Covid: regering waarschuwt Covid-testbedrijven voor misleidende prijzen

Covid: regering waarschuwt Covid-testbedrijven voor misleidende prijzen

Door Mary-Ann Russon
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeeldingsbronGetty Images

Meer dan 80 particuliere aanbieders van Covid-reistests die op de website van de regering staan ​​vermeld, zullen twee waarschuwingen krijgen over misleidende prijzen, heeft minister van Volksgezondheid Sajid Javid aangekondigd.

Maandag worden nog eens 57 bedrijven van de website verwijderd, omdat ze ofwel niet meer bestaan ​​of de relevante tests niet daadwerkelijk leveren.

De gezondheidssecretaris zei dat de stap was om “cowboygedrag” aan te pakken.

De overheid gaat ook steekproeven invoeren bij de testaanbieders.

Welke landen staan ​​op de groene lijst? Woede om overvolle Covid-testbakken Tui om Covid-tests voor klanten te subsidiëren

De Britse regering heeft het een voorwaarde gesteld voor internationaal reizen naar Engeland dat tests voorafgaand aan de reis en bij aankomst in het VK verplicht zijn.

Het aantal tests dat nodig is, is afhankelijk van uw aankomst uit een groen of oranje land of uw vaccinatiestatus. Aankomsten uit rode landen moeten nog steeds gebruik maken van quarantainehotelfaciliteiten.

De overheidswebsite heeft een lijst met particuliere bedrijven die dergelijke tests aanbieden – maar een recente beoordeling door het ministerie van Volksgezondheid wees uit dat de weergegeven prijzen op de Gov.UK-site lager waren dan het werkelijke bedrag dat ze kosten.

Enkele van de meest voorkomende klachten van reizigers vermelden ook tests die op de lijst van providers van de overheid staan ​​en die niet bestaan ​​voor de geadverteerde prijs, terwijl andere een slechte service beweren.

De heer Javid zei: “Het is absoluut onaanvaardbaar voor een particulier testbedrijf om te profiteren van vakantiegangers en de actie van vandaag beknot dit cowboygedrag.

“57 bedrijven zullen van de lijst van de Britse regering worden verwijderd en nog eens 82 krijgen een waarschuwing met twee waarschuwingen – als ze ooit nog eens reclame maken voor misleidende prijzen, gaan ze ervandoor.”

Hij voegde eraan toe dat de ingevoerde steekproeven ervoor moesten zorgen dat alle particuliere aanbieders “de regels volgen” en voldoen aan de “hoge transparantienormen van de regering”.

‘We hebben niemand ontmoet die een test van £ 20 heeft gehad’

Maar consumentengroep Welke? zei dat het de regering zes maanden geleden had gewaarschuwd voor de problemen met particuliere aanbieders van reistests.

“Het is goed nieuws dat de regering eindelijk de verantwoordelijkheid neemt voor haar lijst met testaanbieders en een audit uitvoert, maar het is zes maanden te laat”, vertelde Rory Boland, reisredacteur bij consumentenvereniging Which?, aan de BBC.

bijschrift afbeelding Meerdere advertenties voor privé Covid-reistests zijn nu te zien in het openbaar vervoer in het VK

“Er hadden geen providers op de Gov.UK-website mogen staan ​​die niet bestaan. We vonden dit in ons eerste onderzoek in april, toen providers ons vertelden dat het systeem zou instorten als er grotere aantallen mensen zouden reizen.”

Hij voegde eraan toe dat Welke? had herhaaldelijk enkele Covid-testaanbieders aan de overheid gemeld: “In ons tweede onderzoek hebben we gekeken naar de 10 goedkoopste providers en we ontdekten dat geen van de tests die onder de £ 80 worden vermeld, daadwerkelijk haalbaar waren voor minder dan dat.

“We hebben de namen bij de regering ingediend en in juni hebben ze drie van die tien namen verwijderd.”

Hoewel de overheid de providers die ze van de Gov.UK-website wil verwijderen, of de bedrijven die waarschuwingen zullen ontvangen, niet heeft genoemd, Welke? zegt dat het zeker is dat de testaanbieders die Covid-tests aanbieden die beginnen vanaf £ 20, worden getarget.

De heer Boland zei: “Je kunt de tests van £ 20 niet krijgen. We hebben niemand ontmoet die een test van £ 20 heeft gehad. Over het algemeen is de prijs die je betaalt, aan de goedkopere kant, £ 40- £ 50.

“Veel van deze bedrijven die tests van £ 20 aanbieden, vereisen dat je op een specifieke dag naar ergens in Engeland rijdt, zoals in Middlesbrough. Als je de test online probeert te boeken, is de boekingskalender bijna altijd vol.”

In april vertelde transportsecretaris Grant Shapps parlementsleden dat sommige reistests waren gedaald tot minder dan £ 45, waarbij hij zei dat hij “erg bezorgd” was om de kosten van de tests voor consumenten te verlagen.

Vorige week beschuldigde de voormalige voorzitter van de Competition and Markets Authority, Lord Tyrie, het bedrijf ervan niet genoeg te doen om consumenten te beschermen, en zei dat PCR-tests voor reizen een “voorspelbare Covid-oplichting” waren geworden.

Als reactie hierop vertelde de regelgever van het bedrijfsleven en de concurrentie de BBC dat het overheidsfunctionarissen waarschuwde dat consumenten in april en mei risico’s zouden kunnen lopen door de snelgroeiende reistestindustrie.

.