Covid-19: Amber watch-list reisidee geschrapt

Covid-19: Amber watch-list reisidee geschrapt

Door Joseph Lee
BBC nieuws

Gepubliceerd4 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeeldingsbronGetty Images

Een voorstel om een ​​”oranje watch-list” op te stellen van landen die het risico lopen op rood te gaan in het reisverkeerslichtsysteem is verlaten, heeft een regeringsbron aan de BBC verteld.

Het komt nadat premier Boris Johnson zei dat hij een “eenvoudige” en “evenwichtige benadering” van pandemisch reizen wilde.

Overheidsbronnen zeiden dat er nu geen nieuwe categorieën zouden worden toegevoegd.

Tory-parlementsleden en cijfers uit de reisindustrie waarschuwden eerder dat een complex systeem mensen zou kunnen afschrikken om te reizen.

De regering had het idee overwogen van een nieuw niveau in het stoplichtsysteem van de regering voor reizen naar het buitenland, vooruitlopend op de volgende herziening deze week.

Het zou mensen hebben gewaarschuwd wanneer een bestemming het risico liep van een plotselinge verschuiving van oranje naar rood – wat betekent dat reizen voor iedereen zou worden verboden, behalve voor Britse onderdanen en inwoners, die bij hun terugkeer in een hotel in quarantaine zouden moeten.

PM verdedigt benadering van internationaal reizenUw reisgids voor zomervakanties in de Middellandse ZeeDe eerste mensen komen aan in het VK nadat de reisregels zijn versoepeld

Toen de oppositie tegen het voorstel groeide, zei de heer Johnson dat hij wilde voorkomen dat nieuwe coronavirusvarianten het VK binnenkomen, hoewel hij de wens om naar het buitenland te gaan erkende.

“We moeten ook erkennen dat mensen heel graag op zomervakantie willen, we moeten de reisindustrie weer in beweging krijgen, we moeten onze stadscentra weer open krijgen en daarom willen we een aanpak die net zo eenvoudig is als we kan het mogelijk maken”, zei hij.

media caption”We moeten stoppen met het importeren van varianten uit het buitenland”

De premier zei dat de Britse economie en samenleving ongeveer “de meest open in Europa” waren, maar hij zei dat voorzichtigheid nog steeds geboden was.

De reisbranche reageerde opgelucht op het nieuws dat de watchlist niet door zou gaan.

Tim Alderslade, chief executive van de luchtvaartmaatschappij Airlines UK, zei: “Dit is een overwinning voor het gezond verstand. De premier slaat de spijker op de kop – mensen willen een duidelijk en consistent reissysteem dat ze kunnen begrijpen en dat is werkbaar.”

Hij drong er bij de regering op aan verder te gaan en meer landen op de groene lijst op te nemen, waardoor ze worden vrijgesteld van quarantainevereisten.

Labour zei dat het schrappen van het watchlist-idee aantoonde dat de Tories “in totale chaos” waren over hun pandemische grenzenbeleid.

Wat zijn de regels van het verkeerslichtsysteem?Groen land: Bij terugkeer uit een land op de groene lijst moet u voor vertrek een Covid-19-test doen en een bewijs van een negatief resultaat hebben. Je moet ook een test boeken voor dag twee na je terugkeerAmber land: Drie dagen voor terugkomst is een Covid-test nodig en twee dagen na aankomst een PCR-test. Mensen die niet volledig zijn gevaccineerd in de goedgekeurde landen, moeten zichzelf gedurende 10 dagen isoleren, hoewel dit voor mensen in Engeland kan worden verkort door gebruik te maken van het Test to Release-schema – betalen voor een test op dag vijf Rode land: Ongeacht uw vaccinatiestatus moet u voor vertrek een test doen en bij aankomst 10 dagen in zelfisolatie in een door de overheid goedgekeurd quarantainehotel

Lees hier meer.

Jim McMahon, minister van schaduwvervoer, zei: “Niet alleen hebben ministers onze grenzen niet beschermd, waardoor de Delta-variant het VK met zo’n kracht kon bereiken, maar keer op keer hebben ze geweigerd eerlijk te zijn tegen het publiek en de industrie.”

Hij beschuldigde de regering ervan mensen geen duidelijke informatie te geven over wat er in elk land met infecties gebeurde en vertrouwen op te bouwen over reizen.

Eerder had het idee ook weerstand ondervonden van de conservatieve banken, waarbij Huw Merriman, voorzitter van de Commons Transport Committee, de BBC vertelde dat een oranje watch-list een “enorme rode vlag” zou zijn die ervoor zou zorgen dat reisboekingen instortten.

Anderen zeiden dat steeds complexere reisregels het VK een concurrentienadeel zouden geven in vergelijking met andere landen die meer open stonden voor internationaal reizen.

De heer Merriman verwelkomde later het schrappen van de amberkleurige wachtlijst en zei: “Om vertrouwen en stabiliteit te bieden, moet het verkeerslichtsysteem rood, oranje en groen zijn, en niets daartussenin.”

De regering heeft al een groene wachtlijst, waarop meer dan de helft van de landen op de groene lijst staat en signaleert dat ze het risico lopen om naar oranje te verhuizen.

Donderdag is de volgende update van het reislijstsysteem.

ZIJN DE PARALYMPICS ONEERLIJK?: Panorama onderzoekt beschuldigingen dat het classificatiesysteem gemakkelijk gemanipuleerd en gebrekkig is TIKTOK QUEEN AT 16: Hoe is het om op zo’n jonge leeftijd een internetsensatie te zijn? .