Coronavirus: minister van transport verdedigt wijzigingen in reisregels

Coronavirus: transportsecretaris verdedigt wijzigingen in reisregelsGepubliceerd3 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeeldingsbronGetty Images

De transportsecretaris heeft veranderingen in het Engelse verkeerslichtsysteem verdedigd – aangezien tot 6.000 toeristen in Mexico geconfronteerd worden met een wedloop terug naar het VK voordat nieuwe quarantaineregels van kracht worden.

Grant Shapps zei dat de beperkingen nu elke drie weken worden herzien, zodat mensen kunnen reizen “zonder over hun schouders te kijken”.

Duizenden Britten zijn in Mexico, dat op de rode lijst komt.

Eén luchtvaartmaatschappij heeft ‘de nacht doorgewerkt’ om meer stoelen uit het land toe te voegen.

De wijzigingen worden van kracht voor passagiers die zondag vanaf 04:00 uur BST terugkeren naar Engeland, Schotland en Noord-Ierland.

Welke landen staan ​​nu op de groene lijst? Uw reisgids voor zomervakanties aan de Middellandse ZeeWaarom stond Frankrijk op de oranje-plus-lijst? VS is van plan om Covid-vaccin voor buitenlandse reizigers te eisen

De laatste wijdverbreide wijzigingen in de reisregels van Covid zorgen er ook voor dat volledig gevaccineerde passagiers die uit Frankrijk aankomen niet langer in quarantaine hoeven en dat Spanje op de oranje lijst blijft staan.

Maar het ministerie van Transport heeft nu gezegd dat “aankomsten uit Spanje en al zijn eilanden wordt geadviseerd om waar mogelijk een PCR-test te gebruiken als pre-departure-test” in plaats van de goedkopere laterale flow-tests.

India, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten gaan van rood naar oranje, terwijl Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen tot de zeven landen behoren die aan de groene lijst worden toegevoegd.

Mexico, Georgië, La Reunion en Mayotte worden nu echter beschouwd als de bestemmingen met het hoogste risico en komen op de rode lijst.

Vakantiegangers moeten op zondag voor de deadline van zondag uit deze landen terugkeren, anders moeten ze 10 dagen in quarantaine in een door de overheid goedgekeurd hotel.

‘Vereenvoudigd systeem’

Op donderdag probeerde de heer Shapps de Britse vakantiegangers gerust te stellen dat het verkeerslichtsysteem nu elke drie weken zou worden herzien – vergeleken met een keer per week afgelopen zomer en meer recente ad-hocwijzigingen – vanwege het aantal mensen in het VK en in het buitenland dat zijn volledig ingeënt tegen Covid-19.

Hij vertelde BBC Radio 4’s Today-programma: “Ik hoop dat mensen in staat zullen zijn om weg te gaan onder dit vereenvoudigde systeem, te genieten van hun pauzes en niet de hele tijd over hun schouders te kijken.”

De heer Shapps zei dat er momenteel tussen de 5.000 en 6.000 Britse vakantiegangers in Mexico zijn en “regelingen zouden treffen om naar huis te komen”.

Vanaf 12 augustus zullen de kosten van hotelquarantaine stijgen, waarbij de prijs voor alleenstaande volwassen reizigers stijgt van £ 1.750 naar £ 2.285 en een tweede volwassene £ 1.430 betaalt.

De regering heeft gezegd dat dit beter aansluit bij de kosten die ermee gemoeid zijn, inclusief transport, beveiliging en PCR-tests.

Kinderen van 5-12 jaar kosten nog steeds £ 325; het is gratis voor kinderen onder de vijf jaar.

British Airways zei dat haar teams “de hele nacht hadden gewerkt om zoveel mogelijk extra stoelen uit Mexico te regelen om de Britten naar huis te helpen”.

Het voegde eraan toe dat klanten hun vluchten vanuit Mexico “zonder extra kosten” voor de deadline konden omboeken, en dat British Airways Holidays “elke klant met een boeking naar Mexico in de komende vier weken automatisch zou terugbetalen”.

‘We hebben £ 8.000 betaald voor een dagtocht naar Mexico’ afbeeldingsbron Robin Silverthorne

Robin en Viv Silverthorne, uit Worthing in Sussex, vlogen gisteren naar Cancun, Mexico, toen ze in de lucht hoorden dat het land op de rode lijst werd geplaatst.

Robin zegt dat het paar uren aan de telefoon heeft doorgebracht met proberen om “zonder succes” met hun luchtvaartmaatschappij te praten voordat ze de beslissing namen om na slechts een dag naar huis te komen om te voorkomen dat ze voor een quarantainehotel moesten betalen.

Hij vertelde de BBC: “Wij zijn het niet alleen, er zat een vliegtuig vol vakantiegangers in dezelfde boot, sommigen met kinderen die nu duizenden zullen moeten betalen om bij terugkeer in quarantaine te gaan.

“We hebben nog maar net een retourvlucht via Miami voor morgen geregeld. We hebben in wezen in totaal £ 8.000 betaald voor een dagtrip naar Mexico.”

