Brits ondernemersvertrouwen springt naar meer dan vier jaar hoog, blijkt uit onderzoek

Brits ondernemersvertrouwen springt naar meer dan vier jaar hoog, bevindingen uit enquêteGepubliceerd16 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Images

Het Britse ondernemersvertrouwen bereikte volgens een enquête hoogtepunten die sinds april 2017 niet meer zijn gezien in de hoop dat de economie sterk herstelt tot pre-pandemische niveaus.

Werkgevers in het noordwesten en oosten van Engeland registreerden de grootste sprong in vertrouwen, zo blijkt uit de nieuwste Lloyds Bank Business Barometer.

Er was voorzichtigheid bij bedrijven over inflatie en personeelstekorten.

Maar bedrijven in de industrie, de dienstverlening en de bouw waren allemaal optimistischer dat het herstel zou doorzetten.

In het maandelijkse onderzoek onder 1200 bedrijven, uitgevoerd tussen 2 en 16 augustus, werd ook het ondernemersvertrouwen in Noord-Ierland positief, na een negatieve reactie in de peiling van juli.

Uit de barometer bleek dat het algemene ondernemersvertrouwen onder Britse bedrijven in augustus met zes punten steeg tot +36%, gedreven door verbeteringen in de handelsvooruitzichten van bedrijven en verwachtingen van een sterkere groei in het komende jaar.

Said Hann-Ju Ho, senior econoom bij Lloyds Bank Commercial Banking, zei: “Het ondernemersvertrouwen dat het hoogste niveau in meer dan vier jaar bereikt, vertelt een positief verhaal over het economische herstel van het land.

“Dit vertrouwen wordt gedreven door het aanhoudende succes van de uitrol van het vaccin, de opheffing van lockdown-beperkingen en aanpassingen aan de regels voor zelfisolatie.

“Personeelstekorten blijven een uitdaging, maar naarmate de economie terugkeert naar pre-pandemische niveaus, kunnen we optimistisch zijn dat het momentum voor het ondernemersvertrouwen en het economisch optimisme de komende maanden kan worden volgehouden.”

Regionale uitsplitsing

Het vertrouwen nam in augustus toe in negen van de 12 Britse regio’s en landen, met bijzonder sterke stijgingen in het noordwesten, een stijging van 26 punten tot 64%, en het oosten van Engeland, met een stijging van 14 punten tot 39%.

Kleinere stijgingen waren te zien in het noordoosten, een stijging van 6 punten tot 46% en in Londen, een stijging van 4 punten tot 41%. Voor het noordwesten, oosten van Engeland en het noordoosten was het vertrouwen het hoogst sinds de steekproef in 2018 werd uitgebreid.

Het herstel in het VK vertraagt ​​door personeelstekorten die bedrijven teisteren De kredietverlening door de overheid krimpt in juliVacatures in het VK op recordhoogte nu de lonen stijgen

Ook voor Schotland (34%), het zuidoosten (32%), het zuidwesten (37%) en Wales (19%). In Noord-Ierland steeg het vertrouwen aanzienlijk tot 18% (van 6% in juli), maar het blijft de regio van het VK met het laagste vertrouwensniveau.

In de overige drie regio’s daalde het vertrouwen licht, met de West Midlands met 27%, Yorkshire en de Humber met 26%, terwijl er een grotere daling van 10 punten was in de East Midlands tot 28%.

De verbeterde stemming weerspiegelt recente officiële statistieken. Eerder deze maand suggereerden banengegevens van het Office for National Statistics dat de arbeidsmarkt “krachtig blijft herstellen”.

De overheidsleningen zijn ook gedaald naarmate de verlofsteun afloopt en de belastinginkomsten stijgen.

Maar net als andere onderzoeksgegevens suggereerde de Lloyds-barometer dat de inflatie – die in het jaar tot juli een verrassende vertraging kende, tot 2% van 2,5% in juni – een punt van zorg blijft.

“Het is duidelijk dat er nog een zekere mate van onzekerheid bestaat over de inflatie en de impact van prijsdruk”, zegt Gareth Oakley, managing director business banking bij Lloyds. “De laatste paar maanden van het jaar zullen cruciaal zijn voor de toekomst van de Britse economische groei.”

.