De ondergang van Carlos Ghosn van Nissan: de mening van een insider

De ondergang van Carlos Ghosn van Nissan: de mening van een insider

Door Theo Leggett
Zakelijke correspondent, BBC News

Gepubliceerd18 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage sourceReutersimage captionDe ondergang van Carlos Ghosn haalde de krantenkoppen over de hele wereld

Het was een web van intriges dat leidde tot de arrestatie en daaropvolgende dramatische ontsnapping van een van ’s werelds bekendste bedrijfsbazen.

De spectaculaire ondergang van de voormalige Nissan-voorzitter Carlos Ghosn eind 2018 haalde de krantenkoppen op de voorpagina’s over de hele wereld, net als zijn gedurfde ontsnapping uit Japan meer dan een jaar later.

Gedurende de hele affaire had Ravinder Passi een tribuneplaats. Als wereldwijde topadvocaat van Nissan was hij getuige van een bedrijfscrisis die hij omschrijft als “de gekken die het asiel overnemen”.

Op het moment van de arrestatie van Carlos Ghosn werkte de heer Passi, een 45-jarige Britse advocaat, als algemeen juridisch adviseur van Nissan en leidde hij een team van 250 mensen. Hij werd gevraagd deel te nemen aan het onderzoek naar de zaken van de heer Ghosn.

Hij zegt nu geen idee te hebben of de voormalige voorzitter schuldig was aan de aanklachten die hij in Japan kreeg. Maar hij schetst wel een levendig beeld van disharmonie en disfunctie binnen Nissan zelf.

image sourceGetty Imagesimage captionNissan’s hoofdkwartier: Ravinder Passi zegt dat zijn klokkenluiden aanzienlijke persoonlijke kosten met zich meebrachtCarlos Ghosn: De ondergang van de god van auto’s Ghosn: De beslissing om te vluchten was de moeilijkste van mijn levenEx-Nissan-baas Ghosn: Hoe ik uit Japan ontsnapte in een doosVier grafieken op de Carlos Ghosn-schandaal

Hij beweert dat zijn eigen pogingen om de klok te luiden over wat hij zag als bredere wandaden binnen het bedrijf, ernstige persoonlijke gevolgen hadden, wat leidde tot zijn degradatie en uiteindelijk ontslag bij Nissan, evenals een inval in zijn huis door Japanse aanklagers en het einde van een verblijf van acht jaar in het land.

In november 2018 trokken senior executives bij Nissan een val. Ze lokten hun jetset-voorzitter en zijn naaste medewerker Greg Kelly naar Tokio voor een dringende vergadering op hoog niveau.

Toen de heer Ghosn echter op de luchthaven Haneda in Tokio aankwam, werd hij al snel gearresteerd. Hij werd beschuldigd van financiële misdrijven, waaronder het niet melden van zijn werkelijke inkomsten. De aanklagers handelden op basis van informatie die door Nissan zelf werd verstrekt, grotendeels verzameld door de stafchef van de heer Ghosn, Hari Nada.

De heer Ghosn beweerde vervolgens dat hij het slachtoffer was van een complot dat was georkestreerd door de heer Nada en de chief executive Hiroto Saikawa, samen met hoge regeringsfunctionarissen.

image sourceGetty Imagesimage captionDe heer Ghosn beweerde dat zijn arrestatie een fusie tussen Nissan en partner Renault zou doen ontsporen

Het werd uitgevoerd, zei hij, om een ​​geplande fusie tussen Nissan en zijn Franse partnerbedrijf Renault te laten ontsporen, waarvan ze vreesden dat het Franse aandeelhouders te veel invloed zou geven op de Japanse autofabrikant.

Dat is een aanklacht die Nissan en de heer Saikawa, die het bedrijf inmiddels heeft verlaten, herhaaldelijk hebben ontkend.

Ravinder Passi was een van de weinige mensen binnen Nissan die van tevoren op de hoogte waren van de geplande arrestaties. Maar zelfs in dit vroege stadium, zegt hij, had hij diepe twijfels over het proces.

“Ik werd naar het kantoor van Hari Nada geroepen… en kreeg te horen dat er een dramatische arrestatie zou plaatsvinden. Geregeld voor maximale publiciteit”, legt hij uit.

“Als je tegen iemand liegt, om ze terug in een bepaald rechtsgebied te krijgen, zodat je ze op een zeer openbare manier kunt laten arresteren, zegt dat veel over wat er aan de hand is.”

image sourceGetty Imagesimage captionCarlos Ghosn wachtte op zijn proces in Japan toen hij op de vlucht sloeg voor huisarrest in Tokio

Stafchef Hari Nada, zegt hij, had al een pleidooiovereenkomst gesloten met de aanklagers, door hen informatie te verstrekken die ze tegen Ghosn konden gebruiken, in ruil voor immuniteit over zijn eigen betrokkenheid.

De deal was nodig omdat de heer Nada zelf betrokken was geweest bij het opstellen van de financiële regelingen waarvan de aanklagers beweerden dat ze onwettig waren en die de reden waren voor de arrestatie van de heer Ghosn.

