Benzineprijzen op het hoogste niveau in acht jaar, zegt RAC

Benzineprijzen op het hoogste niveau in acht jaar, zegt RAC

Door Simon Read
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd29 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Images

Volgens de RAC hebben de benzineprijzen het hoogste punt in acht jaar bereikt na negen opeenvolgende maanden van stijgingen.

De groep zei dat de gemiddelde prijs van een liter benzine nu 135,13 pence is, een niveau dat sinds september 2013 niet meer is gezien, aangezien de stijgende olieprijzen de brandstofkosten opdrijven.

Diesel kost nu gemiddeld 137,06 pa liter, de hoogste prijs sinds 2014.

“De prijzen gaan momenteel maar in één richting – en dat is niet de manier waarop coureurs ze willen zien gaan”, waarschuwde RAC-brandstofwoordvoerder Simon Williams.

Uit de meest recente cijfers van RAC Fuel Watch blijkt dat er in juli nog eens 3,4 pence aan een liter benzine werd toegevoegd, de grootste prijsstijging van loodvrij sinds januari, terwijl de dieselprijs met 2,7 p.l. steeg.

Dat betekende dat vorige maand de duurste juli was om benzine te tanken sinds 2013 en voor diesel sinds 2014.

Een bestuurder die een benzineauto tankt met een tank van 55 liter, betaalt nu gemiddeld £ 3,08 meer dan begin juni en £ 11,47 meer dan een jaar geleden.

Voor dieselrijders die een tank van vergelijkbare grootte vullen, kost het nu £ 2,90 meer dan begin juni en £ 10,46 meer dan eind juli 2020.

“Met een tweede zomerverblijf in volle gang, blijkt het een bijzonder dure aangelegenheid te zijn voor veel gezinnen die hun auto gebruiken om hier in het VK op vakantie te gaan”, aldus de heer Williams.

Zullen de prijzen blijven stijgen?

Het is moeilijk om de prijzen snel te zien dalen, zei de heer Williams. Het vertrouwen groeit dat er een wereldwijd economisch herstel zal zijn en naarmate de handel aantrekt, neemt de vraag naar olie toe.

Maar omdat de vraag het aanbod overtreft, worden de groothandelsbrandstofprijzen opgedreven, wat een domino-effect heeft voor automobilisten.

“Hoewel we de pandemie op geen enkele manier voorbij zijn, zal de vraag naar olie waarschijnlijk blijven toenemen naarmate de economische activiteit weer aantrekt, en dit zal waarschijnlijk tot gevolg hebben dat de groothandelsbrandstofprijzen stijgen, kosten die retailers moeten betalen doorgeven aan de pompen”, zei de heer Williams.

Hij waarschuwde dat, tenzij de grote olieproducerende landen een nieuwe strategie kiezen om de productie te verhogen, de prijzen op het tankstation tegen het einde van de zomer nog verder kunnen stijgen.

Olieproducerende landen sluiten deal om prijzen te beheersenDe groeiende rivaliteit die de olieprijzen opdrijft

Ondanks de recente prijsstijgingen zijn de benzineprijzen nog niet op het hoogste niveau dat we medio 2012 zagen.

Volgens Brian Madderson, voorzitter van de Petrol Retailers Association, piekten de prijzen in april 2012 op 142 pence per liter voor loodvrij en 148 pence voor diesel.

“We zijn nog een eindje van dat niveau verwijderd en er zijn aanwijzingen dat de olieprijs is gestabiliseerd en een beetje is teruggekomen vanwege de bezorgdheid dat China mogelijk in een economische vertraging terechtkomt.”

Dat zou de vraag kunnen temperen en “als dat het geval is, verwachten we dat de groothandelsprijs een beetje terugkomt en dat de pompprijzen binnen een maand volgen”, vertelde Madderson aan de BBC.

Maar hij temperde dat optimisme met een waarschuwing dat de situatie “momenteel op het scherpst van de snede is” met “in de zomer vaak de tijd van het jaar waarin er aanzienlijke onderhoudswerkzaamheden aan de raffinaderijen plaatsvinden, waardoor de productie wordt beperkt”.

.