Bedrijven willen hulp bij het meten van hun ecologische voetafdruk

Bedrijven willen hulp bij het meten van hun ecologische voetafdruk

Door Beth Timmins
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd8 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatverandering afbeeldingsbronRachel Douglas afbeelding bijschriftRachel Douglas zegt dat milieuvriendelijke industriële reinigingspoeders bijna onmogelijk te vinden zijn tegen een concurrerende prijs

Veel bedrijven geven aan dat een gebrek aan financiering hen ervan weerhoudt om hun ecologische voetafdruk te kwantificeren.

In mei riep de regering kleine bedrijven op om de leiding te nemen en beloofde ze om tegen 2050 of eerder netto nul te bereiken.

Dit verwijst naar de totale hoeveelheid broeikasgassen die vrijkomt in de atmosfeer als gevolg van de activiteiten van een bedrijf.

Het kan worden verminderd door de duurzaamheid van een bedrijf te verbeteren.

Maatregelen zoals het verlagen van de transport- en verwarmingskosten of het gebruik van minder verpakking kunnen de ecologische voetafdruk van een bedrijf verlagen en het helpen om ‘netto nul’ te bereiken – de balans tussen de hoeveelheid geproduceerd broeikasgas en de hoeveelheid die uit de atmosfeer wordt verwijderd.

Tijd bijna op om klimaatcatastrofe te stoppen – SharmaDe waarschuwing voor klimaatramp India kan niet negeren Thunberg roept klimaattol van modemerken op

Rachel Douglas, die The Laundry Lodge in Northumberland runt, zegt dat ze “geen idee heeft” hoe ze de ecologische voetafdruk van haar bedrijf moet berekenen en “niet zou weten waar ze moet beginnen”.

Slechts een op de 10 van de meer dan duizend bedrijven die door de Britse Kamers van Koophandel (BCC) zijn ondervraagd, meet hun CO2-voetafdruk en momenteel meet 26% van de grotere bedrijven met meer dan 50 werknemers die van hen.

“Het zou nuttig zijn om duidelijke informatie van de overheid te hebben over hoe we de koolstof die we gebruiken kunnen verminderen”, zegt mevrouw Douglas tegen de BBC.

De bevindingen tonen ook aan dat een op de vijf bedrijven de term “netto nul” niet volledig begrijpt, en bijna een derde moet nog advies of informatie inwinnen om hen te helpen een plan te ontwikkelen om netto nul te bereiken of hun duurzaamheid te verbeteren.

Om de impact op het milieu te verminderen, gebruikt mevrouw Douglas meer dan 600 meter waslijn om 90% van de items die ze schoonmaakt te drogen.

Tijdens het hoogseizoen reinigt haar wasserijbedrijf tussen de 5.000 en 6.000 afzonderlijke artikelen per maand, wat haar £ 260 aan elektriciteit kost en een toegewijde medewerker die elke dag tot 22.00 uur werkt om artikelen aan de lijnen te hangen.

Voor de overige 10% van de artikelen gebruikt ze drie industriële droogkasten die meer energie verbruiken, waarvan er één milieuvriendelijker is maar haar £ 1.000 extra kostte. Door de extra schoonmaakkosten als gevolg van de pandemie is er ook minder geld beschikbaar om te investeren in duurzaamheid.

“Als er een belastingvermindering zou zijn om het kopen van dure, milieuvriendelijke producten gemakkelijker te maken, zou dat een enorme hulp zijn”, legt ze uit.

Geen hoge prioriteit

Bijna twee derde van de ondervraagde bedrijven zei dat ze na de pandemie geen netto-nuldoelen als een hoge prioriteit beschouwen, hoewel bijna de helft zei dat hun klanten zich zorgen maken over het milieu.

Hoewel de overheid emissiefactoren publiceert waarmee bedrijven hun CO2-voetafdruk kunnen berekenen op basis van hun activiteiten, zegt mevrouw Douglas dat ze zelf “veel beslissingen heeft moeten nemen” om het bedrijf beter te maken voor het milieu, omdat ze niet duidelijk was op advies van de overheid.

John Barrett, hoogleraar energie- en klimaatbeleid aan de Universiteit van Leeds, zegt dat dit advies “niet algemeen bekend en niet gemakkelijk te vinden is” en dat het alternatief is om adviesbureaus tussen £ 20.000 en 30.000 te betalen om de CO2-voetafdruk te berekenen.