Voor de heer Passi was dit een serieus probleem: “De alarmbellen gingen meteen rinkelen. Iedereen die betrokken is bij de onderliggende activiteit wordt geacht te worden uitgesloten van het onderzoek – niet de leiding te geven.”

Naarmate het verhaal vorderde, begonnen er meer ongewone dingen te gebeuren. Er waren uitgebreide lekken naar de media, die volgens hem “Ghosn in een bepaald licht wierpen en in het voordeel van Nissan waren”. Deze informatie, zo beweert hij, kwam rechtstreeks van het kantoor van de CEO, waar de heer Nada de leiding over had – en een deel ervan was “zeer vertrouwelijk”.

Andere zorgen kwamen naar voren uit het onderzoek zelf – waarbij niet alleen de heer Nada, maar ook de CEO zelf in ernstige belangenverstrengeling verkeerde. Deze omvatten het feit dat de heer Saikawa zelf documenten had ondertekend met betrekking tot de betalingsregelingen die later als onwettig werden beschouwd, iets wat de heer Saikawa later in de rechtbank toegaf.

image sourceRavinder Passiimage captionRavinder Passi, zijn vrouw Sonia en hun vier kinderen kregen het bevel om binnen enkele dagen Japan te verlaten

Toen hij deze problemen aan het licht bracht, maakte Ravinder Passi zich zorgen over zijn eigen veiligheid. Na getuige te zijn geweest van de manier waarop naar zijn mening twee buitenlandse bestuurders naar Japan waren gelokt, in het openbaar waren gearresteerd en opgesloten, maakte hij zich zorgen over de behandeling die hij zelf zou krijgen als hij zich uitsprak.

Desalniettemin, nu hij niet in staat is “het onverdedigbare te verdedigen”, zegt de heer Passi dat hij eerst naar het hoofd van de auditcommissie van Nissan heeft geschreven en vervolgens contact heeft opgenomen met de onafhankelijke bestuurders van het bedrijf.

Er werd geen actie ondernomen en in plaats daarvan volgde een periode van wat de heer Passi omschrijft als “gaslighting” door het bedrijf. Hij werd verwijderd uit het Ghosn-onderzoek en ontheven van de meeste van zijn taken.

Ruzie en bloedvergieten in de bestuurskamer van Nissan eindigden niet met de arrestatie van Carlos Ghosn. Verschillende buitenlandse leidinggevenden vertrokken abrupt, waaronder chief performance officer Jose Munoz, een belangrijke bondgenoot van Ghosn. In september 2019 werd CEO Hiroto Saikawa zelf afgezet – nadat hij had toegegeven dat hij onterecht te veel had betaald.

Maar de veranderingen aan de top hebben de druk op de toekomstige klokkenluider niet verminderd. In mei 2020 kreeg Ravinder Passi van Nissan het bevel om binnen enkele dagen Japan te verlaten. En toen hij zich opmaakte om te vertrekken, werd er een inval in zijn huis uitgevoerd door Nissan-personeel en rechtbankfunctionarissen, terwijl de politie erbij stond.

media-onderschriftNissan-personeel en rechtbankfunctionarissen doen een inval in het huis van Ravinder Passi

De inval, uitgevoerd in het bijzijn van zijn vrouw Sonia en hun vier jonge meisjes, was om een ​​laptop en een telefoon van het bedrijf terug te halen. De computer, zegt hij, bevatte bewijs van “ongepast en flagrant” gedrag door Nissan-managers.

Ravinder Passi is niet langer in dienst van Nissan. Hij werd vorig jaar uit zijn hoge post in Japan verwijderd en naar het VK gestuurd. Nadat hij eerder een team van 250 mensen had geleid, werkte hij samen met slechts twee anderen. Hij werd niet lang daarna ontslagen – en heeft sindsdien Nissan voor een arbeidsrechtbank gedaagd wegens onterecht ontslag.

Nissan, dat nog steeds in dienst is van Hari Nada, weigerde een lijst met vragen van de BBC over de aantijgingen van de heer Passi te beantwoorden, omdat het geen commentaar geeft op lopende rechtszaken.

Het bedrijf heeft echter benadrukt dat het interne onderzoek naar Carlos Ghosn “robuust en grondig” was. Het zegt dat er “substantieel en overtuigend” bewijs is gevonden dat aantoont dat de heer Ghosn “opzettelijk ernstig wangedrag heeft begaan en aanzienlijke schendingen van de bedrijfsethiek”.

image sourceiStockimage captionNissan CEO Hiroto Saikawa werd in 2019 afgezet – nadat hij had toegegeven dat hij onterecht te veel had betaald

De autofabrikant heeft er ook op gewezen dat hij “zijn bestuursstructuur heeft versterkt door deze onafhankelijker en transparanter te maken”, en ook zijn interne auditprocedures heeft versterkt.

Terugkijkend omschrijft Ravinder Passi zijn ervaringen bij Nissan als “een beetje surrealistisch”. En hij zegt dat hij de hele affaire nog steeds raadselachtig vindt.

Hij wijst er immers op dat bedrijven regelmatig senior executives van de hand doen. Maar zelden gebeurt dat op de “gekunstelde, theatrale” manier waarop het bedrijf zijn eenmalige superster in de directiekamer, Carlos Ghosn, van de hand heeft gedaan.

.