Apps delen is booming, maar zal de vriendelijkheid blijven bestaan?

Apps delen is booming, maar zal de vriendelijkheid blijven bestaan?

Door Chris Baraniuk
Technology of Business verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeeldingsbronAdam Ellisonafbeelding bijschriftAdam Ellison heeft genoten van vrijwilligerswerk

Door de pandemie en de lockdown wilde Adam Ellison andere mensen helpen.

Vóór het coronavirus was hij tevreden met zijn baan in marketing en zijn eigen sociale bubbel. Maar dat veranderde toen miljoenen mensen met ontberingen te maken kregen als gevolg van een pandemische verstoring veroorzaakt door het virus.

“Ik ben me meer bewust geworden van iedereen”, zegt hij. “Sommige mensen hebben het erger gehad.”

In oktober meldde hij zich aan als vrijwilliger bij Olio, een app waarmee mensen eetbare voedselverspilling kunnen delen met anderen.

Elke zaterdag gaat meneer Ellison, die in een klein stadje in de buurt van Kilmarnock in Schotland woont, om 7.00 uur naar Tesco om onverkochte producten op te halen. Brood, avocado’s, limoenen, tomaten, kruiden – het verandert elke week. Hij voegt alle items die hij verzamelt toe aan de app en mensen die in de buurt wonen, kunnen ze opvragen. Vaak is al het eten binnen een dag op.

Het aantal gebruikers van Olio is tijdens de pandemie verdubbeld, van 2 miljoen naar 4 miljoen wereldwijd. Het is een van de vele apps en sociale-mediasites die sinds de opkomst van Covid-19 een sterke toename van liefdadigheidsactiviteiten hebben gezien.

“De vraag is net buiten de grafiek”, zegt Tessa Clarke, mede-oprichter van Olio. Vroeger zag de app elke maand iets minder dan 300.000 voedingsmiddelen. Dat cijfer is nu ongeveer 1,6 miljoen, en de helft van alle items wordt binnen 30 minuten na vermelding door de gebruikers van de app opgevraagd.

De hausse is deels te danken aan de samenwerking tussen Olio en Tesco, die afgelopen september werd aangekondigd. Het stelt Olio-vrijwilligers zoals de heer Ellison in staat om voedselverspilling te verzamelen en te delen die niet door liefdadigheidsinstellingen wordt opgeëist.

image sourceAdam Ellisonimage captionOlio werkt samen met Tesco om voedsel te distribueren

Maar mevrouw Clarke zegt dat de pandemie mensen ook heeft gemotiveerd om anders over voedselverspilling te denken, vooral nadat in maart vorig jaar beelden van lege supermarktschappen de ronde deden.

“Dat leidde tot een bijna plotselinge verandering in termen van mensen die voedsel echt waarderen”, zegt ze.

Mensen die voedsel claimen op Olio kunnen honger lijden, of ze willen gewoon helpen om voedselverspilling te verminderen.

Mevrouw Clarke merkt op dat er helaas een merkbare toename was van gebruikers die via Olio voedsel voor hun gezin zochten vanwege inkomensverlies of opschorting van gratis schoolmaaltijden.

Slechts een paar weken na het herverdelen van voedsel via de app, ontving de heer Ellison een bericht van iemand die bijzonder voedsel nodig had. “Ik bevond me in een positie waarin ik deze persoon echt kon helpen”, zegt hij. “Ik kan niet uitleggen hoe goed dat voelt, om dat voor een ander te kunnen doen.”

In augustus zal Olio vertakken met een nieuwe functie genaamd Borrow, waarmee gebruikers items aan mensen kunnen uitlenen onder een bepaalde waarde, zoals tools. Het idee is om de onnodige aankoop van objecten die slechts zeer sporadisch worden gebruikt, te verminderen.