Hij zegt dat het paar hun onderzoek had gedaan en gewoon een “leuke vakantie” wilde, maar dat de laatste wijzigingen in de regels Viv in tranen hadden achtergelaten.

Gevraagd naar het advies over PCR-tests voor aankomsten uit Spanje, benadrukte de heer Shapps dat de regering “de regels niet veranderde”, zoals in het geval van Spanje, “vrijwel iedereen neemt een PCR” om te voldoen aan de prestatienormen van de regering voor de pre-departure test .

Maar in een reeks tweets bekritiseerde het conservatieve parlementslid Huw Merriman, voorzitter van de Commons Transport Select Committee, “dure” PCR-tests voor reizen als een “onnodige oplichterij” en een “barrière voor betaalbaar reizen”.

De schaduwtransportsecretaris van Labour, Jim McMahon, bekritiseerde de regering voor haar “flip-flop over Frankrijk” en herhaalde de oproep aan de regering om de gegevens te publiceren op basis waarvan de beslissingen op de reislijsten worden genomen.

Hij vertelde het BBC News Channel: “De route hier doorheen geeft het publiek het vertrouwen dat het veilig is om te reizen, en dat is afhankelijk van transparantie, het vereist dat de gegevens worden gepubliceerd, de criteria worden gepubliceerd en een zeer duidelijke reisrichting beoordeling wordt gemaakt voor elk land.”

In één oogopslag: de laatste wijzigingen

Van amber naar groen gaan: Oostenrijk, Duitsland, Slovenië, Slowakije, Letland, Roemenië en Noorwegen

Van rood naar oranje: India, Bahrein, Qatar en de VAE

Van oranje naar rood gaan: Georgië, Mexico, La Réunion en Mayotte

Overstappen van amber-plus naar amber: Frankrijk

Als u de afgelopen 10 dagen in een land op de rode lijst bent geweest, kunt u het VK alleen binnenkomen als u de Britse of Ierse onderdaan of ingezetene van het VK bent en moet u bij uw terugkeer in een quarantainehotel verblijven.

Het totaal aantal landen of gebieden op de groene lijst – waaruit alle reizigers kunnen terugkeren zonder in quarantaine te hoeven gaan – stijgt van 29 naar 36 als de wijzigingen van kracht worden.

Maar landen hebben hun eigen regels over het toestaan ​​van bezoekers – dus op de groene lijst van het VK staan ​​is geen garantie dat reizigers kunnen bezoeken.

De Britse regering stelt de rode, oranje en groene lijsten voor Engeland vast, terwijl de andere landen hun eigen lijsten beheren. Schotland en Noord-Ierland hebben bevestigd dat ze dezelfde wijzigingen zullen doorvoeren als Engeland.

Maar de regering van Wales bekritiseerde het “ad-hockarakter” van de reisbeslissingen van de Britse regering. Het zei dat het zal overwegen of het de laatste wijzigingen zal volgen, en voegde eraan toe: “We blijven alle reizen naar het buitenland, behalve essentiële, afraden vanwege het aanhoudende risico op infectie.”

‘KING GARY’ IS TERUG!: De beproevingen en beproevingen van het regeren over een voorstedelijk koninkrijk “BILLIE EILISH IS AAN DE TOP VAN HAAR GAME”: een exclusief interview met het wereldwijde muziekfenomeen

Graeme Buck, van de reisorganisatie Abta, vertelde de BBC News Channel dat het goed nieuws was dat Frankrijk op de oranje lijst was geplaatst en dat hun status niet was gewijzigd voor Griekenland en Spanje.

Maar hij zei dat het aantal landen dat op de groene lijst kwam in een “slakkentempo” gebeurde en dat de zeven die waren toegevoegd geen traditionele vakantiebestemmingen waren.

James Martin, beleidsdirecteur bij de Britse Kamers van Koophandel, drong er bij de regering op aan om het verkeerslichtsysteem “fundamenteel te vereenvoudigen” om bedrijven “vertrouwen en duidelijkheid” te geven.

Hij riep de regering ook op om “de inspanningen op te voeren om de kosten van tests te verlagen”, aangezien de kosten een “aanzienlijke belemmering bleven voor zowel zakenreizigers als vakantiegangers”.

Sean Doyle, de baas van British Airways, zei verheugd te zijn over het nieuws, maar drong er bij de regering op aan verder te gaan. lijst aanzienlijk breder dan onze Europese collega’s”.

Ben je in Mexico? Ben je van plan om voor zondag terug te keren om hotelquarantaine te vermijden?

Of kom je terug uit Spanje met een PCR-test?

E-mail hebuwzeg@bbc.co.uk.

Vermeld a.u.b. een contactnummer als u met een BBC-journalist wilt spreken. U kunt ook op de volgende manieren contact opnemen:

WhatsAppen: +44 7756 165803Tweet: @BBC_HaveYourSayUpload foto’s of videoLees onze algemene voorwaarden en privacybeleid

Als u deze pagina aan het lezen bent en het formulier niet kunt zien, moet u de mobiele versie van de BBC-website bezoeken om uw vraag of opmerking in te dienen of u kunt ons een e-mail sturen op HaveYourSay@bbc.co.uk. Vermeld bij elke inzending uw naam, leeftijd en locatie.

.