Beyond Meat-baas steunt belasting op vleesconsumptie

Beyond Meat-baas steunt belasting op vleesconsumptie

Door Jonathan Josephs
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd15 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingafbeeldingsbronGetty Images

De oprichter van ’s werelds grootste plantaardige vleesbedrijf zegt dat een belasting op vlees mensen ertoe kan aanzetten hun consumptie van dierlijke producten te verminderen.

Beyond Meat-baas Ethan Brown vertelde de BBC dat hij voorstander is van een “varkensbelasting” op activiteiten die nadelige neveneffecten hebben voor de samenleving.

Belasting op vleesconsumptie zou opkomende markten kunnen helpen om in plaats daarvan te investeren in plantaardige eiwitten, benadrukte hij.

Maar critici beweren dat een dergelijke heffing de kosten van levensonderhoud zou verhogen.

De heer Brown denkt dat consumenten nu al de keuze beginnen te maken om minder vlees te eten.

Vleessector waarschuwt voor productiedruk Brexit Komt er een veganistische slager naar uw winkel? Aandelen veganistisch bedrijf stijgen met 163% op eerste dag

“Als je kijkt naar de klantgegevens die we hebben, dan doet 93% van de mensen die de Beyond-burger in hun winkelwagentje stoppen ook dierlijke eiwitten”, zei hij.

“Dat zegt dat we steeds meer doordringen in het breedste deel van de markt, namelijk mensen die dierlijke eiwitten consumeren, maar nogmaals, deze informatie horen over hun gezondheid of misschien horen ze over het klimaat, of misschien ongemakkelijk met de bio-industrie , besluiten ze hun consumptie van dierlijke producten te verminderen.”

Prijzen omlaag krijgen

De producten van Beyond Meat zijn gemaakt van ingrediënten als erwten en mungbonen, gekleurd met stoffen als bietensap en appelextract.

Kosten, smaak en textuur zijn volgens de heer Brown de drie elementen die zijn bedrijf moet regelen, aangezien plantaardig vlees veel duurder kan zijn dan dierlijk vlees. Maar hij denkt dat de prijzen na verloop van tijd zullen dalen.

image sourceNurPhotoimage captionPlantaardig vlees is vaak duurder, maar Beyond Meat-baas Ethan Brown zegt dat dit zal veranderen naarmate het bedrijf groter wordt en consumenten zich bewuster worden van alternatieven voor vlees

Hij verwijst naar de driejarige wereldwijde deal die Beyond Meat in februari ondertekende met McDonalds en Yum! Brands, het moederbedrijf van KFC, Pizza Hut en Taco Bell.

“Naarmate we groter worden, zullen we in staat zijn dierlijke eiwitten te onderprijzen – als je naar onze faciliteiten kijkt, en je kijkt naar de faciliteiten van bijvoorbeeld sommige van onze plantaardige of dierlijke concurrenten, toch, we zijn nog steeds een heel klein bedrijf [but] dat gaat veranderen.

“Een van de redenen waarom ik zo gefocust was op deze deals met McDonald’s en met Yum, is omdat ik geloof dat dit de weg is naar [bringing] kosten te verlagen en op te schalen en deze producten toegankelijk te kunnen maken voor elke consument die ze wil hebben.”

Dierlijke vleesprijzen stijgen

Een belasting op vleesconsumptie zou zeker gunstig zijn voor bedrijven als Beyond Meat, omdat het hun producten in vergelijking daarmee goedkoper zou maken, zegt Rebecca Scheuneman, aandelenanalist bij de Amerikaanse financiële dienstverlener Morningstar.

Hoeveel voordeel het zou opleveren “hangt af van hoe hoog de belasting zou zijn”, vertelde ze aan de BBC.

Tegelijkertijd toont het laatste onderzoek van Morningstar echter aan dat de wereldwijde vleesmarkt vorig jaar 1,4 miljard dollar waard was en groeit.

image sourceBeyond Meatimage captionBeyond Meat’s hamburgers gebruiken bietensap om ze een vergelijkbaar uiterlijk te geven met echt vlees

Mevrouw Scheuneman wijst erop dat de prijskloof van beide kanten al kleiner wordt: “De vleesprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen [as] verstoring door de pandemie veroorzaakte veel verstoring en vleesproductie die hogere prijzen veroorzaakte.

“En ik denk dat gezien de beperkte hulpbronnen van de aarde en een toenemende vraag naar vlees, naarmate opkomende markten rijker worden, het waarschijnlijk is dat de prijzen voor traditionele dierlijke eiwitten in de loop van de tijd zullen stijgen.”

Voor consumenten is prijsstelling een belangrijke factor. Uit een recent onderzoek van Citi Bank onder 3.000 Amerikaanse consumenten bleek dat 32% van de mensen door de kosten afschrikte van plantaardig vlees, omdat het te duur was.

Dit is een verbetering in vergelijking met het vorige onderzoek van Citi in augustus 2020, toen 38% van de respondenten zei dat ze plantaardig vlees te duur vonden – een weerspiegeling van het feit dat fabrikanten hebben geprobeerd de prijzen te verlagen.

De rivaal van Beyond Meat, Impossible Foods, verlaagde eerder dit jaar de prijzen met 20%.

Wendy Nicholson van Citi zei dat een van de redenen waarom consumenten niet terugkeren om regelmatig plantaardig vlees te kopen, de hogere prijs was, dus “dit lijkt een echt onderwerp voor de bedrijven om aan te pakken”.

Focus op klimaatverandering

Mevrouw Scheuneman zegt dat de vraag naar plantaardig vlees duidelijk groeit: “Het is echt het populairst bij jongere generaties en het zijn echt de jongere generaties die zich de meeste zorgen maken over ons milieu.”

Het adviesorgaan van de Britse regering over klimaatverandering zegt dat ministers mensen moeten aansporen om minder vlees te eten om het klimaat te beschermen.

Premier Boris Johnson heeft echter een belasting op vleesconsumptie uitgesloten als een manier om dit te doen. Een recente studie van de Universiteit van Bristol wees uit dat de kosten opwegen tegen de voordelen voor het klimaat.

media onderschriftWat is klimaatverandering?

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties is de vee-industrie verantwoordelijk voor ongeveer 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het verminderen daarvan zou helpen de klimaatverandering aan te pakken en de heer Brown zegt dat plantaardig vlees een belangrijke bijdrage kan leveren.

Hij citeert een onderzoek van de Universiteit van Michigan, waaruit volgens hem blijkt dat de Beyond-burger 99% minder water verbruikt dan een burger van dierlijke eiwitten, 90% minder missies in het productieproces afgeeft dan een burger met dierlijke eiwitten, 93% minder land gebruikt en ongeveer de helft van de energie.

De heer Brown denkt dat deze milieuvoordelen belangrijk zijn “vooral voor deze jongere generatie, degenen die vluchten beschamen en strijden voor het klimaat, omdat ze in deze omgeving zullen moeten leven”.

“Voor een paar dollar in het midden van je bord, kun je communiceren waar je over gaat, je hoeft niet meteen die Tesla of een ander elektrisch voertuig te kopen, je kunt beginnen door gewoon iets heel eenvoudigs te doen, wat het eiwit in het midden van je bord verandert, “voegde hij eraan toe.

Je kunt het volledige interview van Ethan Brown bekijken op “Over zaken praten met Aaron Heslehurst” op BBC World News om 0730 GMT en 1630 GMT op maandag, 1230 GMT op dinsdag en 0730 GMT op donderdag.

.