Andere apps, zoals Freecycle.org en Nextdoor, hebben tijdens de pandemie ook een toename van altruïstisch gedrag geregistreerd.

image sourceBill Hatcherimage captionDeron Beal, oprichter van Freecycle.org zag een “verbazingwekkende” stijging van de activiteit

“We gingen van misschien 60.000 berichten per dag naar 120.000 berichten per dag van de ene op de andere dag… het was geweldig”, zegt Deron Beal, oprichter van Freecycle.org, een website waarmee mensen gratis online ongewenste bezittingen aan anderen kunnen aanbieden.

De site werd overspoeld met zoveel activiteit dat het team van dhr. Beal extra servers moest activeren om aan de vraag te kunnen voldoen, voegt hij eraan toe.

Freecycle.org-gebruikers plaatsten informatie over de locatie van vaccinatiesites en boden gratis zelfgemaakte stoffen maskers aan. Er was ook een toename van aanbiedingen van voedsel en kleding.

Ondertussen was er bij Nextdoor, een sociaal netwerk dat mensen in hetzelfde district met elkaar verbindt, een toename van 380% in berichten van Britse gebruikers die vermeldden dat ze elkaar hielpen of bijstonden.

“Ongeveer 70% van onze leden zegt nog steeds dat ze lokaal willen winkelen en lokale bedrijven willen steunen”, voegt Jennie Sager, hoofd Europa en Australië bij Nextdoor, toe.

Ze voegt eraan toe dat de activiteit in Londen erg hoog was en noemt een voorbeeld van een vader en dochter die via Nextdoor bijna 300 planten gratis weggaven aan hun buren.

“Hij dacht dat het mensen zou helpen hun stress te verminderen”, zegt mevrouw Sager.

En de UK Help Map, waarmee gebruikers allerlei soorten hulp kunnen aanbieden en vinden, heeft een miljoen unieke views gekregen. 78.000 mensen in het land hebben hun locatie op de kaart gezet en hulp aangeboden aan hun buren.

image sourceNextdoorimage captionJennie Sager van Nextdoor zegt dat er aanwijzingen zijn dat mensen lokale bedrijven willen blijven steunen

Terwijl altruïstische interventies en vriendelijke daden een hoge vlucht namen op sociale apps, daalden de contante donaties aan goede doelen tijdens de pandemie, merkt Cat Mahoney op, onderzoeksmanager bij de Charities Aid Foundation (CAF). Online donaties stegen echter. Hoewel ze sindsdien weer zijn gedaald, blijven ze boven het pre-pandemische niveau.

De grote vraag is nu of de bredere golf van app-gemedieerde compassie zal aanhouden.

De toestroom van berichten met termen die verband houden met vriendelijkheid of geven op Nextdoor is gedurende de hele pandemie aanhoudend, zelfs in landen die lange perioden van zeer lage gevallen hebben meegemaakt, zegt mevrouw Sager.

“Als we buurten wereldwijd in en uit de lockdown zien gaan, zien we geen enorme dip”, voegt ze eraan toe.

En op Freecycle.org zijn sommige vermeldingen – zoals gratis eten – de laatste tijd minder gebruikelijk geworden, hoewel items die mensen hebben gekocht voor lockdown-hobby’s die ze niet langer nodig hebben, momenteel in overvloed op de site staan, zegt de heer Beal.

Dr. Oksana Gerwe van de Brunel University zegt dat de bekendheid van mensen met digitale platforms en hun vertrouwen in online beoordelingen mogelijk hebben geholpen de weg vrij te maken voor online altruïsme tijdens de pandemie.

Maar ze betwijfelt of deze activiteit stand zal houden tenzij mensen echte gewoontes ontwikkelen om elkaar regelmatig te geven en te helpen.

Een persoon die misschien in het plaatje past, is de heer Ellison. Hij zegt dat zijn ervaring met vrijwilligerswerk via Olio zijn geloof in de kracht van gemeenschappen heeft versterkt.

“Als iedereen iets kleins maar zinvols zou doen, zouden we in een veel, veel betere samenleving leven”, zegt hij. “Ik denk dat Covid daarvoor een katalysator is geweest.”

.