Autogebruik terug naar niveaus van voor de eerste lockdown

Autogebruik terug naar niveaus van voor de eerste lockdown

Door Caroline Davies
Transportcorrespondent, BBC News

Gepubliceerd28 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingafbeeldingsbronGetty Images

Het autogebruik in Groot-Brittannië is nu tot of hoger dan voor de eerste lockdown, terwijl het aantal mensen dat gebruikmaakt van het openbaar vervoer achterblijft, blijkt uit gegevens van het Department for Transport.

De gegevens voor auto’s vergelijken de niveaus nu als percentage van het verkeer in de eerste week van februari 2020.

De cijfers voor bussen zijn vergelijkbaar met de derde week van januari en de gegevens voor nationale treindiensten worden vergeleken met de equivalente week in 2019.

Het komt als het debat over het krijgen van meer mensen op het openbaar vervoer intensiveert.

Laat staan ​​elektrisch rijden, waar parkeren we? Waterstofstroom geeft banengroei, zegt overheid

Bij de start van de eerste lockdown – eind maart en begin april 2020 – was er tussen een kwart en een derde van het autoverkeer dan in de eerste week van februari.

Het nationale treingebruik daalde tot slechts 4% in dezelfde week in 2019 en het busgebruik buiten Londen tot slechts 10%.

Tijdens de zomer van 2020 keerde het autoverkeer terug naar ongeveer 90%-100% van de cijfers van februari 2020 en daalde het niet zo laag als tijdens de eerste lockdown tijdens de daaropvolgende lockdowns.

Tegen deze zomer was het autoverkeer in het weekend consequent meer dan 100% van het niveau van februari 2020 en bereikte het zelfs 111% op 15 augustus.

Het bus- en treingebruik is toegenomen sinds de eerste lockdown en tijdens deze zomer, maar is nog ver verwijderd van het niveau van vóór de pandemie.

afbeeldingsbronGetty Images

Het busgebruik buiten Londen deze zomer is doordeweeks ongeveer of minder dan 60% en in het weekend minder dan 80%. Ondertussen ligt het nationale spoorgebruik nog steeds onder de 60%.

Hoewel de statistieken elke week worden vrijgegeven, zijn ze op dit moment van bijzonder belang. Nu het einde van de zomer nadert en de COP 26-conferentie over klimaatverandering nadert, worden de discussies over autogebruik steeds heviger.

Politici staan ​​voor steeds meer vragen over hoe ze reizigers uit de auto en in het openbaar vervoer kunnen krijgen. De jaarlijkse beslissing over het al dan niet verhogen van de treinkaartjes vanaf volgend jaar moet nog worden genomen.

Paul Tuohy, chief executive van Campaign for Better Transport, zei: “Als deze verschuiving naar autogebruik diepgeworteld raakt, zullen we een verhoogde CO2-uitstoot, luchtvervuiling en verkeersopstoppingen zien.”

“Nu de effecten van klimaatverandering over de hele wereld voelbaar zijn, is het belangrijker dan ooit dat de overheid mensen aanmoedigt om weer het openbaar vervoer in te stappen.”

Het bevriezen van de treintarieven voor volgend jaar zou een goed begin zijn, zei hij, maar voegde eraan toe: “We moeten de prijzen echt opnieuw afstemmen op groenere vervoerswijzen: het heeft geen zin dat bus- en treintarieven blijven stijgen terwijl de brandstofaccijns voor chauffeurs is bevroren voor tien jaar en de regering overweegt de passagiersrechten te verlagen.”

Het feit dat het autoverkeer nu tot 111% van de vergelijkbare week in februari 2020 bedraagt, betekent echter niet dat dit een recordhoogte is. Uit de analyse van de data blijkt dat het verkeer in de loop van een jaar met plus of min 20% kan variëren.

Treinmaatschappijen exploiteren momenteel ongeveer 85% van de diensten.

Een woordvoerder van de Rail Delivery Group, die de industrie vertegenwoordigt, zei: “Sinds de versoepeling van de beperkingen vorige maand hebben we een toename van 10% gezien in treinreizen, gedreven door vrijetijdsreizen, omdat meer mensen de trein nemen om vrienden en familie te zien. of om op vakantie te gaan.

“Dit is goed nieuws, want wanneer mensen met de trein reizen, is het meer dan alleen een reis, het maakt deel uit van een schoon, eerlijk herstel, aangezien vakantiereizigers met de trein meer dan £ 100 uitgeven bij lokale bedrijven terwijl ze op reis zijn.”

De BBC heeft het Department for Transport benaderd voor commentaar.

.