Beurzen zinken weg door ‘cocktail of concern’

Aandelenmarkten zinken op ‘cocktail of zorgen’Gepubliceerd26 minuten geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenimage sourceReutersimage captionShare traders op de beurs van Frankfurt

De aandelenmarkten en de olieprijzen zakten donderdag nadat de Amerikaanse Federal Reserve had gewaarschuwd dat ze binnenkort zou kunnen beginnen met het verminderen van haar steun aan de economie.

Een toename van het coronavirus in sommige landen, tekenen van Chinese economische zwakte en de overname van Afghanistan door de Taliban maakten ook investeerders bang.

Russ Mold, investeringsdirecteur van AJ Bell, noemde het “een cocktail van zorgen” op de financiële markten.

De belangrijkste aandelenmarkten van Europa zijn allemaal gezonken.

De FTSE 100 daalde meer dan 2% in de ochtendhandel, met vergelijkbare dalingen voor de Dax in Frankfurt en de pan-Europese Euro Stoxx 50.

Miner Anglo American zakte 10%, terwijl modebedrijf Burberry 6% daalde. De Hang Seng-index van Hong Kong was al 2,13% gedaald en Wall Street zal naar verwachting verder dalen als de markten daar later openen.

De olieprijsbenchmarks Brent en WTI daalden meer dan 3%.

‘Laatste strootje’

“Het lijkt erop dat de Fed de noodmodus sneller verlaat dan zijn concurrenten”, zegt Neil Wilson, hoofdmarktanalist voor Markets.com.

Details van de bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank in juli toonden aan dat de meeste beleidsmakers “van oordeel waren dat het gepast zou kunnen zijn om dit jaar te beginnen met het verminderen van het tempo van de activa-aankopen”, hoewel er enige verdeeldheid was over wanneer te beginnen en hoe snel de stimulans terug te draaien, De heer Wilson wees erop.

“De marktbewegingen van vandaag en de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve dienen als een wake-up herinnering voor hoeveel markten geconditioneerd zijn om te draaien op steun van de centrale bank”, zegt Hinesh Patel, portefeuillemanager bij Quilter Investors.

Hij waarschuwde dat er momenteel veel risico’s in de markt zijn.

“De positionering van de Fed is misschien wel de druppel die de markt brak, gezien de angst voor het groeipotentieel van China, de persistentie van de Delta-variant en de mogelijkheid van een wereldwijde groeipiek”, zei hij.

Het is een week geweest om de moed van investeerders te testen, met enkele gemengde resultaten van retailers, de onrust in Afghanistan en een schijnbaar verzwakkende Chinese economie, zei Richard Hunter, hoofd markten bij Interactive Investor.

Maar hij voegde een positieve noot toe: “Ondanks de muur van zorgen die beleggers moeten beklimmen, bevinden de belangrijkste indices zich nog steeds comfortabel in positief gebied voor het jaar, waarbij de FTSE 100 met 9% voor blijft en de FTSE 250 met 15% .”

.