“Als we willen [small businesses] om een ​​zinvolle bijdrage te leveren aan het bereiken van onze netto-nuldoelstellingen, moeten we een gratis en professionele service bieden die hen in staat stelt hun CO2-impact te begrijpen en hen te laten zien hoe ze hun impact kunnen verminderen.”

image source Jason Stokesimage captionMeer dan 40 patiënten per dag reizen met de auto naar de tandartspraktijk, zegt tandarts Jason Stokes

Historisch gezien had de overheid een regeling via de Carbon Trust, wat betekende dat kleinere bedrijven gratis toegang kregen tot advies, maar de regeling werd later geprivatiseerd.

Tandarts Jason Stokes, die de particuliere tandartspraktijk Cathedral Street in Norwich runt, zegt ook dat de spreadsheets voor koolstofberekeningen van de overheid niet “specifiek genoeg” zijn, omdat ze geen klinisch afval bevatten, dat bijzonder schadelijk is voor het milieu.

Klinisch afval moet voor zijn bedrijf worden verbrand tegen een kostprijs van £ 2.000 per jaar, zegt hij.

“Het maakt het uitdagender en moeilijker om prioriteit te geven aan koolstofreductie wanneer de steun van de overheid zo algemeen is”, zegt hij tegen de BBC.

De heer Stokes heeft geïnvesteerd in extra isolatie en spaarlampen om het bedrijf beter te maken voor het milieu, maar de pandemie heeft geleid tot hogere ventilatiekosten en meer geïmporteerde producten voor eenmalig gebruik – wat die koolstofbesparing tegengaat.

Bouwer Tom Veale, eigenaar van een bouwbedrijf in Newent, zegt ook dat hij “geen idee” heeft hoe hij de ecologische voetafdruk van zijn bedrijf moet berekenen.

image source Tom Veale image caption Klanten hebben milieuvriendelijke isolatie-opties beschikbaar, maar de heer Veale zei dat deze tot 40% meer kunnen kosten dan de alternatieven.

“Het zou handig zijn om hulp te hebben bij het berekenen, maar wat heeft het voor zin om onze ecologische voetafdruk uit te werken zonder belastingvermindering of andere prikkels?”

Het bedrijf besteedt jaarlijks meer dan £ 600.000 aan bouwmaterialen zoals beton en hout en aangezien bijna alle materialen worden geïmporteerd, zei de heer Veale dat het “nog moeilijker” is om hun effect op het milieu te meten.

En professor Sam Turner van de groep van onderzoekscentra voor productie, High Value Manufacturing Catapult, zegt dat er zonder “algemeen aanvaarde normen” voor koolstofboekhouding in de toeleveringsketens “geen marktprikkel is om de nodige investeringen te doen om de koolstofvoetafdruk te verkleinen”.

‘Ik heb het personeel niet over’

Tina Bowden, eigenaresse van het Lavender Bake House in Stroud, zegt dat ze ook graag advies van de overheid zou ontvangen over hoe het beter kan.

“Ik heb niet het personeel over om het papierwerk voor de koolstofberekening te doen en er is geen financiële steun om het voor ons haalbaar te maken”, legt ze uit.

Het bedrijf besteedt £ 25.000 aan hernieuwbare energie per maand en in plaats van 20% te besparen op geïmporteerde producten van groothandels, probeert ze zoveel mogelijk lokale producten te kopen.

“Elke recyclebare verpakking is twee keer zo duur, dus het zou helpen om een ​​soort overheidssubsidie ​​te krijgen, zodat we de kosten niet zelf opslorpen”, zegt ze.

Een woordvoerder van het Department for Business, Energy & Industrial Strategy vertelde de BBC: “We weten dat sommige bedrijven dit misschien ontmoedigend vinden, maar onze ‘Together for Our Planet’-campagne is er specifiek op gericht om kmo’s praktische tools, middelen en advies te geven ze moeten hun uitstoot begrijpen en een plan ontwikkelen om ze aan te pakken.”

Maar Mike Cherry, de nationale voorzitter van de Federation of Small Businesses (FSB), maakt zich zorgen dat eigenaren van kleine bedrijven tijd en geld tekort komen omdat hun focus volledig op herstel ligt.

“Het uitgangspunt hier zou echt concrete maatregelen moeten zijn om kleine bedrijven – die het juiste willen doen – in staat te stellen de transport-, energie- en logistieke veranderingen door te voeren die hun uitstoot zullen verminderen”, voegde hij eraan toe.

.