemeen directeur van de Britse activiteiten van het bedrijf.

Nu december nog maar drie maanden te gaan is, verwacht Phil Tate, chief executive van CGA Strategy, dat we allemaal weer kerstfeesten zullen omarmen, als het coronavirus het toelaat.

“Gedurende de Covid-periode hebben we het allemaal gemist… daarom verwachten we dat mensen in 2021 weer samen willen genieten van Kerstmis”, zegt hij. “En pubs en restaurants zullen een belangrijke rol spelen als gastheer voor die vieringen op een veilige manier.”

.