Brazilië hoopt dat de wereld zijn favoriete drank zal proeven

Brazilië hoopt dat de wereld zal proeven van zijn favoriete drank

Door Luana Ferreira
Bedrijfsreporter, Brazilië

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty ImagesafbeeldingsonderschriftBraziliaanse geest cachaça wordt meestal gemengd met limoen, suiker en ijs om de cocktail caipirinha te maken

Er is geen andere drank die Brazilië meer vertegenwoordigt dan de cachaça van suikerriet.

Je bezoekt een bruisende bar met vrienden op een warme avond en geniet van koude glazen van de nationale cocktail van het land – caipirinha, een mengsel van cachaça, suiker en limoen, met heel veel ijs.

Of net zo populair – je drinkt cachaça puur, downing shots om je metgezellen te proosten.

Maar net als de natie als geheel heeft de geest een moeilijke pandemie gehad.

Nu bars en restaurants in heel Brazilië sinds afgelopen voorjaar voor lange tijd gesloten zijn en huishoudens niet mogen mixen, daalde de verkoop in 2020 met bijna een kwart.

Producenten en marktleiders hopen nu de overzeese bestellingen van cachaça te stimuleren om te compenseren. Maar zoals Luciano Sadi Andrade, marketingmanager bij distilleerders Companhia Müller de Bebidas, toegeeft: “Het is altijd een uitdaging geweest… om het concept van cachaça voor de buitenlandse markt uit te leggen.”

image sourceIbracimage captionHoewel goedkopere cachaça transparant is, krijgen de duurdere flessen donkerdere kleuren na rijping in houten vaten

Dus wat is cachaça precies? Uitgesproken als “ka-SHAS-sa”, wordt het gedistilleerd uit suikerrietsap. Dit, zegt Brazilië, maakt het anders dan rum, dat meestal wordt gemaakt van de melasse, of dikke stroop, die overblijft nadat suikerriet tot suiker is verwerkt.

Fans van cachaça zeggen dat het daardoor frisser en fruitiger smaakt dan rum.

Cachaça, dat alleen in Brazilië kan worden gemaakt, zou in 1516 voor het eerst in het land zijn gedistilleerd. Dit betekent dat het dateert van vóór de productie van zowel rum als tequila.

Het wordt ook beschouwd als ’s werelds derde meest geproduceerde gedistilleerde drank, na wodka en China’s baijiu.

Het land maakt zo’n 800 miljoen liter cachaça per jaar, volgens de handelsorganisatie Brazilian Institute of Cachaca (Ibrac). Toch is de dorst naar de geest in zijn uitgestrekte thuisland zo groot – minder dan 1% wordt geëxporteerd.

image sourceGetty Imagesimage captionBrazilië is ’s werelds grootste producent van suikerriet

Om de bekendheid in het buitenland te vergroten, heeft Ibrac eerder dit jaar de krachten gebundeld met het Braziliaanse handels- en investeringspromotiebureau om een ​​promotieactie van 24 maanden te lanceren.

Hun werk tot nu toe omvat een website – Taste Brasil – die informatie geeft over cachaça, hoe je een goede caipirinha maakt en details over andere cocktails die met de geest kunnen worden gemaakt. Producenten krijgen financiële hulp om internationale drankenbeurzen te bezoeken en buitenlandse partners te vinden.

Er moet veel werk worden verzet, aangezien de export van cachaça vorig jaar zelfs daalde, met 24% tot 5,75 miljoen liter, van 7,3 miljoen liter in 2019.

Ibrac-directeur Carlos Lima zegt dat het probleem eenvoudig was: de pandemie sloot bars en restaurants over de hele wereld. “Bijna 70% van de cachaça die in het buitenland wordt verkocht, wordt gebruikt als ingrediënt voor cocktails en wordt geconsumeerd in bars.”

De hoop is dat met een groter bewustzijn van de geest meer mensen over de hele wereld in de verleiding zullen komen om het thuis te drinken. De heer Lima benadrukt zijn “veelzijdigheid” als mixer.

Het familiebedrijf Weber Haus is een cachaça-producent die al exporteert – het doet dit al sinds 2004 en de flessen zijn nu te vinden in 25 landen, waarbij de VS de grootste overzeese consument is.

Baas Evandro Haus zegt dat de overzeese verkoop in 2020 met 10% is gedaald, maar dat ze sindsdien zijn verbeterd. “Het was een moeilijk jaar, maar het gaat nu de goede kant op. We hebben bijvoorbeeld orders gehad uit China, Frankrijk, Italië en Luxemburg.”

image source Jefferson Bernardesimage captionEvandro Haus zegt dat zijn Duitse immigranten voorouders voor het eerst begonnen met het maken van cachaça in 1848

Om de overzeese verkoop te stimuleren, voegt hij eraan toe dat Weber Haus “onze producten opnieuw heeft ontworpen, met een nieuwe lay-out en presentatie”.

Een andere producent die al exporteert is Cachaça da Quinta. Katia Alves Espirito Santo heeft de leiding sinds 2007. Ze werkte eerder voor de Verenigde Naties, maar haar vader haalde haar over om naar huis te komen en het familiebedrijf te runnen.

Het merk won in 2013 een internationale prijs voor sterke drank en begon van daaruit te verkopen in Taiwan, Japan, de VS en Frankrijk.

Het exporteert nu de helft van zijn flessen, maar is ook van plan zijn binnenlandse verkoop uit te breiden. Toen de pandemie de bars trof en sloot, zegt mevrouw Espirito Santo dat het bedrijf is overgestapt op de focus op supermarkt- en onlineverkoop.

afbeeldingsbron Katia Alves Espirito Santobeeldbijschrift Katia Alves Espirito Santo zegt dat cachaça een drank van “hoog niveau” of hoge kwaliteit is

De heer Lima zegt dat de wereldwijde push drinkers zal aanmoedigen om cachaça te gebruiken in een willekeurig aantal cocktails, en niet alleen caipirinha. De hoop is dat mensen het hele jaar door in toenemende mate de geest zullen drinken. “In andere landen zien mensen (momenteel) cachaça nog steeds als een zomerdrankje om caipirinha mee te bereiden.”

Maar terwijl cachaça-producenten en promotors duidelijk de lof van de drank zingen, wat denken overzeese experts op het gebied van gedistilleerde dranken over de kansen om een ​​internationale bestseller te worden?

New Economy is een nieuwe serie die onderzoekt hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

“De beschikbaarheid van cachaça in Europa en de VS is de afgelopen jaren toegenomen”, zegt Wes Burgin, de man achter de website The Fat Rum Pirate. “De binnenlandse markt is echter zo groot dat een groot deel van de premium, kleine batches, gerijpte cachaça Brazilië zelden verlaat.

“Het werkt altijd goed in klassieke cocktails zoals mojito’s en daiquiri’s. Cachaça [has] grasachtige, kruidige en funky smaken, vooral in ongerijpte of jonge cachaça, [and this] kan nog steeds een beetje te veel zijn voor het publiek in de VS en Europa.”

Mevrouw Espirito Santo voegt eraan toe dat de meer dan 1.000 Braziliaanse producenten moeten samenwerken om het wereldwijde bewustzijn te vergroten. “Cachaça is een gedistilleerde drank van hoog niveau. Het is traditie, kunst, kennis en technologie”, zegt ze.

.