CEO Secrets: ‘Ik verdiende geld, maar had geen geld’

CEO Secrets: ‘Ik verdiende geld, maar had geen geld’Gepubliceerd10 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenmediabijschrift Scott zegt dat het oplossen van cashflowproblemen een prioriteit moet zijn voor nieuwe bedrijven

“Ik verdiende geld, maar ik had geen geld”, zegt Scott Davies, de oprichter van Hilltop Honey. “En ik wist echt niet waar dat geld vandaan kwam. Pas nadat ik dat probleem had opgelost, kon het bedrijf uitbreiden.”

Scott begon Hilltop in 2011 op het land in de buurt van Newtown in Midden-Wales. Hij heeft nu een bedrijf opgebouwd met een jaaromzet van £16 miljoen, die honing verkoopt via winkels en supermarkten in het Verenigd Koninkrijk.

Een deel ervan komt uit Hilltops eigen bijenkorven; de rest koopt hij in. Het bedrijf verdubbelt elk jaar in omvang en is onlangs door de Fast Track Index van de Sunday Times gerangschikt als het 26e snelst groeiende bedrijf in het VK.

Maar in de beginjaren werd Hilltop gehinderd door constante cashflowproblemen.

“Na ongeveer drie jaar had ik het echt moeilijk”, zegt Scott. “Ik dacht: hoe verdien ik dit geld en heb ik geen geld?

“Ik had in een kolenhandelaar gewerkt voordat ik mijn bedrijf startte. Ik had geen echte mentor, geen enkel begrip van zaken. Ik kende alleen het concept dat ik dingen moest verkopen voor meer dan ik ze kon maken.”

image sourceHilltopimage captionAls nieuw bedrijf waren de leveranciers van Scott niet bereid een maand te wachten voordat hij ze betaalde

“Maar terwijl ik veel winst en verlies maakte, merkte ik dat ik altijd leek te schreeuwen om geld op korte termijn.”

Scott nam een ​​kijkje op hoe contant geld in en uit zijn bedrijf ging. Het probleem was dat hij leveranciers veel eerder moest betalen dan dat hij geld van zijn klanten binnenhaalde.

“Als nieuw bedrijf zouden leveranciers me geen goede voorwaarden geven”, zegt hij. “Ik had helemaal geen geschiedenis, dus alles was vooraf contant. Ik ging toen naar klanten en ze zeiden: ‘we zullen het kopen, maar we gaan je niet betalen voor 60 dagen.’

“Dus iemand bestelt 5.000 potten honing en je moet voorraden kopen, maar het geld blijft 60 dagen bij de koper staan. Dan plaatst iemand anders een grote bestelling en daar moet je ook benodigdheden voor kopen, terwijl je wachten nog steeds op het geld.

“Ik merkte dat deze vertraging om dat geld van die eerste bestelling te krijgen heel, heel moeilijk was geworden.”

image sourceHilltopimage captionHilltop verkoopt zijn honing in het VK en heeft nu een jaarlijkse omzet van £ 16 miljoen

Scott begon opnieuw te onderhandelen over zijn betalingsvoorwaarden en vroeg leveranciers om meer tijd om te betalen.

“Het gaat er niet om leveranciers neer te halen”, zegt hij. “Het gaat erom vertrouwen met hen op te bouwen. Het is die eerste stap van vertrouwen. Het is als: ‘Ik betaal je over een week terug’. Dat is een extra week als je geld in handen hebt. Dat begrepen ze.

“En toen je meer met ze werkte, hadden ze opeens zoiets van: ‘Scott gaat me betalen omdat hij me de afgelopen twee jaar heeft betaald.’ Daarna kun je je betalingstermijn verlengen tot 30 of 60 dagen om een ​​veel gezondere cashflow te krijgen.”

Scott werkt veel en adviseert jonge ondernemers. Hij is het ermee eens dat ze bij de start van hun bedrijf weinig andere keus hebben dan korte betalingstermijnen van leveranciers en lange van klanten te accepteren. Maar het veranderen van die handelsvoorwaarden zou hun belangrijkste prioriteit moeten zijn naarmate het bedrijf groeit, zegt hij.

“Het is een kwestie van voor het bedrijf zorgen, in plaats van alleen maar meer en meer schulden op te bouwen of aandelen in het bedrijf aan investeerders te verkopen. Ik kwam in de eerste jaren in de verleiding om beide dingen te doen, maar ik keek naar mijn cashflow en mijn voorwaarden van handel in plaats daarvan, en hier ben ik met een redelijk winstgevende onderneming, waarvan ik 100% eigenaar ben – en geen schulden.”

.